GündemDünyadan Haberler

SEMPOZYUM TÖRENLE BAŞLADI

“Milli Mücadelenin 100. Yılında Kuva-yi Milliye Şehri Balıkesir Uluslararası Sempozyumu” Öğretmenevinde düzenlenen törenle başladı.

Öğretmenevinde üç gün sürecek sempozyumda 160’dan fazla bildiri kitap haline getirilerek önemli bir kaynak oluşturulacağı belirtildi. Türk Ocakları Balıkesir Şubesi, Balıkesir Üniversitesi ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve 19-22 Eylül tarihleri arasında yapılacak “Milli Mücadelenin 100. Yılında Kuva-yi Milliye Şehri Balıkesir Uluslararası Sempozyumu”nun açılışına Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu da bilgi ve belgelerle katkı sağlayacak. Sempozyumda konuşan Türk Ocakları Balıkesir Şube Başkanı Tahir Korucuoğulları: “Düşmanı aylarca oyalayarak ona büyük kayıplar verdiren Balıkesirliler, Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da başlattığı milli mücadele hareketine dolaylı olarak önemli destekler vermişler. Bu sempozyumun; 100 yıldır hak ettiğimiz ama bir türlü alamadığımız İstiklal Madalyası’nı almamıza vesile olmasını ümit ediyorum. Bu konuda girişimde bulunan bütün milletvekillerimize ve Büyükşehir Belediye Meclisi’nin başta başkanı olmak üzere bütün üyelerine teşekkürü bir borç biliyorum. Bu sempozyumun yapılma sürecinde bizlere desteklerini hiç esirgemeyen Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanımız Yücel Yılmaz’a, Genel Sekreter Yardımcısı Mürsel Sabancı ve çalışma arkadaşlarına, Karesi, Altıeylül, Ayvalık, Gömeç belediye başkanlarımıza, Balıkesirliler Birliği ve BALGÜÇ Vakfına, Türk Tarih Kurumu, Türk Dil Kurumu’na çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

YILMAZ “ESARETİ ASLA KABUL ETMEDİK”

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz “Ben bu şehirde yaşayan ve fetihlerle, her zaman başarılarla anılan bir toplumun, bir milletin ferdi olarak kurtuluşu veya esaretten kurtulduk demeyi ar ediyorum kendime. Bazı şeyleri başaramadık, şehrimize girmelerini engelleyemedik. Ama esareti asla kabul etmedik. Bu mücadeleyi verdik. Bunu da genimizden gelen duygularla yaptık. Bize kimse tembihlemedi, örgütlenmeyi, yani yılların bize verdiği devletçilik anlayışımızda çözümümüzü kendimiz üretmek istedik. Ben bunun bugünkü ve yarınki yapılacak sempozyum konuşmalarında tarihi vesikalarla raptı zapt altına alınmasını istiyorum. Sizlerin katacağı çok değerli bilgilerle bunu da Sivas, Erzurum, Ankara’nın ötesindeki kongrelerle, Ege’de yapılan ve buraya çok değerli belediye başkanlarının, kanaat önderlerinin Okuma Evi’ne gelerek aldıkları kararları ve kongrenin yeterince duyurulmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

YAZICI “KUVA-Yİ MİLLİYE ŞEHRİYİZ”

Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı da Türkiye’nin Türk ve İslam Coğrafyası içinde büyük bir sorumluluğunun bulunduğunu hatırlatarak , “Kuvayi Milliye şehrindeyiz. Bu ülkenin bir karışını dahi kimseye teslim etmeyeceğimizin tescillendiği, bunun her şeyiyle, tüm benliğimizle ortaya konulduğu ülkenin önemli köşelerinden, önemli merkezlerinden Balıkesir’deyiz. Ben Milli Mücadelenin 100’üncü yılında geleceğe dair birkaç örnek vermek istiyorum. Bu yılın başlarında Yeni Zelanda’da bir terörist bir camiyi batı ve bazı Müslümanları katletti. Orada Türkiye’yle hiçbir alakası yoktu normalde; 1453’den bahsediyordu. İstanbul’u aldığımız zamandan bahsediyordu. Biz onun ne demek istediğini biliyoruz. Değil İstanbul’u, 1 milim toprağı bile, çakıl taşımızı bile kimseye teslim etmeyiz. Geçenlerde Saray Bosna’daydık, orayı gezme fırsatını bulduk. Ama şunu gördüm ve sorumluluğumuzun ne kadar ağır olduğunu bir kaz daha hissettim” dedi. Fatma Kara

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu