Prof. Dr. Nilay ŞAHİN

SARARDIN SOLDUN!

Sarılık dediğimiz şey evet cilt renginin ve gözün beyaz kısmının sarımsı bir renk aldığı durumdur. Sadece cilt ve göz değil vücut sıvıları da sarı olabilir. Ancak özellikle derinin rengi ve gözlerin beyazların da görülen bu durum kanda bulunan ve atık bir madde olan bilirubin seviyesine bağlı olarak değişir. Orta seviye bilirubin sarı renge neden olurken, çok yüksek seviyeler ise ciltte kahverengiye yol açmaktadır.

Sarılık hep halk arasında bebeklik döneminin bir sorunu olarak bilinse de aslında her yaşta insanda görülebilen bir sorundur. En sık nedeni de  karaciğerde veya safra kanalında görülen bir sorundur. Peki ne oluyor da karaciğer veya saframıza zarar verip rengimizi sarıya çeviriyor diye sorarsanız işte cevabı. Karaciğer ve safrada iltahap olması, safranın özellikle safra taşı gibi nedenlerle tıkanması sarılığın en sık nedenleri arasındadır. Nadiren de doğuştan bazı safra ve karaciğer enzimlerinin çalışmaması olabilir. Peki biz bunun nasıl farkına varabiliriz sadece cilt rengi ile mi; hayır başka bulguları da elbette var. Büyük abdestin soluk renkte olması, koyu idrar, vücutta yaygın kaşıntı, yorgunluk, karın ağrısı, kilo kaybı, kusma, hafif ateş hali diğer görülen semptomlardır.

Eğer bu şikayetleriniz varsa başvurduğunuz hekim önce sizi detaylı olarak muayene eder ve ardından da bir takım kan ve idrar testleri ister. Gerek hissederse karaciğer ve safra MR veya ultrasonu isteyebilir. Hatta bazı önemli durumlarda ERCP dediğimiz sıkıntılı ve zor bir işlemde hekim tarafından hastaya yapılabilir. Bazen durum karaciğer biyopsisine kadar de gidebilir. İşte bu testlerde tamamlandıktan sonra tanı netleşir ve tedaviye geçilir. Tedavi elbette alta yatan nedene göre değişir. Eğer kansızlığa bağlı ise buna yönelik takviyeler alarak veya bunun için gerekli gıdalar yiyerek tedavi edilebilir. Hepatit kaynaklı ise sarılık antiviral veya steroid ilaçlar gerektirir. Bazen de gerekli halde safra kesesi ameliyatı uygulanabilir.

Sarılıktan korunmak karaciğerinize önem vermenizden geçer. Bunun içinde yapmanız gerekenler; dengeli bir diyetle beslenmek, düzenli olarak egzersiz yapmak ve alkolden uzak durmaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu