GündemHüseyin YıldırımKöşe Yazıları

SELAMLAŞMAK…….Hz. Allah’ın emridir….

“Ey iman edenler! Kendi evinizden başka evlere, geldiğinizi farkettirip (izin alıp) ev halkına selâm vermedikçe girmeyin. Bu sizin için daha iyidir; herhalde (bunu) düşünüp anlarsınız.” Nur,27

“Evlere girdiğiniz zaman, Allah tarafından mübarek ve pek güzel bir yaşama dileği olarak kendinize (birbirinize) selâm verin. İşte Allah, düşünüp anlayasınız diye size âyetleri böyle açıklar.”Nur,61

  

Selamlaşmak dinimizde üzerinde çok fazla durulan en güzel davranışlardandır.

SELAM aynı zaman da Allah’ın isimlerinden dir. Manası ise her türlü bela ,afet ve kötülüklerden uzak bulunmak demektir.

 

“Âmâya güçlük yoktur; topala güçlük yoktur; hastaya da güçlük yoktur. (Bunlara yapamayacakları görev yüklenmez; yapamadıklarından dolayı günahkâr olmazlar.) Sizin için de, gerek kendi evlerinizden, gerekse babalarınızın evlerinden, annelerinizin evlerinden, erkek kardeşlerinizin evlerinden, kız kardeşlerinizin evlerinden, amcalarınızın evlerinden, halalarınızın evlerinden, dayılarınızın evlerinden, teyzelerinizin evlerinden, veya anahtarlarını uhdenizde bulundurduğunuz yerlerden, yahut dostlarınızın evlerinden yemenizde bir sakınca yoktur. Toplu halde veya ayrı ayrı yemenizde de bir sakınca yoktur. Evlere girdiğiniz zaman, Allah tarafından mübarek ve pek güzel bir yaşama dileği olarak kendinize (birbirinize) selâm verin. İşte Allah, düşünüp anlayasınız diye size âyetleri böyle açıklar.”Nur,61

 

Bir sahabe Peygamberimiz sav’e gelerek sordu:

Ya Rasulullah İslam’ın hangi ibadeti hayırlıdır?

Peygamberimiz sav ise;

Yemek yedirmen ve tanıyıp- tanımadığın herkese selam vermendir’ diye cevap verdiler. Buhari, İman,20

Aynı zaman da Selam insanlar ve Müslümanlar arasında sevgi,saygı, hoşgörü ve kardeşlik duygularının gelişmesine katkı sağladığı gibi dünya barışına da en fazla katkı yapacak bir kelimedir.

Yine Peygamberimiz sav ‘İman etmedikçe cennete giremezsiniz birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olamazsınız.Size yaptığınızda birbirinizi seveceğiniz bir şey söyleyeyim mi? Aranız da selamı yayınız.’ Müslim, İman, 22 buyurmuşlardır.

 

Allah cc Kuran-ı Kerim de ‘Bir selam ile selamlandığınız zaman siz de ondan daha güzeli ile selam verin, yahut aynı ile karşılık verin’ Nisa Süresi, 86  buyrulmuştur.

 

Selam verirken söylenecek kelimeler bile fıkıh kitaplarımız da belirtilmiştir.

‘Esselamü aleyküm’ veya ‘Selamün aleyküm’ diyerek  selam verilmelidir.

Selamı alan kişi ise ‘ ve aleykümü’s- selam’ diyerek karşılık vermelidir.Yine ‘ve  aleykümüs-selam  ve rahmetüllahi veberekatüh’ denilmesi de uygundur.

Fakat selamlaşmada evla ve daha faziletli olan ise; Selam verenin:

‘Esselamü aleyküm ve rahmetüllahi veberekatüh’ demesidir.

Selamı alanın ise;

‘ve alekümüs selam ve rahmetüllahi veberekatüh’ diyerek karşılık vermesi daha faziletlidir.

Selamlaşmada dikkat edilecek diğer bir husus ise,genç olanın yaşlıya, bir hayvan veya arabaya binmiş olanın yayaya, arkadan gelenin önden gidene, ayakta olanın oturana ve az olanın çok olanlara önce selam vermelidir.Hatta verilen selamı  verilen kişiler duymaz ise kişi kendi veya yanında olanlar o selamı alması uygun olur.

Allah cc bizleri selamı çok veren ve alanlardan eylesin…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu