GündemEkonomiTürkiye Gündemi

Sami Sözat “Unutulan Tarım Ve Çiftçi Cansuyu Bekliyor !”

Sami Sözat “Unutulan Tarım Ve Çiftçi Cansuyu Bekliyor !”

 

Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat üretim değil tüketim odaklı bir toplum haline gelindiğine dikkat çekerek üretim vurgusu yaptı.

 

Tarım Politikasını Eleştirdi

Sami Sözat yaptığı açıklamada, “Milletini tanıyanların milletin gündemini iyi bilmesi gerekirken maalesef Hükümetin gündemi ile milletin gündemi örtüşmüyor. Zira, Milletin gündemi Ekonomi, Pahalılık ,İşsizlik, Üretim, Pazarlama v.s dir. Ama , idare edenler üretime değil tüketime önem vererek ülkeyi tüketici bir toplum haline getirilmiştir ”dedi.

“İleri Görüşle Üretme Hamlesi”

Üretmeyen ülkelerin refaha kavuşması hayalden öteye geçemez diyen Sözat, “Üreten ve Tarımı güçlü olan sürdürülebilir gıda güvenliğine sahip ülkeler kalkınan ,gelişen çağdaş ülkeler haline gelmiştir. Bunu en iyi gören ve bilen büyük önder Mustafa Kemal Atatürk olmuştur. İleri görüşleriyle ülkeyi zenginleştirip modern hale getirmek için üretimin şart olduğunu görerek bir hamle politikası uygulamıştır ”şeklinde konuştu.

“Üretime Odaklanmış Bir Atatürk Vardı”

“Yıl 1937 Atatürk ‘ ün vefatından 1 yıl öncesi Rusya ile ticari bir anlaşma yapıyor. Bu antlaşmaya göre Ruslar Türkiye ‘ ye Teknolojik ve Kredi yardımı yapacak Türkiye bunun bedelini Sebze – Meyve ( Domates – Biber – Zeytin – Üzüm v.s ) ile ödeyecek Harp yılları para yok ! Fakat hem tarımsal hem sanayi üretimine şartlanmış bir Atatürk var. Bu antlaşma ile Nazilli – Kayseri v.s Sümerbank fabrikaları bu yolla yaptırılıyor. Para yerine tarım ürünleri ile ödeme yapılıyor. Hem çiftçilerin malı değerleniyor hem de devletin kasasından 1 kuruş çıkmıyor. Yıl 1967 Demirel Hükümeti var. Para yok ! Kasa boş ! Ama ATATÜRK’ ü içselleştirmiş milletin ve ülkenin ihtiyaçlarını iyi bilen DEMİREL , ATATÜRK ‘ ün açtığı yoldan giderek Ruslarla aynı şekilde Teknoloji ve Kredi ‘ yi sebze – meyve v.s ile ödemek üzere 2. ci bir anlaşma yapıyor. Bu anlaşma ile İskenderun Demir çelik , Bandırma sülfürik asit , Çayırova cam – şişe fabrikaları , Oyma pınar barajı , devletin kasasından 1 krş çıkmadan Ruslara yaptırılıyor. Hem çiftçi kazanıyor hem ülke hem de Tüketici kazanıyor. Garanti vererek milleti borçlandırıp milletin sırtına vurmuyorlar.”

“Üretimi Değil Tüketimi Teşvik Ediyorlar”

“Bir zihniyette var. O da olanları satarak üretim yerine tüketimi teşvik ediyor! Türkiye; Dünyada Gıda ve Tarımda kendine yeten yedi ülkeden biri iken 126 ülkeden 130 ürün ithalatı ile ithalatçı ülke konumuna getiriliyor. Türkiye‘nin acilen üretim politikalarını uygulamaya koyması gerekiyor! Aksi halde ucuz ekmek kuyruğu gibi normal ekmek kuyrukları yaşayabiliriz. Düne kadar ithalatçı olan Rusya bugün TÜRKİYE ‘ ye en çok Hububat – Ayçiçeği yağını satan ülke konumuna gelerek ihracatçı olmuştur. Ekonomisi güçlü ülkeler bile ( ABD – AB RUSYA ) tarımını büyük çapta destekleyerek üretimi arttırıp ihracat yaparlarken ihracatçı olan Türkiye de ithalatçı konumuna getiriliyor! İthalat yapılan ülkelerin çiftçisini desteklemek yerine Türk çiftçisine yeterli destek verilse kazanan hem ülke hem de çiftçi ve millet olacaktır. Maalesef tercih yanlış yapıldığı için kaybeden hem ülke hem de çiftçi oluyor.  Allah Akıl fikir versin .Ne diyelim?” şeklinde konuştu. Haber: Fatma Kara

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu