Gündemİlçe HaberleriÖzel HaberlerTürkiye Gündemi

Servet Değerinde Çiçekler Çöpe Gidiyor!

Servet Değerinde Çiçekler Çöpe Gidiyor!

 

Balıkesir’in meşhur beyaz zambak kolonyasının mis kokusu ünlüdür. Balıkesir’de günümüzde o kokunun ne yazık ki üretimi yok. Çiçekler çöpe gidiyor. Dolayısıyla da maalesef şehir ne yağından, nede esansından faydalanamıyor

 

Balıkesir’in Mestanlar köyü çiçek soğanı üretimine elverişli topraklarıyla dikkat çekiyor. Bölgede uzun süredir doğal çiçek soğanı yetiştirme işiyle uğraşan Mustafa Erçelik, konuyla ilgili çarpıcı değerlendirmeler yaptı. Erçelik, an itibari ile bölgede üretilen ve ihracatı gerçekleştirilen çiçek soğanlarının yapraklarının çöpe gittiğini belirtti. Yaprakların kısa bir süre içinde özel tanklarda muhafaza edilmesinin şart olduğunu belirten Erçelik, “bölge üreticisine bu tankların verilmesi gerekiyor. Bu destek bölgeye milyonlar kazandırır” dedi.

Balıkesir’in Kepsut ilçesinde bulunan Mestanlar köyünde 20 çeşit bitki türünün üretimi ile ihracat yapan işletmeci Mustafa Erçelik, bölgede 400‘ün üzerinde sözleşmeli tarımla çalışan üreticilerle birlikte hem üretim hem ticaret yapıyor.

Bölge Halkı Daha Çok Kazanır

Üretici Mustafa Erçelik kurduğu sistem ile Balıkesir’de bitki çeşitlerini yetiştiriyor. Erçelik, yetişen bitki çeşitlerinin ihracat ağında oldukça hareketli olduğunu belirterek, Balıkesir topraklarının verimine işaret ediyor. Erçelik, konuyla ilgili Semra Aman Akyürek’e yaptığı açıklamada, Balıkesir’de bölge halkının da ekonomik anlamda kazanç sağlayabileceği çalışmalara dikkat çekti.

Kokusu Bir Hafta Çıkmayan ‘Beyaz Zambak’

Balıkesir’in beyaz zambak kolonyası hakkında çarpıcı bir iddiada bulunan Erçelik, beyaz zambak yaprağı bir odaya konduğu vakit kokusu bir hafta çıkmaz. Üstelik, bilindiği gibi beyaz zambak harika bir kokuya sahiptir. Bir çok üründe de kullanılan aromatik bir bitkidir. Bugün beyaz zambak kolonyasında kullanılan aroma ve koku, ne yazık ki gerçeğinden uzak kolonyalar. Ancak, Anavatanı Balıkesir olan Beyaz Zambak çiçeği özel tanklarda toplanır ve bu değerlendirilse, Zambak Kolonyası daha anlamlı hale gelir. Balıkesir Mestanlar çiçek soğanlarının sevdiği bir nokta. Zambak yağı, esansı ve kolonyası ile ilgili çalışmaların da mutlaka yapılması gerekiyor” dedi.

 

Dsc 0013

 

20 Çeşit Üründe Pazar Sıkıntısı Yok

 

Kendi yetiştirdiği ürünlerde pazar sorunu yaşamadığının altını çizen Erçelik, “Sadece Zambak soğanı değil 20’nin üzerinde çeşidimizin pazarlamasını rahatça yapıyoruz. Bizim burada önemsediğimiz ve isteğimiz çiçeğinin de değerlendirilebilmesi. Çiçekler maalesef çöpe gidiyor. Neden çöpe gitsin diyor ve bu konuda yapılabileceklerin olduğunu ifade ediyoruz” şeklinde konuştu.

Tank Desteği  Üreten Ellere Gelir Olabilir

Tank dediğim ürün bir yağ tankı. Hangi bitki türü olursa olsun 30-35 dakika içinde aromasının kaçmaması için tanka girmeli. Bu nedenle üreticilerimizin ağırlıkta olduğu köylere merkez oluşturup köylü için tank konulması önemli. Aynı zamanda bu tank bölgemizde bulunan tüm bitkiler için kullanılmış olacak. Hepsinin yağını çıkartma amaçlı kullanılmış olacak. Bunu yaparken tabi ki köylümüzün de kazanması sağlanmış olacak.

Bir Dönümüne 20 bin adet Ekilebilir Getirisi Yüksek

Üretiyor, ürettiriyoruz. Alıyor ve pazarlamasını gerçekleştiriyoruz diyen Erçelik, “ yaklaşık 25 yıldır işin içerisinde olan biriyim. Ayrıca, çiçek soğanının dönüm başına üretimi ve getirisi çok güzel bir ürün olduğunu belirtmek isterim. Minimum bir dönüme 20 bin adedi rahat ekebiliyoruz. Getirisi kırsalda sadece soğanı 250-260 lira olan bir üründen bahsediyoruz. Burada dikkat çekmek istediğim şu; ürünün soğanının çiçeğini de kullanmaya başladığımızda, üretici soğandan daha çok çiçeğinden kazanacak. Bu asla satışa engel değil, çünkü soğanların büyümesi için çiçekler kesiliyor ve çiçek çöpe gidiyor.

Hatırı Sayılır Bir Geçmişe Sahip

Aslında, doğal çiçek soğanı yetiştiriciliği hatırı sayılır bir geçmişe sahiptir. Ancak bereketli toprakların üreticisi olmasına rağmen sadece tek bir odağı var. O odakta çiçek soğanları. Halbuki çiçeklerden yararlanınca, hem bir görsel şölen ortaya çıkacak, hem de üreten çiftçiye ciddi bir ek gelir sağlayacak. Bu desteğin sağlanabilmesi içinse köylülere tank verilmesi isteniyor. Ayrıca, bu talebi iletirken, bundan kendisinin değil bölge insanının faydalanacağının da altını güçlü bir şekilde çiziyor.

 

20221025 144630

 

Üreten Eller Destek Bekliyor

 

Ülkemizde zambak esansı, yağı hiçbir şeyi yok diyen Erçelik, “ Balıkesir’de neden olmasın? Bölge çok verimli ve hazır diyorum. Üreticilerin kazanma fırsatı var. Hem ülkemiz, hem de üreticiler oldukça ciddi bir katma değer üretir. Tonla yaptığımız satışlar, bu adımlarla gram olarak, üstelik daha fazla fiyata gerçekleşir. Balıkesir’in karar vericilerinin bu konuyu dikkate alması gerektiğini söylüyorum” dedi.

Ekilemeyen Arazileri Değerlendirme Açısından da Kazançlı Tercih

Erçelik, Ayrıca doğal çiçek soğanlarının doğal olduğu için, ova bitkisi ve sulak araziler istemediğini ve ekimi zor olan buna arazilerin uygun olduğunu belirtti. Erçelik, burada ürettiğimiz doğal çiçek soğanları, tamamen kar suları ile beslenen bir tür. Ayrıca çok suya ihtiyaç duymaz. Özellikle de düz arazi sevmez. Çiftçimizin burada tarım olmaz dediği arazileri sever. Bu ürün tercihi bakımdan da önem arz ediyor. Çünkü ekim yapılan arazinin dışında kalan ve ekimi zor arazide bu ürünü ekip artı bir üretim yapıyorsunuz” dedi.

Yerel Yönetimlerden Lojistik Destek Yetersiz

Kepsut’un Mestanlar köyünde üretim ile birlikte depolama ve işleme tesisi kurduğunu ifade eden Erçelik, “ancak bu bizi zorluyor. Kırsalda yatırıma ülke olarak önem verildiği için tesisleri buraya kurduk. Ne var ki, özellikle lojistik anlamda ve alt yapı konusunda gerekli hizmeti alamıyoruz. Örneğin, 150 metrelik yol kadastroda olduğu gibi, yani gerçekte olduğu gibi yapılmadığı için, çok büyük zorluklar yaşıyoruz. Bu sorunlarımızı yerel yönetimler de dahil bir çok platformda dile getirdik. Ancak maalesef bir türlü çözülmedi” dedi.

 

20221025 144644

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu