GündemTürkiye Gündemi

“São Paulo Uçak Gemisinin Ülkemize Gelmesi Engellenmelidir”

“São Paulo Uçak Gemisinin Ülkemize Gelmesi Engellenmelidir”

 

Balıkesir Tabip odası Başkanı Necdet Uçan, İzmir Tershanesine gelecek olan SÃO PAULO UÇAK GEMİSİ hakkında uyarılarda bulundu. Açıklama şöyle:

 

Ülkemizde kentsel dönüşüm politikalarından sanayi tesislerinin yıkımına kadar çok çeşitli alanlarda asbest riski ortaya çıkmakta, ancak denetime ilişkin düzenlemeler ilgili kurumlarca uygulanmamaktadır.

Son olarak SÃO PAULO UÇAK GEMİSİNİN asbest ve radyoaktivite taşıyan yük ile birlikte ağır metallere kadar birçok sağlığa zararlı ve kanserojen maddelerin denetlenmeden ülkemize gelmesi söz konusudur. Bu konudaki denetlemelerin yeterli ve saydam olmadığı kuşkusu yaygındır.

Bu geminin gelmesi nedeniyle uzun yıllardır Aliağa’daki gemi söküm sanayiinin de ulusal ve uluslararası standartlara göre denetiminin sağlanması gerekliliği de yeniden ortada duran önemli bir sorundur. Aliağa gemi söküm tesislerinin geçmişten bu yana büyük bir tehdit anlamına gelmektedir.

Sorun ne sadece São Paulo uçak gemisi ne de sadece asbest ile sınırlı. Adını bile zor söyleyebildiğimiz birçok kimyasal ‘yeşil ekonomi’ yutturmacası ile ülkemize sokulmakta ve . insanlarımızın sağlığı ile oynanmaktadır.

Ülkemize ithal edilmekte olan ve başka ülkelerde üretilmiş olan atıkların ve çöplerin ithalatına ilişkin mevcut mevzuatın yeniden gözden geçirilmesi, iyileştirilmesi ve uygulamaya konulması önemlidir. Ülkemizde atık ithalatı politikasının da bu gemi nedeniyle yeniden ele alınması ve değerlendirilmesi gerekmektedir.

İnsan sağlığı için  çok zararlı olduğu bilinen radyoaktif kalıntılar ve asbest ya da ağır metallerin bu bölgede ve iş dalında çalışmakta olan işçilerin ve bu coğrafyada yaşayan toplumun sağlığına olumsuz etkileri olduğu muhakkaktır. Ne yazık ki bu ve benzeri gemilerle birçok sağlığa zararlı maddenin kontrolsüz olarak ülkemize girmekte olduğunu görmekteyiz.

Türkiye’nin dünyanın çöplüğüne dönüştürülmesi, hem halk sağlığının öncelenmemesinin hem de insanların tüketim nesnesine dönüştürülmesinin bir göstergesi olup, TTB ve Balıkesir Tabip Odası olarak halk sağlığına zararlı her türlü sürecin karşısında olmayı sürdüreceğiz.27.07.2022

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu