Gündem

SANATIN DEVRİMİ DANS

Kimine göre dans etmek eğlencedir, kimine göre bir iş,bir sanattır. Kimine göre dans etmek bir aşkın ilk başlangıcıdır, kimine göre ise bir cesaret işidir.

Herkes tarafından farklı farklı yorumlansa da dans etmenin insanı rahatlattığı bir gerçektir. Nasıl ki müzik ruhun gıdasıysa dans etmekte bedenin ilacıdır.Bana göre dans sanatta bir devrimdir.İnsanı insana, insan bedeniyle anlatan, yorumlayan, dil, din, ırk, renk, kültür, ayrımına karşı çıkan, hiçbir aracıya gerek duymayan bir sanattır DANS.

Atatürk; çok yönlülüğü, insanlığı şaşırtan dehasıyla 1936’da Ankara Devlet Konservatuvarını kurdurdu. Konservatuvarda Bale öngörüldüyse de, bu ancak 1950’de gerçekleşebildi. Türkiye’ye 1947’de gelen dünyanın on büyük bale otoritesinden biri olan Dame Rinette Valois 1948’de Yeşilköy’de Bale Okulu’nu kurdu. Türk tarihinde Dame Ninette de Volis’in 1965 yılında Ankara’da sahneye koyduğu Ferit Tüzün’ün ‘Çeşme Başı’ Balesi en önemli örneğimizdir.  Bu bale Türk klasik bale dansçılarının ve Türk halk danslarının zengin esintilerinin sahnelenmesidir. Bu eser içinde zeybek var, Karadeniz horonu var, orta ve doğu Anadolu var, müzik ordan oraya gidiyor, ritimler öylesine zengin, Aşıkların sazı var, Karagöz-Hacivat var, ülkemize dair ne varsa harmanlanmış, köyde suya giden kızlar, köy davulcusu, satıcı kadınlar, çingeneler, Karagöz ve Hacivat ve sonunda âşık gariple sevgilisinin dansıyla (pas de deux) sona erer. ‘Çeşme Başı’bale eseri müzik olsun, dans ve koreografik düzenleme olsun bu topraklarda yaşayan insanların şahane bir sentezidir. Bu güzel bir yapıtı ne yazık ki bilmiyor olmamız Türkiye tanıtımında kullanılmaması çok üzücüdür. Ne diyelim inşallah bizim ülkemizde de sanatın tüm dalları birgün değer bulur.

Uluslar arası Tiyatro Enstitüsü UNESCO 1982’den bu yana her 29 Nisan’da Dünya Dans Günü’nü kutluyor. 29 Nisan Dünya Dans Günü; Dans edin, şarkı söyleyin, spor yapın, yazılar yazın, günlük tutun, fotoğraf çekin, kitap okuyun, yeni şarkılar keşfedin, aşık olun , güzel şeyler yaşayın, değer verdiğiniz herkese sıkıca sarılın, kalbinizin çarpmasını iliklerinize kadar hissedin, ama acı çekmeyin. 29 Nisan Dünya Dans Günümüz kutlu olsun; Ömrünüz sanat gibi estetik dans gibi hareketli ve uzun olsun.

********************

Bana her konuda fikir ve önerilerinizi yazabileceğinizi sakın unutmayın dostlar sevgi ile kalın.

İletişim için; onurayan@hotmail.com

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu