GündemKöşe YazılarıSiyaset

Seçim sonuçlarına genç etkisi…

24 Haziran seçimlerine 3 hafta gibi bir süre kaldı. Çok değil. Bayramdan sonraki hafta 18 yaşını dolduran tüm ülke vatandaşlarları sandık başına gidecek. Katılım oranının bu seçimlerde yüksek olması bekleniyor. Türkiye için önemli bir seçim. Yönetim biçimi değişiyor.

Toplam seçmen sayısı 57 milyon. 2017 referandumundan bu yana ilk kez oy kullanacakların sayısı da belli oldu. Buna göre, 1 milyon 585 bin seçmen ilk kez sandık başına gidecek. Toplam seçmen sayısının 57 milyon (yurtiçi) olduğu ifade ediliyor. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini getiren 2017 referandumunda AK Parti-MHP ittifakı 25 milyon 157 bin (yüzde 51.4), “Hayır” bloku 23 milyon 779 bin (yüzde 48.6) oy almıştı. 1 milyon 378 bin oy yüzde 2.8’lik farkı yaratmıştı. Bu nedenle 24 Haziran’da ilk kez sandığa gidecek 1 milyon 585 bin gencin oyları kritik önem taşıyor.

Bir nevi seçim sonuçlarını belirleyecek bir güç var ortada. Gençlik her zaman umut olmuştur. Umut ve gelecek olarak görülür. Onların oyları da bu seçimlerde geleceği belirleyecek. Beklide o nedenle bu seçimlerde gençlere yönelik vaatlerde önplana çıktı.

Özellikle Millet İttifakı adayları eğitim konusuna vurgu yapıyor. Çünkü eğitimde bir sıkıntı var. Bu sıkıntıyı direkt olarak yaşayanlarsa gençler.

Yine işsizlik konusu. Mezun olan gençlerin büyük bölümü iş bulamıyor. Bu da vaatler arasında öne çıkıyor. Çünkü gençler geleceği belirleyecek. Bu nedenledir ki sosyal medyada paylaşımlar ve reklâmlar üst düzeyde. Amaç gençlerin değerli oylarını alabilmek. Tabi bu reklamların ne kadar etkisi olur bilinmez. Sonuçta genç nesil ne beklediğini ve ne istediğini biliyor.

Bir diğer etken ise sandık başına gitmeyenler sandığa gitme oranlarının artması. Seçimlere katılım oranı artıyor. 2015 Kasın seçimlerine katılım oranı yüzde 87.40 olmuş. Bu büyük bir oran ama yeterli değil. Gönül ister ki bu oran yüzde 95’lerin üzerinde olsun. Ne kadar çok katılım o kadar çok demokrasi demek. Her görüşün mecliste temsil hakkı demek.

Mutlaka ama mutlaka, ölüm kalım olmadığı sürece tüm seçmenler oyunu kullanmalı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu