Gündem

SEÇ BEĞEN AL BU SESİ DUYDUNUZ MU?

Balıkesir ,üretimi ile dikkat çeken ve çiftçilerin elinden beslenen bir şehir. Verimli toprakları ve hayvancılığın ustalarını yetiştiren şehirde, pazarlardaki alışveriş yöntemi de dikkat çekiyor.

Merkezde hergüne özel bir pazaryeri mevcut. Son dönemlerde kapalı pazaryerleri hem pazarcıları hem de müşterileri memnun ediyor. Yaz döneminin kavuran sıcağına, Kış mevsiminin olumsuz şartlarına dur diyen kapalı pazaryerleri tezgâhlardaki düzeni ve aynı zamanda rahat alışveriş yapabilme olanağını da beraberinde getirdi.

20 İLÇE’NİN TÜKENMEYEN LEZZETLERİ

Balıkesir ve 20 ilçesinde kapalı pazaryerlerine ağırlık veren yerel yönetimler halkın isteği doğrultusunda projelerine de yön veriyorlar. Özellikle kırsal mahallelerde toplu kullanım alanlarının kapalı olmasını ve pazaryerlerinin kapalı hale getirilmesini isteyen ilçe sayısı oldukça fazla. Pazarcıların gerek kendi ürettikleri gerekse aracılardan elde ettikleri ürünler Balıkesir’de üretilen sebze ve meyvelerden tutun gerektiğinde Türkiye’nin çeşitli illerinden getirilen Pazar ürünleri tezgahlara satışa çıkıyor. Sofralarımızı süsleyen ve damak tadımızı getiren ürünlerin seçimi konusunda Balıkesir pazarlarında dikkat çeken bir yöntem var. Pazarcılar ürünlerine güveniyor ve çoğu zaman “seç beğen al” seslerini duymak mümkün oluyor. Özellikle ilçelerdeki pazarlarda civar köylerden gelen kadınların kendi ürettikleri ürünlerde sağlıklı olması nedeni ile en çok tercih edilenler arasında yer alıyor. Üçpınar’ın salatalığı meşhur. Üretimin en fazlasını yapan üç pınarlılar yeşilbiber çeşitler ile de öne çıkıyor. Balıkesir çeşitlilik anlamında zengin bir il. Her ilçede kendine özgü pazarlarda belirli ürünler öne çıkıyor ve fiyatlarının uygunluğu ile de müşterinin memnuniyetini kazanıyor.

O KARPUZLAR ÇEKİRDEKLERİNİ BİLE YEDİRTİR

Mevsimin en çok tercih edilenleri karpuz peynir ve ekmek. Günü bu üçlü ile tamamlayan Balıkesirliler, gerek tarladaki işçi gerekse işyerlerinde çalışanların ve güneşin sıcaklığından bunalanların sevdiği lezzetler. En iyisini almak isteyen müşterilerinde pazarcılarında kendinden emin tükettiği bu üçlü için memnuniyet en üst seviyede. Öyle ki bu konuda karpuz satanlar ürününden emin. “iyi çıkmazsa geri getir” diyebiliyor. Kesmece bunlar kesmece cümlelerini duyuyorsanız güvenle o karpuzlardan birini alabilirsiniz. Karpuzun rengine aldanmayın içi bembe çıkan karpuzun şeker gibi tadı oluyor. Kırmızı çıkan karpuz çekirdeklerini bile müşteriye yediriyor.

HALKIMIZA SORDUK MEMNUNMUSUN?

İlçelerde alışveriş yapan pazarcılara ve Pazar alışverişi yapmaya gelen halkımıza sorduk. Pazar alışverişlerinden, fiyatlardan, pazarcıdan, ürünlerden memnun musunuz?

Osman Aşçı (54) Ben köyde duruyorum (Osmaniye) pazara geldim. El süpürgesi istedi hanım. Kepsut pazarını ayrı seviyorum. Herşey dalından koparılıp buraya geliyor. Sırf Perşembe günleri gelirim buraya. Mesafeler önemli değil önemli olan en iyisini bulabileceğim yerler benim için. O ürünleri de burada buluyorum.

Nazmiye Güven (42): Ben pazarı tercih edenlerdenim.Balıkesir’in pazarlarını seviyorum.Bu ara pek durgun gibi geldi bana geçen hafta yeşillik aradım hep buruşmuştu. Ama pazarcılar haklı ıslatsalar neden ıslattın diyoruz.Buruşsa neden buruşuk diyoruz.Havalar çok sıcak biz bile dayanamıyorken tarladan pazara kadar gelen süreyi kimse düşünmüyor.Düşünmek lazım.Şehrimide pazarcılarınıda seviyorum.

Kamile Topalak(60) Ben 20 yıldır eşime yardım ediyorum. Bugün yok. Sabah gün ağarmadan kalkar her işimizi görürürüz. Benim sürekli müşterilerim var. Yerimi bilir. Sipariş bile önceden verirler. Gelirken getirdiğimiz fasulyeden, domatesten kaç kilo istediyse ayırırım. Benim ürünüm akşama kalmaz. İşte elmalar, erikler duruyor. Onları bekliyorum.

Semih Körpe( 62) Pazar yapmaya geldim. Pek bir şey almayacağım .İhtiyaç yopk ama her peyniri yiyemiyorum. Pazara çıkıp tadına bakarak aldığım peynir haftayı bulmadan tükeniyor. Tadına bakarak alıyorum. Balıkesir’de pazarcıları beğeniyorum. Tadına bakıp alma konusunda hiç sıkıntı yaşamadım. Kocaman dilim veriyorlar halbuki tadına bakmak için küçük bir dilim yeterli ama pazarcılarımızın eli bol. Kamil Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu