GündemKöşe Yazıları

SELEBRAL PALSİ- 2

Selebral palsi tedavisinde ilaçların rolü nedir?

Direk selebral palsiye yönelik bir ilaç bulunmamaktadır. Ancak hastalıkta seyreden havaleler ve epilepsi için ilaç kullanılmaktadır. Ayrıca kaslardaki aşırı sertliği önlemek için de kullanılan ilaçlar vardır.

Selebral palside rehabilitasyon

Her çocuğun etkilenen bölge ve etkilenme şiddeti farklı olduğundan dolayı her çocuğun rehabilitasyon programı da farklıdır.

Rehabilitasyon ile amaç çocuğun topluma kazandırılmasıdır. Mümkün olduğunca bağımsızlaştırılmasıdır. Özetle çocukta görülen problemlerin en aza indirilmesidir.

Selebral palside rehabilitasyon programı:

 

  • Egzersiz tedavisi

 

  • Ortez (cihaz) uygulamaları

 

  • Ev programı ve aile eğitimi

 

  • El-göz koordinasyonu sağlaması

 

  • Uygun yardımcı araç gerecin belirlenmesi

 

  • Yemek yeme, giyinme,oyun aktiviteleri gibi aktivitelerin eğitimi

 

Tüm bu uygulamalar mutlaka fizyoterapistler tarafından yapılmalıdır. Çocuklarınızı eğitim ya da rehabilitasyon adı altında yetersiz bilgi ve donanıma sahip kişilerin ellerine bırakmayınız.

Bilinmesi gereken en önemli şey selebral palsi tedavi ve rehabilitasyonunun çok uzun bir süreç olduğudur. Çocuğun büyümesi ile rehabilitasyon uygulamaları da çocuğun ihtiyacına göre değişerek devam eder.

Rehabilitasyon çocuğun en az bağımlılıkla yaşama yeteneğini kazanana kadar devam etmelidir.

Selebral palsi’li çocuklar da diğer çocuklar gibi gelişebilir. Bilinçli bir yaklaşım ve etkili rehabilitasyon ile yetersizlikleri en aza indirgemek mümkündür.

Bir selebral palsi rehabilitasyonununda en önemli görev ailenindir. Tedavinin devamlılığı ve düzenliliği çok önemlidir. Ayrıca fizyoterapistinizin verdiği ev programını düzenli ve eksizsiz yapmanız çocuğunuzun gelişiminde önemli rol oynar.

Günümüzde artık dünyadaki tüm yenilikleri ve yaklaşımları takip eden, eğitimlerini alan fizyoterapistlere ulaşmak zor değildir. Alışılagelmiş klasik yöntemlere yenilerini de katarak rehabilitasyonun kalitesini yükseltmektedirler.

Sizler de çocuklarınızın sağlığını emanet ettiğiniz kişileri özenle seçiniz. Azim ve istikrar selebral palsi tedavisinin etkisini yükselten motivasyonlardır.

 

 

Soru ve önerileriniz için mail adresim;

sinemgirgindemir@gmail.com

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu