GündemÖzel Haberler

SICAKLARA DİKKAT!

Hava sıcaklıkları artarken, Balıkesir’de vatandaşlar sıcak havayla başa çıkmak için neler yaptıklarını MERHABA’ya anlattılar. Uzmanların uyardığı sıcakların etkisi Balıkesir’de nasıl hissediliyor?Detaylar haberimizde…

Uzmanlar sıcak çarpmasına karşı uyarırken özellikle öğle vakitlerinde yaşlılar, hamileler ve çocukların dışarı çıkmamasını öneriyorlar. Aşırı sıcaklardan dolayı yaşanan sağlık sorunlarının başında aşırı sıvı ve mineral kaybının geldiğini belirten uzmanlar, vatandaşları önlem almaları noktasında uyarıyor. Peki Balıkesirliler sıcaklarda ne gibi önlemler alıyorlar? İşte cevaplar…

 

Haktan Yıldız (esnaf): Sıcaklıklar bizi olumsuz etkiliyor. Özellikle yaşlılar, hamileler ve çocuklar için sıcaklar çok tehlikeli sonuçlar ortaya çıkarıyor. Bu nedenle sıcaklıkların yüksek olduğu zamanda dışarda vakit geçirmemek lazım. Alışverişe bile erken saatlerde gidip geliyoruz. Çok fazla güneşte kalmamaya özen gösteriyoruz. Sıcaktan etkilenmemek için kendimizce çözümler alıyoruz. Özellikle bol bol su tüketmeye özen gösteriyoruz. Çünkü sıcakta terledikçe su kaybı yaşanıyor. Bu da ancak su tüketimiyle tekrar yerine gelebilir.

Yusuf Altun (mezun): Şu günlerde havalar çok sıcak. Hava normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar elbette bizi de çok etkiliyor. Ben yazın köyde tarla işleriyle çok uğraşıyorum. Tarım alanında çalışıyorum. Bu nedenle sıcaklıklar da en çok bizi etkiliyor. Normalde geçen yıl ve önceki yıllarda tarlaya çıkış zamanımız sabah 7 olurken bu yıl artan sıcaklıklar nedeniyle sabah 04.00 ya da 05.00 gibi tarlaya gidiyoruz. Tarla işi 09.00 ve ya 10.00 da bitse bile o kavurucu sıcaklardan biz de nasibimizi alıyoruz.  Tarlaya gittiğimiz de genelde güneşin gölge yapacağı yeri sona bırakıyoruz. Çünkü sıcakta en azından biraz gölge bir yer bulabilmek adına. Elimizden başka bir şey gelmiyor.

Ali Çetin (mezun): Ülkemizde inanılmaz bir kavurucu sıcak söz konusu. Havalar hiç bu kadar sıcak olmamıştı. Tabi ki bu havalar bizi çok zorluyor. Genelde en sıcak olan zaman dilimlerinde dışarıya çıkmamaya çalışıyoruz. Ayrıca bol bol sıvı tüketmeye özen gösteriyoruz. Çünkü su kaybı yaşamak da bu sıcaklarda çok korkutucu olabiliyor. Ayrıca siyah ya da kapalı renkli kıyafetler giymemeye özen gösteriyorum. Ben kendimce böyle önlem alıyorum.

Yağmur Köse (öğrenci): Sıcaklarda okula gitmek bile çok zor. Gün içerisinde çok fazla terliyoruz. Bu yaşam kalitemizi düşürüyor. Ayrıca yeterince su tüketmediğimde tansiyonum düşüyor. Kendimi kötü hissediyorum. Yani sıcaklıkların artması beni çok etkiliyor. O yüzden ben genellikle güneşli ve çok sıcak havalarda dışarıya çıkmamayı tercih ediyorum. Ayrıca bol bol su tüketiyorum. Yazın ağır yemekler yemekten kaçınıyorum. Özellikle asitli içecekler içmiyorum çünkü daha fazla susamama neden oluyor. Bence yeşil alanları arttırmalıyız. Sürekli ağaç kesmemeliyiz. Küresel ısınma bu şekilde kendini gösteriyor ve bizler sıcaktan nefes alamaz hale gelebiliriz. Fatma Kara

 

 

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu