Köşe Yazıları

Şekerim Sinirlerimi Hasarladı: Tedavisi Var Mı?

Şekerim Sinirlerimi Hasarladı: Tedavisi Var Mı?

Şeker hastalığının geçen hafat sizlere sinirlerimize nasıl hasra verdiğini ve bizde hangi şikayetlere neden olduğunu paylaşmıştım. Bu haftada hasarlanmış sinirlerimizi iyileştirebilir miyiz onu sizlerle paylaşacağım.

***

İlk olarak şunu belirtmeliyim ki maalesef hasarı geri döndürmemiz biraz zor ama en azından daha hızlı ilerlemesini engelleyebilir ve şikayetlerimizi biraz rahatlatabiliriz. Peki bunun için ne yapıyoruz? İlk olarak gerçekten sinir hasarımız ne düzeyde ona bakıyoruz. Bunu da muayene ve sinir ölçüm testleri ile sağlıyoruz. Hafif ve orta dereceli olan hasarlanmalarda genellikle ilk tercihimiz bazı ilaçlar oluyor. Bu ilaçlar çeşit olarak çok fazla olmasa da hastalarımızın yarıdan çoğunda başarılı sonuçlar veriyor. Hastalarımıza önerdiğimiz bu ilaçların çoğu uzun süreli kullanılması gereken ilaçlardır. Ayrıca öyle çok fazla bir ilaç seçeneği de maalesef yok. İlaç tedavisi yanında bazı fizik tedavi uygulamaları da şeker hastalığına bağlı sinir hasarlarının tedavisinde tercih edilebilir. Bunlar özellikle sinirlere olan kan akımının artışına destek olan tedavi tipleridir. Bizim de kliniğimizde uyguladığımız bu fizik tedavi teknikleri gerçekten çoğu hastamızda rahatlatıcı olan tedavi yöntemleri arasındadır.

***

Eğer çok ileri bir sinir hasarı varsa ve bu genellikle el sinirlerimizde ise bazen küçük bir operasyon önerebiliyoruz. Diğer bölgelerde olan ağır sinir hasarlanmalarında ise ne yazık ki tedavi biraz daha zor olabilir.

İlgili Makaleler

Hepinize iyi haftalar, ağrısız günler dilerim…

 

Prof. Dr. Nilay Şahin

Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

www.profdrnilaysahin.com

prof.dr.nilaysahin-instagram

 

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Hocamızın aydınlatıcı ve yararlı bilgileri bizlere fayda sağlamıştır. Kendilerine teşekkür ederiz.. selamlar, saygılar sunuyoruz…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu