Köşe Yazıları

Şekerim Var: Sinirlerimi Tutmuş!

Şekerim Var: Sinirlerimi Tutmuş!

Şeker hastalığı maalesef vücudun her yerine zarar verebilen bir hastalıktır. Bunlardan biri de sinirlerdir. Vücuttaki tüm sinirleri etkiliyebilen şeker hastalığının en fazla etkilediği sinirler ise el ve ayak sinirleridir. Kişiler el ve ayaklarında uyuşma, karıncalanma, yanma veya üşüme gibi sorunlardan yakınırlar. Bunun nedeni şeker hastalığından dolayı artan bazı maddelerin sinire hasar vermesi ve bir diğer nedenide sinir liflerinin beslenmesini bozmasıdır. İşte bu nedenler sinirlerin hem verimli çalışmasını engelleyer hem de kişilerde yukarıda saydığım şikayetlerin gelişmesine neden olur.

Örneğin el sinirleri şeker nedeniyle etkilendiğinde kişinin ellerinde uyuşma, bir şey tutmakta zorluk, elinde tuttuğu bir şeyi düşürecekmiş gibi hissetmek şeklinde sorunlar gelişir. Eğer bu ayak sinirlerinde olursa ayaklarda donma veya yanma, yürürken düşüme hissi olması ve ayaklarda karıncalanma şikayetleri olur. Hatta ayak sinirleri hasarlanan şeker hastaları sık sık yürürken ayaklarını bir yerlere çarparlar. Bu da maalesef ayak kemiklerinin erken kireçlenmesine neden olabilir. Hatta ayak bölgesinde yaraların gelişmesine de yol açabilir.

Bunun yanında sadece el-ayak sinirleri değil kalça bölgesinin sinirlerini etkileyerek kalça kavşağında ağrı, hatta bel bölgesinde ağrı, oturup kalkarken ağrı, ciddi bacak ve bazen enterasan olarak mide ağrılarına da yol açabilir.

İlgili Makaleler

Genelde sinirleri iki taraflı yani vücudun sağ ve sol tarafını etkileyen şeker daha nadir olarak tek taraflı sinir tutulumu yapabilir.

Sadece kasa ait sinirleri etkilemiyor maalesef şeker. Bağırsak ve idrar kesesini yöneten sinirleri de tutabilir. İşte o zaman kişilerde idrar ve ve büyük tuvalet sorunlarıda baş gösterir.

İşte bu kadar çok başımızı ağrıtan bu sorunların peki tedavisi var mı? Haftaya da sizlerle bu konuyu paylaşacağım…Hepinize iyi haftalar…

 

Prof. Dr. Nilay Şahin
Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı
www.profdrnilaysahin.com
prof.dr.nilaysahin-instagram

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu