Köşe Yazıları

SEV BENİ, SEVEYİM SENİ!

Prof. Dr. Nilay Şahin

Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

www.profdrnilaysahin.com

İlgili Makaleler

prof.dr.nilaysahin-instagram

Ben cilt bakımını severim ve keyifle de hastalarıma yaparım. Ama şunu söylemem hiç yanlış olmayacaktır ki güzel bir cilt için öncelik sağlıklı beslenmedir. Siz cildinize ne yaparsanız yapın ilk sırada her daim cilde dost besinlerin tüketilmesi gelir. Peki nedir bu cilde dost besinler derseniz işte cevabım. İlk olarak balık demek istiyorum. Özellikle somon gibi yağlı balıklar sağlıklı bir cildin en büyük dostudur. Yine monosatüre yağlar içeren avakado bu sayede cildi besler ve parlatır.

Kuruyemişler cilt için çok önemlidir. Bunlar arasında ceviz, fındık, çekirdek başta gelir. Tabii bu kuruyemişlerin de yağ içeriğinden dolayı aşırı tüketimi ciltte yağlanmaya ve sivilce oluşumuna da neden olabilir.  Bu nedenle tüketim miktarına dikkat etmek önemlidir. Tatlı patates hem lezzet olarak hem de parlak bir cilt sağlayarak hayatımıza mutluluk katabilir.

Kırmızı dolmalık biber içeriğindeki yoğun mineral ve vitaminler sayesinde iyi bir cilt destekleyicisidir.

Benim de favorim olan brokoli yine içerdiği güçlü vitamin ve mineraller sayesinde cilt yanında pek çok sağlık noktasındaki başarılı desteği nedeniyle tercih edilmesi gereken bir besindir. Hepimizin sofrasında yer alan domates vitamin C ve antioksidan içeriği ile tam bir cilt destekçisidir.

Yine benim vazgeçemediğim yeşil çay içerdiği kateşin sayesinde cildi toksik maddelerden arındırır ve özellikle siyah noktaların gelişmesini azaltır. Kakaonun yoğun bulunduğu bitter çikolatalar içerdikleri demir, magnezyum, çinko gibi mineraller ve bazı vitaminler sayesinde sağlıklı bir cilt ve saçı destekler. Ayrıca kişide yarattığı mutluluk ve haz tercih nedeni olabilir.

Kışa girdiğimiz bu dönemlerde bol tüketilen turunçgiller ise özellikle soluk ve cansız ciltler için iyi bir tercih olabilir. Bu arada belki de ilk sırada sayamam gereken suyu da unutmayalım. Parlak ve canlı bir cilt için günde en az 2lt su tüketilmelidir.

Herkese kendini de, cildini sevdiği güzel günler dilerim…

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu