ŞEHRİN SAĞLIK MERKEZİ

ŞEHRİN SAĞLIK MERKEZİ

Sağlık sektöründe çağ atlatan yenilikler, Balıkesir’de de eski SSK binasının yeni Şehir Hastanesine taşınması ile farklı bir boyuta taşındı. Yeni Hastanede eksiklikler tamamlanma aşamasında. Acil giriş rampasının artık birde çıkış rampası var.

Hakkında olumlu ve olumsuz pekçok haberler çıkan Balıkesir Atatürk Şehir Hastanesi ile ilgili olarak Başhekim Adil Ozan Gökuç ile Acil servis, Hastane merdivenleri, Asansörleri, poliklinik hizmetleri ve ameliyatlarını konuştuk. Gökuç hasta ve yakınlarına da öneriler sunarken kusursuz bir şekilde Ocak ayına girilmiş olacağını ifade etti.

2bin hasta ameliyat edildi

Eski SSK binasında bulunan hastanede yapılan ameliyat sayısı bin200 civarındaydı ancak Yenişehir hastanesinde bu rakam 2 bini geçiyor. Toplam 30 ameliyathanesi olan hastanede şuan için 21 ameliyathane açık.

6 bin hastaya ulaşıldı

Uzm. Dr. Adil Ozan Gökuç, Hastanede günlük Poliklinik sayısı hakkında şu bilgiyi verdi: “Hastanemiz açıldığında Nisan Mayıs aylarında günlük 4 bin – 4 bin 500 arası poliklinik hizmeti veriyordu. Şu anda pazartesi günleri 8 bin 500 diğer günlerde 6 bin civarında hastaya şifa dağıtıyoruz.”

Hastanede personel sıkıntısı yok

Balıkesir Atatürk Şehir Hastanesi Başhekimi Adil Ozan Gökuç, şuan için Hastanede 202 Uzman Doktor, 32 Pratisyen Hekim, 572 Hemşire, 287 Ebe, 307 Sağlık Memuru, 62 İdari personel ve 127 diğer personelin hizmet verdiğini ayrıca Temizlik için 447, Sekreter olarak 221,Yönlendirici 34, Teknik 53, Bilgi İşlem 15, Güvenlik 82, Şoför 7 ve Yemekhanede 78 personelin görev yaptığını söyledi.

Acil Servise düzenleme

Uzm. Dr. Adil Ozan Gökuç, Acil Servisle ilgili yapılan çalışmaları anlattı. En büyük sıkıntının Acil Serviste yaşandığını, zeminle arasında yaklaşık bir kat yüksekliğinde kot farkı olduğunu belirten Gökuç, acil servise rampayla çıkıldığını, iniş rampasını olmadığını, bu alanda park yerinin de bulunmadığını belirterek, “ İhalelerimizi tamamladık. İniş rampası yapılıyor. İnsanlar arabasını park ettiğinde çok uzun bir yoldan yürüyerek geliyordu. Şimdi biz hem iniş rampası yapıyoruz hem de otoparktan acile bir asansör, yanına da iki merdiven yaptık. Hasta ve yakını arabası ile geldiğinde asansör ve merdiveni kullanarak yukarıya kadar gelecek” bilgisini verdi.

Cep telefonuna çözüm bulundu

Cep telefonu kullanan Hasta, hasta yakınlarının, telefonların çekmemesinden şikayetçi olduklarını, Turkcell’in gerekli çalışmayı yaparak mağduriyeti giderdiğini, AVEA ve Vodafone GSM operatörlerinin ise sorunu ay sonuna kadar gidereceklerini belirten Gökuç, Hastane personelinin de iletişim için telsiz telefon ağı ile görüştüğünü belirtti.

Çimento Fabrikası tehdit mi?

Çimento fabrikasının bacasından çıkanların Hastaları etkilediği yönünde haberler olduğunu Gökuç’a hatırlattık. Yanıtı “Çimento fabrikasının Göğüs Hastanesine ve Atatürk devlet hastanesine uzaklığı aynı. Çimento fabrikası çok fazla şehrin içine girmiş durumda. Mutlaka bir tozu var. Bu hastanenin avantajı merkezi havalandırma sisteminin olması. Bizim hastanemizde odalara merkezi havalandırma sistemi ile hem hava basılıyor. Hem de içerdeki havayı temizliyoruz. Eski hastanemizin böyle bir şansı yoktu. Pencereler açılarak havalandırma yapılıyordu. Klima ve kaloriferle ısıtılıyordu. Burası gördüğünüz gibi havalandırma sistemimiz var. Hiç pencere açmadan içerideki hava temizleniyor. Çimento fabrikasında gelen toz hiçbir şekilde hastaya zarar vermiyor” oldu.

Hastanenin doluluk oranı yüzde doksan.

Gökuç, konuşmasının sonunda şu değerlendirmeyi yaptı: “ Balıkesir gibi 1 milyon 300 nüfuslu merkezli bir şehrin merkezinde en az bu büyüklükte bir Hastane yapılması gerekiyor. Bakanlık bu tür hesapları yaparken 10 bin kişiye düşen yatak sayısı olarak hesap yapıyor. Bu hesaba uyarsak Balıkesir’e, 600 yataklı bir Hastane yapılması gerekiyor. Şuan Hastanemizde doluluk oranı yüzde 90.”

Asansörlere neşter

Balıkesir Atatürk Şehir Hastanesinde kullanılan asansörlerle ilgili çok sayıda şikayet gündeme gelmişti. Asansörlerin son durumunu Gökuç’a sorduk. İşte yanıtı:

“Hastanemizde toplam 58 asansör mevcut. Bir yıl Amerika’da eğitim görmeme rağmen Amerika’da 58 asansörlü bir bina görmedim. Asansörlerle ilgili ilk günler sorun yaşadık. Hastanemizi açtığımızdan bu yana sıkıntı yaşıyoruz. Kendimizde yeni bir eve çıktığımızda sorunlar yaşayabiliyoruz. 58 Asansörün 35 -35 tanesini kullanırken, şu anda 50’nin üzerinde asansör aktif olarak çalışıyor. Hasta ve hasta yakınların kullandığı 20 asansör var. 20 asansörde arıza olmaması için 24 saat asansörcü arkadaşlar duruyor. Buna rağmen sorunlar yaşıyoruz. Asansörün parçaları Alman firmasından geliyor. Bu sebeple parçalar çok geç geliyor. Bu nedenle sorunlar yaşanıyor. Asansörlerde parçalar, butonlar değişiyor. Butonları da engellilerin kullanabileceği hale getireceğiz. Ocak ayından itibaren bu problem kalmayacak. Hastanemiz için Ocak ayı için milad olacak.”

Komşu illerden gelenler var

Adil Ozan Gökuç, Balıkesir Atatürk Şehir Hastanesine komşu illerden tedavi olmak için gelenler olduğunu söyleyerek, şu bilgiyi verdi: “Balıkesir devlet Hastanesine kanser hastaları çok geliyordu. Çevre ilçelerden bu hastaneye gelenler vardı. Ocak ayından itibaren onkoloji servisi buraya taşınacak. Anjıo için çok gelen vardı. Şimdi bunlara üçüncüsü eklendi. Yoğun Bakımda 157 yoğun bakım yatağımız var. Bunlar yeterli değil, 16 tane daha açılacak.”

Hasta ve Hasta yakınlarına öneriler

Gökuç’a, hasta ve hasta yakınlarına önerilerini de sorduk. İşte önerileri : “Hastanenin Başhekimlik dışında iki tane girişi var. Hastanenin girişindeki tabelaya hastalarımız bakarsa nereye hangi yoldan gideceklerini kolayca bulabilirler. İnsanlar hala Başhekimlik kapsından girmeye çalışıyor. Hastanenin ulaşım yönünden bir sorunu yok. Minibüs ve dolmuşlarla gidilip gelinebiyor. Hasta sayısı bunu gösteriyor. 850 tane yatak kapasitemiz var. Şu an yoğun talepten dolayı tek kişilik odaları iki kişilik yaptık. Bin 150 yatak oldu. Hasta yakınlarında bir ricam var. Ziyaret saatlerine özen göstermeleri önemli. Odalarımız büyük olduğu için ziyaretlerde kalabalık geliniyor. Bunun hastaya zararları var. Hasta dinlenemiyor. Önceden 1 kişi gelirken şimdi beş kişi birden geliyor. Bu hastanedeki Doktorlara, çalışanlara ve cihazlara herkes güvensin. Bütün eksikliklerimiz tamamlandı. Bu hastane eğitim ve araştırmalar gibi hizmet verilebiliyor. Balıkesir ili için bu hastane yeterlimi diye sorduğumuzda.21 tane ameliyathane var kimse ameliyat için beklemiyor.”

Zemine 2 bin 700 fore kazık çakıldı

Gökuç’a, Hastanenin altında su olduğu yönünde iddiaları sorduk. İşte yanıtı: “Hastanemizim suyla ilgili bir problemi yok. Hastane yapılırken zemininde su olduğu için önlem alınmış. Hastane inşaatı 4 metre yukarı çekilmiş. Acil Servisin yüksek olması bu yüzden. Hastane inşaatına başlanırken zemine 2 bin 700 tane fore kazık üzerine çekilmiş. Günümüzde kazıklar sayesinde denizlerin ortasına binalar yapılıyor. Hastanenin altına gelen suda hastanenin yan tarafından akıyor. Bu konuda O tahliye kanalının sürekli açık kalması hakkında DSİ ile görüşmemiz oldu. Tıkanırsa hastaneyi etkileyebilir. Kanal açık kalırsa sorun olmaz.”