Köşe Yazıları

Sigara Bağımlılığına Bitkisel Çözüm

Sigara Bağımlılığına Bitkisel Çözüm

Dumansız ve sağlıklı bir hayata merhaba demek isteyenler hiç de az değil. Çevremizdeki insanlardan “sigarayı bırakmak istiyorum” cümlesini mutlaka duymuşuzdur. Ya da siz sigarayı bırakmayı düşünüyor ama bir türlü bırakamıyor olabilirsiniz.

Peki şifalı bitkiler ile sigarayı bırakmak ya da bırakma sürecini kolaylaştırmak mümkün mü? Elbette sigaradan ve bağımlılığından kurtulmaya yardımcı olmak için birçok doğal destek ve bitkisel üründen faydalanmak mümkün. Ama en önemlisi de sigarayı bırakmak konusundaki kendi iradeniz.

Bu konuda önerebileceğim ilk bitki Lavanta (Karabaş otu): Sigaradan tiksindirici etki sağlayan lavanta, sigaraya olan isteği azaltıyor. Peki lavanta nasıl kullanılmalı? Bunun için altı yedi adet lavanta çiçeğini (mor çiçek kısımları) önceden kaynatmış olduğunuz bir bardak sıcak su içerisine atın ve 6-7 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Demlendikten sonra çiçekleri süzüp çayı içebilirsiniz. İsterseniz tadını biraz daha güzel hale getirmek için içerisine bir dilim limon ilave edilebilirsiniz. Bu çayın şekersiz olarak tüketilmesi önerilir. Lavanta çayı günde 1-2 bardak olarak tüketilebilir. Bu çayı günlük olarak taze şekilde hazırlamak gerekir. Sabah hazırladığınız lavanta çayını, gün içinde sigara içme isteği duyduğunuz zamanlarda yudum yudum gün boyunca tüketebilirsiniz. Alacağınız bu küçük yudumlar sigara içme isteğinizin azalmasına yardımcı olacaktır.

İlgili Makaleler

Karabas 1

Ayrıca lavanta içerisine yüklenen şifalı bileşikler sayesinde sinir sistemi ve beyindeki endorfini arttırmada da işe yarar. Bunun için aklınıza sigara geldikçe lavanta çiçeğinin bir parçasını dilinizin üstüne koyun 3-5 dakika bekleyin, böylece tükürük bezlerinden emilen lavanta etken maddeleri beyinde mutluluk hormonu endorfini arttırır. Bu uygulamayla kişi sigara içmeden kendi fizyolojik hormonuyla mutlu olarak nikotinin sahte mutluluğundan ve sigaradan kurtulabilir. Bir hafta lavanta bitkisi bu şekilde kullanılsa sigara da bırakılmış olur inşaallah. Kalp damar sağlığını destekleyici etkileri de olan lavantanın; antideprasan etkisi, balgam söktürücü ve ciğerleri temizleyici özelliğini de unutmamak lazım.

Sigarayı bırakmaya yardımcı olan bir diğer bitki Meyan köküdür: Meyan kökü nikotin yoksunluğuna en iyi gelen bitkilerden birisidir. Meyan kökünün içindeki etken maddeler vücuttaki nikotin ihtiyacını kaldırmaya son derece yardımcıdır. Bunun için meyan kökünü sigara içiyormuş gibi ağzınıza koyup emerek tüketebilirsiniz.

Tabi meyan bitkisinin bu özelliği yanında birçok şifalı etkisinin de olduğunu hatırlatmak isterim. Meyan kökü etkili bir antiviral bitkidir. Ağız ve boğaz sağlığının korunmasında önemlidir. Özellikle faranjit tedavisinde ve akciğerlerdeki balgamın atılmasında etkisi bilimsel çalışmalarla da kanıtlanmıştır.

Yazımı Goethe’nin şu sözleri ile tamamlamak istiyorum: “Sigarayı bırakmak için önce bırakmak istemelisiniz, ama sonra da bırakmalısınız”

Sigarayı atın temiz havayı tadın…

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu