Köşe Yazıları

SANAT DÜNYASININ DEDİKODULARI

Sanat Dünyası,küçük minyatürlerden plastik kaplama ile sarılmış bütün binalara kadar birçok farklı şekilde kendini gösteriyor.Bilinen en eski sanat eserleri Taş Devri insanları tarafından yapılmış.O dönemin insanları sanatlarını mağara duvarlarına resimler çizerek ve taş ve killerden değişik figürler yaparak uygulamışlar.Eski Mısır ve Çinliler yaptıkları sanat eserlerini öldükten sonra öbür dünyadada kullanacaklarına inanıp kendi ölülerin mezarlarına koyacak kadar ileri gitmişler.Eski Yunanlar ise tapınaklarını tanrı ve tanrıçalarının heykelleri ile süslemişler.Bu sanat çılgınlığı her millette kendini farklı biçimlerde göstermiş. Mesela İtalyanlar tıpkı canlıymış gibi görünen sanat eserlerini 1300’lü yılların sonuna doğru yapmaya başlamışlar.Bu yazımda sanat dünyasının işte bu ilgiç eserlerinin enlerine bir göz atacağız;

  • Bazı sanatçılar dev heykelleri inşa etmek için dağların tepelerini kullanmışlar. ABD Güney Dakoto Thunderhead Dağı’nın üzerine yapılmış olan 172 metre boyutunda ki dev “Sioux Lideri Heykeli” bunlardan biriymiş.
  • Fransa’da bulunan Lascaux’da ki mağara resimleri yaklaşık olarak 17 bin yıllık bir tarihe sahipmiş. Bu resimlerin keşfi ise 1940’lı yıllarda dayanmaktaymış.Ünlü ressam, İtalyan sanatçı Michelangelo yaşamının 5 yılını Roma’da ki Sistine Chapel’inin tavanına resim çizerek geçirmiş.Çizdiği resmin merkezinde Tanrı’nın Ademi yaradışının bulunduğu sahne varmış.
  • Dünyada bilinen en eski sanat “Mağara Ressamlığı”ymış…
  • Dünya’nın en değerli kırılmış heykeli “Venüs De Milo”ymuş..Bu heykel Yunanistan’ın Melos Adasında bulunmuş.Oyma sanatı ile yapılmış bu eserin M.Ö 150 yıllarına ait olduğu düşünülüyormuş.Şuan Pariste Louvre Müzesinde bulunan heykel;Aşk tanrıçasını ifade ederken,Yunanlılar tarafından Aphrodite,Romalılar tarafından ise Venüs olarak adlandırılmış.
  • Dünyanın en pahalı eserler üreten sanatçısı 20.yüzyılda yaşamış olan “Picasso”ymuş..
  • Bakın size şimdi açıklayacağım en gerçekten çok ilginç.Dünyanın en başarılı sahtekarı yani sanat eserlerini kopya eden kişisi “Hans Van Meegerenn”miş. Bu adam bu kadar yetenekliyse niye kopya etmek yerine kendi üretmemiş anlamadım…
  • Hollandalı ressam sanatçı “Rembrant” yaşamı boyunca 2000 den fazla eser yapmış.Bunlardan 100 tanesi kendi portresi olup çizimleri günümüze kadar gelmiş ve hala ilgi görüyormuş.
  • Dünyaca bilinen en ünlü resim “Mona Lisa” tablosuymuş…Bu eser 1911 ylında Paris’teki Louvre müzesinden çalınmış.1913 yılında bulunana kadar meraklı alıcılara eserin 6 tane sahtesi satılmış.
  • Dünyada en çok tartışılan sanat eseri ise “Row Of Brick”plastik sanat eserleri olmuş…
  • Dünyada üretilen en pahalı sanat eseri Van Gogh’un “Portrait Of DR.Gachet” tablosu olurken değeri yaklaşık 60 Milyon dolar ediyormuş. Yapılan en pahalı heykel ise “Canova The Three Graces” olurken değeri yaklaşık 10 milyon dolar; En değerli fotoğraf “Le Gray” Tarafından çekilen “Grande Vagur-Sete”in değeri yaklaşık 620 bin dolar ve son olarak dünyanın en pahalı posteri Galsgow’da sanat şovunda sergilenen “Charles Rennie Mackintosh” posteri olmuş.Posterin şu an ki değeri ise yaklaşık 85 bin dolarmış.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu