Köşe Yazıları

ŞİDDET HERYERDE ŞİDDET KÖTÜ HERYERDE KÖTÜDÜR

Hep kendi ülkemizde var olan kötüyü öne çıkarma lüksünden kurtulup birde başka ülkelerde nasıl diye baksak…

Örneğin İngiltere’de aile içi şiddet hangi boyutlarda?

Bu konuda incelediğim pek çok  site, gazete, dergi ve benzeri yerlerdeki yazılarda Türkiye’ye dair geniş yer bulmuş veriler ve detaylar mevcut ancak farklı ülkelerdeki yazılar ve yansımaları çok daha farklı yazım şekillerine işaret ediyor. Sanırsınız şiddet sadece Türkiye’de var…

Örneğin İngiltere’de aile içi şiddet sonucu ölenlerin sayısı son 5 yılın en yüksek düzeyinde

İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda’nın oluşturduğu Birleşik Krallık’ta aile içi şiddet sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı son beş yılın en yüksek düzeyine çıktığı ifade ediliyor. BBC’nin ülke genelindeki 43 emniyet müdürlüğünden elde ettiği verilere göre, 2018 yılında aile içi şiddet sonucunda 173 kişi hayatını kaybetti. Bu, 2014 yılından bu yana ulaşılan en yüksek sayı. Aile içi şiddet nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 2014’te 165, 2015’te 160, 2016’da 139 ve 2017’de de 141 oldu. BBC’nin incelediği verilere göre, 2019 yılına ait ilk 100 cinayetin de yaklaşık beşte biri eş, eski eş ya da bir başka aile üyesi tarafından işlendi. İngiltere ve Galler’de Nisan 2014 ile Mart 2017 arasındaki üç yıllık dönem içerisinde eşi, eski eşi veya bir başka aile üyesi tarafından öldürülenlerin dörtte üçünü kadınlar oluştururken, bu cinayetlerin zanlıları da ağırlıklı olarak erkekler. Toplum yapıları kültürel farklılık, inanç farklılıkları olsa da şiddetin dili aynı şiddet her yerde şiddet. Sadece Türkiye’de aile içi şiddet olup sadece kadına şiddet yok erkeklerde şiddet görebiliyor. Şiddetin içerikleride çok. Fiziksel şiddet, sözlü şiddet, psikolojik şiddet vb…şiddete maruz kalanlarda olabiliyor ancak bu sadece bizim ülkemizde değil. Sakın şu hataya kapılmayın” evet şiddet heryerde var  ama bizde daha çok!… “

Araştırıp iyi incelerseniz ve verileri karşılaştırıp soruşturursanız gerçeği görebilirsiniz evet şiddet bizimde toplumumuzun bir yarası ancak şiddet her yerde şiddet ve sadece kendi ülkemizde karşılaşmıyoruz her yerde görebilmek duyabilmek mümkün ancak genellikle Türkiye’de ki şiddeti ön plana çıkarmak kimin düşüncesi yada  fikri bilemiyorum. Türk toplumu duygusal ve mağdur olanı her daim koruyucu özelliği ile bilinir. Belki basında bunlardan nasiplenmek için seçim yapan mesleklerden biri ancak meraklıları olursa şayet mutlaka araştırıp, konuşun ,söyleyin, duyun bilin isterim. “Şiddete Hayır” derken Türkiye’deki örnekler evet ama farklı ülkelerden de örneklendirmeler yapıp Şiddete son vermenin formülünün toplumsal sağlık ve farklılıkları görerek ve yaşayıp yaşatarak anlatmak önemli diye düşünüyorum. Şiddet ülkemizin kanayan yarası ancak, ülkemizi suçlayıcı açıklamalarla bu verileri kıyaslamakta araştırmadan yapılan cahilce bir yaklaşım…

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu