GündemEğitim

ŞEHRİN MİMARLARI DİKKATE ALINMALI

Balıkesir Mimarlar Odası Balıkesir’de yıkılacak olan 51 bina hakkında açıklama yaptı. Açıklamasında mimarların görüşlerinin de alınmasının önemine vurgu yapıldı.

Başkan Dikici, Okul projelerinin, pansiyon ve öğretmenevi gibi yapıların projelerinde bizim arkadaşlarımızın Mimarlar Odasının da görüşünün alınarak yapılması noktasında girişimde bulunacağız” dedi. Mimarlar Odası Başkanı Betül Dikici, Okul binalarının yıkımı ile ilgili olarak Valilik, Büyükşehir,20 ilçe belediye başkanlıklarına, Kaymakamlıklarına, ilçe Milli Eğitim Müdürlüklerine konuyla ilgili görüş aktaracaklarını söyledi.

BALCI “TİP PROJELER ISMARLAMA YAPILARDIR”

Mimarlar Oda Başkanı Betül Dikici dün oda binasında bir basın toplantısı düzenledi. Dikici Afet riski taşıyan 51 okul konusunda bilgilendirme yaptı.

Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sinan Balcı basın açıklamasını okudu. Okuduğu basın açıklamasında Yıkım Kararı verilen okullara dair bu kapsamda çok sayıda okul,2 öğretmenevi ve pansiyonun yıkımına karar verildi. Valilik tarafından yapılan açıklamada okullarda tedbirler alınmış ve gerekli bilgilendirmeler yapılmıştır. Okulların yıkımı için tüm çalışmalar başlatılmıştır. Bu binaların depreme hazırlıksız olması düşündürücü ve üzücüdür. Bu durum ekonomik anlamda kayıp olmanın yanında kent kimliği açısından da önemlidir. Ancak bu yıkılacak olan yapıların yerine yapılacak olan yapılarda son derece önemlidir. Geçmişte yapılan hataların yapılmasını önlemek açısından kamuoyu yararı gözeten bir durumdur. İnsanı şekillendiren binalar ve yapılardır. Gelecek nesillerimizi de şekillendirecek olan bu binaların sahip olacakları mimaride önemlidir.

Nitelikli ve Özgün Yapılara Vurgu Yaptı

Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sinan Balcı, “Son dönemlerde kamu tarafından yapılan yapıların tamamına yakınının tip proje yapıldığına şahit oluyoruz. Tip projeler yerine coğrafyasına doğasına göre şekillenmeyen kopyala yapıştır mantığı ile İzmir, Trabzon farketmeksizin uygulanan projelerdir. Tip projeler mimarinin dahil olmadığı ısmarlama yapılardır. Geçmişte yapılanlarda tip projelerdi. Nitelikli ve özgün yapılar yapılsaydı bugün yıkmak yerine yeniden inşa etmek ve korumak gibi kavramlar üzerinde konuşabilecektik ”dedi.

Mimarlar “Üzerimize Düşen Görevi  Yapmaya Hazırız”

Balcı okul binalarının yıkımları ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Mühendislik biliminin eksikliğinde binalar depremde çökebilir. Mimarlık disiplininin eksik olması durumunda ise sosyal ve kültürel çöküş yaşanır. Mimarlar Odası olarak yeni yapılacak eğitim yapılarının mühendislik çalışmalarının özgün olduğu mimarlık çalışmalarının da özgün eserler olması gerektiğine inanıyoruz. Bu projelerin yeri zamana iklime sosyal koşullara uygun olarak inşa edilmesi için mimarlar odası ve mimarlar olarak üzerimize düşen görevi yapmaya her zaman hazırız” şeklinde konuştu. Fatma Kara

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu