GündemHüseyin YıldırımKöşe Yazıları

Şehitler. …ve Çanakkale den Gelen bir Mektup. ..

“Allah yolunda öldürülenlere “ölüdür” demeyin. Aslında onlar diridirler fakat siz farkında değilsiniz.” Bakara Suresi,154
Şehid, kelimesi kuranda elliden fazla ayette geçmektedir. Kelimenin çoğulu olarak Şüheda kullanılır.Şehid kelimesi Allah’ın isim sıfatlarından olan Şehid olarak da Kuran-ı Kerimde birçok ayette geçmektedir.
Şehitlik, malıyla ve canıyla Allah’ın varlığını ve birliğini ispat için çalışan ve onun dinini yüceltmek için gayret eden kimselere, Allah’ın verdiği bir ünvandır. İslam’da bütün varlığını Allah yolunda tüketen kimselere Allah, şehitlik makamını layık görmüş ve şöyle buyurmuştur:
“Allah yolunda öldürülür veya ölürseniz, Allah’ın bağışlaması ve rahmeti onların topladıklarından daha iyidir.” Al-i İmran Suresi,157
Her millet, inancı, vatanı ve çıkarları için her şeyi göze alır ve bunlar için savaşır, ölür veya öldürür. Burada Müslümanın farklı olan yönü, bunların tümünü Allah için ve Allah’ın istediği gibi yapmış olmasıdır.
“Sakın Allah yolunda öldürülenleri ölü sanma, aksine onlar diridirler. Rableri katında rızıklandırılmaktadırlar.Onlar, Allah’ın kendilerine verdiği nimetten dolayı sevinç içinde olup, arkalarından henüz kendilerine katılmamış bulunanlar için de korku olmadığına, onların da üzülmeyeceklerine sevinirler.” Al-i İmran Suresi,169-170
“Öyleyse, dünya hayatına karşılık ahireti satın alanlar, Allah yolunda savaşsınlar. Kim Allah yolunda savaşırsa ister ölsün ister galip gelsin. Biz ona büyük bir ödül vereceğiz.”Nisa Suresi,74
“Onlar yaralandıktan sonra da Allah ve elçisinin çağrısına uymuşlardı. Onlardan güzel davranan ve Allah’a saygılı olanlara büyük bir ödül vardır.” Al-i İmra Suresi,172
Konya Yalıhüyüklü Hacı Ali Oğlu Hoca Zade lakaplı şehit olan İbrahim’in 1915 yılında Çanakkale’de askerlik yaparken Ahırlı ilçesi kayacık köyündeki eniştesi Mehmet Efendi’ye gönderdiği Miladı 1915 tarihli 97 yıllık mektubu  torunu Hasan Aktürk tarafından Yalıhüyüklü yetkililere ulaştırılarak, Çanakkale Zaferi’nin yıl dönümünde okundu.
“Faziletli üstadı Ekremin Eniştem  Efendim Hazretleri…
Minel gadim dergar olan Sıtkı hulus ve hususiyet üzere mahsusu selam  senalar olup, ol mübarek desti şerifleri bus edip elgate hamse akebinde duanı talep ederim.
Eylül 20 tarihli  bir mektubunu aldım. Derecesiz memnun oldum. Canabu hak sizleri de memnun eylesin amin veya mu’in..
Oltarafta halam hanımın iki ellerini bus edip hayır duasını talep ederim.
Ol tarafta yeğenim Mehmet efendinin gözlerinden bus ederim.
Yeğenim hanımların gözlerinden bus ederim.Hemşirem hanıma selam ederim.
Ol tarafta Ahmet efendinin Abdullah efendi canibi duruna selam ederim..Faziletli Musa efendinin yedi şerifini takbil ederim.
Hafız  efendi ve diğer komşuların cümlesine selam ederim.
Ol tarafta gözüm duru ciğer köşem, oğlum hacı efendi ve Osman ağa ve kerime hanımın gözlerinden bus ederim.Canibi tarafına selam ederim.
Biraderim Şakir 47. Alayın 1. taburu 3. bölükte 1. takımda ikimizin mesafesi birdir.
Fakat harçlığımızdan sual eder isen 1 Mahtır(ay) 3 adet mecidiye ödünç aldık anı harcandık.10 paralık tütünü 1 kuruşa alırız. Buna göre hesap et. Mecidin birini cüce Hasan’dan aldım. İkisini demirci Hacı Hafız Efendinin  Mehmet hocadan aldım.
Şayet Allah emrinde gidersem eda edin(ödeyin). Mehmet hocanın da parasını vermemiz  gerekli.
Acele harçlık göndermenizi rica ederim. Şimdiki halde kardeşim Şakir’de me’uz fakat şakir’in me’yuz olduğuna ben razı olmadığım gibi sizde razı olman.
Allah aşkına ol tarafta olan eşimiz evvel Allah sonra size emanet. Bir hizmetkar bulamazsan Camus’un birini sat, birini birinin yanına güdüver et. Cenabu Allah eyi yapar.
Ol tarafta faziletli hacı efendinin iki ellerinden buse edip hayır duasını talep ederim.
Faziletlü Hafız Edhem efendi ve hacı efendi ve Mehmet efendi  ve ihvanın cümlesine selam ederim. Baki dua..1331 sene Teşrini evvel. kaim biraderin hoca zade İbrahim..
Mektup gönderecek olur isen 3. kolorduya mensup  16. fırka 125.Alay’ın  1. Taburunun 2. bölük 2. takımda 1. mangada
Konya’ya tabi Bozkır Kazasından Yalıhüyüklü Hoca Zade İbrahim  deyi tahrir edin.
İydi(Bayram) şerifiniz mübarek olsun
Bu da geçer yahuuu.. Delerde geçer…”
Rabbimiz bize hakikî şehitliği veya şehitlik ecrini nasip eylesin …

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu