Balıkesir Merhaba Gazetesi

ŞEKER HASTALIĞINDA YABAN MERSİNİ

ŞEKER HASTALIĞINDA YABAN MERSİNİ
17 Ocak 2015 - 0:01

Genel

Şeker Hastalığı ya da tıpta kullanılan Latince ismi ile diyabet, kandaki şeker oranının yükselmesi olarak açıklanabilir. Metabolik bir bozukluk olan şeker hastalığı, ülkemizde her 3 kişiden 1’inde görülen oldukça yaygın bir hastalıktır. Vücut, aldığı gıdalardan, basit bir şeker olan glikozu üretir. Glikoz (şeker), vücudu oluşturan tüm organların işlevlerini sürdürebilmesi için gerekli enerjinin ana kaynağıdır. Pankreas bir çok nedenden dolayı insülini üretemez ya da az üretir hale gelebilir. Ya da vücut üretilen insüline karşı direnç geliştirebilir ve insülin beklenen etkiyi gerçekleştiremez. Bu durumda, kanda bulunan glikoz (şeker) hücreye geçemediğinde kan içerisinde birikir. Bu birikimin doğal sonucu olarak da kan içerisindeki şeker miktarı yükselir. Diyabet ya da şeker hastalığı da işte tam olarak budur.

Şeker Hastalığının Belirtileri;

  • Çok sık idrar yapma.
  • Ağızda sürekli kuruluk hissi ile birlikte aşırı su tüketimi
  • Görmede netlik kaybı, görüntünün flulaşması (bulanıklık)
  • Sürekli yorgunluk hissi
  • Diyet yapılmamasına, aşırı efor sarf edilmemesine rağmen yaşanan hızlı ve sürekli kilo kaybı
  • Çok sık acıkma hissi yaşanması ve sık yemek yeme
  • Mide bulantısı ve zaman zaman kusma
  • Nefeste kötü koku
  • Kadında adet dönemi (regl) yaşanmaması
  • Vücudun herhangi bir noktasında oluşan yaraların iyileşmesinin uzun süre alması

YABAN MERSİNİ MEYVESİ

Yaban mersini yüz yıllardır bilinen bir meyvedir 1862 lere kadar uzanan bir literatür geçmişi vardır. Ancak yaban mersininin ünü, 2. dünya savaşı sırasında uçak pilotlarınıngörme yeteneklerini artırdığının anlaşılmasıyla yayılmıştır. Yaban mersini hakkında 1960 lardan sonra çeşitli laboratuar ve klinik deney araştırmaları yapılmıştır. Yaban mersini bütün bunların sonucunda günümüz modern tıbbının tedavi destekleyici meyveler literatüründe iyi bir yer edinmiştir. Yaban mersini hakkında Osmanlı döneminde de bazı kaynaklara rastlanmaktadır bu kaynaklarda yaban mersininin ticari bir bitki olduğundan bahsedilmektedir. Son beş yılda diyabet hastalarının tercihi olmayı başarmıştır.

İçinde bulunan ellajik asit kanser oluşumunu önler. Yaban mersininden her gün bir-iki su bardağı kadar yemek gerekir. Yaban mersini içinde polifenoller, salisilik asit, karaotenler, lif, folik asit, C vitamini, B vitamini, potasyum, manganez, magnezyum, demir, riboflavin, niasin, fitoöstrojenler vardır. İçinde bu kadar faydalı besin içeren çok az gıda vardır.
Yaban mersini, ıspanak ve deniz somonu en önemli üç süper besindir. Yalnızca bu üç besini tüketmek bile sizi birçok hastalıktan korur.
Yaban mersininin sadece bir porsiyonu beş porsiyon kadar havuç, elma, brokoli ve balkabağı kadar antioksidan madde içerir. Yarım su bardağıyaban mersini 1733 ünite E vitamini, 1200 mg C vitamini içerir.

FAYDALARI ;

  1. Göz yorgunluğu, miyoplukkatarakt, karasu (Glokom), şeker hastalığından kaynaklanan görme bozuklukları (Diyabetik retinopati), gece körlüğü, gece görüşünü artırıcı, kamaşma, retinayı güçlendirici, kılcal damar çatlamalarını önleyici ve tavukkarası (retinitis pigmentosa) hastalığının ilerlemesini yavaşlatıcı
  2. Kabızlık, bulantı, mide krampları, ülser önleyici
  3. Kan şekerini düşürücü, iltihaplanma, kolajenin (collagen) stabilize edilmesi
  4. Pıhtılaşmanın azaltılması, damar sertliği oluşumunun engellenmesi ve antioksidan etki
  5. Varis, basur (hemoroid) ‘e karşı iyileştirici.
  6. Yeni keşfedilen bir özelliği de somon balığı, yumurta, yulaf, barbunya, bezelye ve ay çekirdeği ile beraber zekayı geliştiren 7 besinden biri olduğu yönünde.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.