GündemSiyasetTürkiye Gündemi

Şehirdeki İşbirliği Engelleri Yok Etti

Şehirdeki İşbirliği Engelleri Yok Etti

Balıkesir’de Dünya Engelliler Günü kapsamında toplumsal farkındalığı arttırmaya yönelik program 3 Aralık Cuma günü Balıkesir’de Avlu kongre merkezi salonunda gerçekleştirdiler. Programa AK Parti Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım ve Balıkesir protokolü, STK’lar katıldılar.

GÖZLERİMİZE, DİLİMİZE VE YÜREĞİMİZE SEVGİYİ NAKŞEDELİM

Balıkesir Valiliği, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde engelli aileleri ve şehrin STK’larının yer aldığı farkındalık programı dolu dolu geçti. Engelli aileleri arasında olan ve adının açıklanmasını istemeyen bir aile bireyi “Eskiden saklanırdık şimdi sahneye çıkıyoruz diyerek geçmişten günümüze gelinen engelli anlayışındaki düşüncelere dikkat çekti. Artık utanmıyoruz! Sıkılmıyoruz!  Ancak; toplum farkındalığı ile sokakta caddede engelinden dolayı bizlere bakılırken ki o gözlerdeki bize hissettirilen ve bizi rahatsız eden o bakışlarda olmamalı. Bakış açılarının toplumda da değişmesi hala en önemli isteklerimiz arasında” dedi.

262768640 10157839343016895 5395366524747713910 N

İL MÜDÜRÜ DOST’DAN FARKLILIKLARA SAYGI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ VURGUSU

Balıkesir Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hatice Dost programda bir açılış konuşması yaptı. İl Müdürü Hatice Dost, “ Bugün ilimizde engelliler için gerçekleştirdiğimiz çeşitli etkinlikler ile özellikle eğitim sağlık ve istihdam gibi alanlarda fırsat eşitliği sağlanması ve farklılıklara saygı gösterilmesi, sadece mekânsal değil bilgiye ve teknolojiye de erişilebilirliğin, engelli vatandaşlarımız için öneminin çok olduğunu bir kez daha altını çizmek istiyoruz” dedi.

BALIKESİR’DE 20 BİN 569 ENGELLİ

Balıkesir Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hatice Dost, “İstatistiklere göre;  ilimizde kayıtlı olarak toplam 20.569 engelli vatandaşımız  bulunuyorlar.  Müdürlüğümüzce 6156 ağır engelli vatandaşımıza,  yıl  içinde  116  milyon  TL  ödeme gerçekleştirilmiş  olup,  2007-2021  yılları  arasında  776  milyon  TL evde  bakım  hizmeti  ödemesi  gerçekleştirdiler. Ayrıca bu zamana kadar yüzde 40 ve üzeri engele  sahip  20  bin  vatandaşımıza  engelli kimlik  kartı  bastılar.  İlimizde bulunan 7 adet Özel Bakım Merkezinde 513 ağır engelli vatandaşımıza yatılı bakım hizmet veriliyor.  Son olarak erişilebilirlik kapsamında 249 izleme, denetleme ve rehberlik gerçekleştirilmiş  ve  uygun  bulunan  47  kamu ve özel  kurum binası  için  erişilebilirlik  belgesi  düzenlenmiştir” dedi.”

47 KURUM ERİŞİLEBİLİRLİK BELGESİ ALDI

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hatice Dost “Son olarak erişilebilirlik kapsamında, 249 denetleme ve rehberlik gerçekleştirilmiş uygun bulunan 47 kurum binası için erişilebilirlik belgesi düzenlenmiştir. Unutmayalım ki engelli birey ve ailesi için zorlu yaşam koşullarının beraberinde ve o süreçte sorunlarla baş edebilmede bizlere de bir takım görevler düşmektedir. Bu nedenle yılın her yılı sevgi ve saygıyla daha yaşanılır ve daha kolay kılmak için, yaşadığımız her an daha renklenecek ve anlam kazanacaktır.” dedi.

264045078 431366811983028 967828308649142999 N

VALİ HASAN ŞILDAK “ESKİYE NAZARAN İYİ SEVİYE’DE İMKANLAR SAĞLANIYOR”

Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, engellilik herkesin her an yaşayabileceği ve her insanın engelli adayı olarak hayat sürdüğü bu dünya üzerinde, pekçok insanımız gerek zihinsel veya gerekse fiziksel olarak çeşitli engellere sahip engellerle yaşamaya mecbur kalıyor ve bununla yaşamaya çalışıyorlar. Devletimizin, hükûmetimizin ve başta Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız ve çeşitli Bakanlıklarımız olmak üzere, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları ile attıkları adımlar, yapılan düzenlemeler, güncellemeler, günlük hayatta engelli vatandaşlarımızın eskiye nazaran çok daha iyi seviyede hayatlarını idame ettirebilme imkanı sağlamış bulunuyorlar. Kamu kurumları hizmet binaları eklentilerinde erişilebilirlik yönünde de erişilebilirlik belgesi almaya ayrıca hak kazanıyorlar ”şeklinde konuştu.

YILDIRIM“KAMUDA ÇALIŞMANIN ÖNÜ AÇILDI”

AK Parti Genel Başkan Vekili ve son Başbakan Binali Yıldırım hepimiz bir engelli adayıyız diyerek yaptığı konuşmada “ hayata bakışımızda farklı olan arkadaşlarımızın ihtiyaçlarını her daim göz önünde bulundurmamız gerekir”dedi. AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, “Sakat, özürlü, çürük gibi tabirler artık kanunlarımızda yer almıyor. Bunlarla kalınmadı, engellilere yönelik kamu hizmetlerinden yararlanmanın yanında kamuda çalışmanın da önünü açtık. Bugün itibarıyla 63 bin civarında engelli kardeşimiz devlette çalışıyor.” dedi.Engellilerin ihtiyacının her zaman göz önünde bulundurulması gerektiğini belirten Yıldırım, “Hiç kimse ‘engelli değilim’ diye böbürlenmesin, övünmesin. Bugün engelsiz olan yarın bir engeli olabilirler. Dolayısıyla hepimiz bir engelli adayıyız. Hayata bakışımızda farklı olan kardeşlerimizin ihtiyaçlarını her zaman ayrıca göz önünde bulundurmamız lazım. ” dedi.

Yıldırım, Türkiye’de 15 yıl öncesine kadar engellilere yönelik farkındalığın olmadığını söyledi. Kanunlarda sakat, çürük, özürlü gibi tabirler vardı  diyen Yıldırım, “ Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde engellilerin tamamını ilgilendiren yeni bir kanun çalışması yaptık ve bunu Kanunu gerçekleştirdik. Daha sonra diğer kanunlarda insan onurunu zedeleyen tabirlerin tamamını çıkarttık. Sakat, özürlü, çürük gibi tabirler artık kanunlarımızda yer almıyor ”dedi.

263955776 10159578476823236 8065718880547703683 N

“ENGELLİLERDE ARTIK HAKİM VEYA SAVCI OLABİLECEKLER”

“ Bunlarla kalınmadı, engellilere yönelik kamu hizmetlerinden yararlanmanın yanında kamuda çalışmanın da önünü açtık. Bugün itibarıyla 63 bin civarında engelli kardeşimiz devlette çalışıyor. İş, aş sahibi oldu. Engelli öğretmenimiz, siyasetçimiz, kamu yöneticilerimiz, memurlarımız var. Engellilerin önünde bir engel daha vardı, hakim savcı olamıyorlardı. Geçen hafta meclisimizde kabul edilen kanunla engelliler hakim, savcı artık olabilecekler. Bu çok eski yıllardan kalan maddeydi. Bundan sonra fiziki engelleri olan kardeşlerimizde hakim, ayrıca savcı olabilecekler.”

 “ENGELLERİ AŞACAK TEK ŞEY SEVGİ”

İnsanın zihnindeki engelin daha önemli olduğunu vurgulayan Yıldırım, “Zihinlerimizdeki engel kalkarsa önümüzde hiçbir engel kalmaz. Engelleri aşacak tek şey sevgidir. Sevginin aşamayacağı hiçbir engel yok. İşimiz ve önceliğimiz, engelli engelsiz bütün insanlarımızın hayatını kolaylaştıran, gönüllerine dokunan işler yapmaktır. Yolları, hastaneleri bunun için yaptık. ” diye konuştu. Programda ayrıca Kurum müdür ve amirlerine erişilebilirlik belgelerini veren Yıldırım, kongre salonunda engellilerin resimlerinden oluşan sergiyi dolaştı. Binali Yıldırım ve Balıkesir Valisi Hasan Şıldak Balıkesir Sakarlar Derneği Spor Kulübü sporcularının isteklerini de ayrıca geri çevirmedi. Onlarla birlikte boccia oynadı. Nursima Akyürek’in Haberi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu