Gündem

SİLAJLIK MISIR

Balıkesir’de ve ilçelerinde mısır silajı hasadı Eylül ayına doğru yapılıyor. Binlerce dekar alanda birinci ürün olarak ekilen mısır hasat edilirken, Burhaniye’de ise kurulan ambalajlama tesisleri besicilerin işlerini kolaylaştırıyor.

İlçede Kurulan ambalajlama makineleri de gece gündüz çalışıyor. Ambalajlanan ürün 2 yıl tazeliğini korurken, muhafazası da kolaylaşıyor. İlçelerimizde büyük ve küçükbaş hayvan besicileri ambalajlanmış ürünü tercih ediyor. Ambalajlanmış ürünü satın alan besiciler, ambalajlanan mısırın daha dayanıklı ve sağlıklı olduğunu ifade ediyor.Konuyla ilgili olarak Bigadiç’in dağ köylerinden olduğunu belirten Mehmet Yetgin, “Hayvanlarımıza silaj alıyoruz. Şimdi eskisi gibi değil. Eskiden bu ürün açıkta satılıyordu. Şimdi paketleme olduğu için daha güzel. Hayvanlar için daha sağlıklı olduğu gibi muhafaza etmesi de kolay” dedi. Burhaniyeli besici farklı Eşref Kuşatlı da, “Yaylacık köyünde koyunculuk yapıyorum. Silaj hayvanlarımız için alıyoruz. Silajın böyle ambalajlı olması işimizi kolaylaştırıyor” dedi. Süt fiyatlarının kendilerini memnun etmediğini belirten çiftçiler, “Silajların ambalajlı olması çok güzel. Ama pahalı geliyor bize. Süt fiyatları bize göre makul değil. Süt fiyatlarından ben memnun değilim. ” diye konuştu. Öte yandan ambalajlama işini yapan Atilla Hanebakan ise,” Hayvancılık işletmeleri için ambalajlanmış mısır hazırlıyoruz. Müşteriye, hayvan işletmelerine kolaylık olsun diye ambalajlıyoruz. Büyük çiftliklere ve orta ölçekli işletmelere hizmet veriyoruz. Tarlada üretim kendimize ait. Yaklaşık bin dönüm gibi ekilişimiz var. Malımızı bu şekilde paketleyip ambalajlayıp satıyoruz. Şu anda paketlenen ürün 2 yıl kendini koruyor, bekliyor. Hayvan işletmelerine büyük kolaylık sağlıyoruz. Paketlenmiş ürünü alan besici 2 yıl boyunca yediriyor” dedi.

MISIR FİYATLARI DÜN VE BUGÜN

Geçtiğimiz yıl “Mısır alım fiyatı ton başına 760 lira olarak belirlenmişti. Bu yıl ise Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), mısır satış fiyatlarını ton başına 945 lira olarak açıkladı. TMO Twitter hesabı üzerinden yapılan açıklamada, “Mısır satış fiyatlarımızı açıkladık. 945 TL/Ton fiyatla sektöre mısır satacağız. Bugünkü kur ve ithal maliyeti ile düşünüldüğünde son derece uygun bir fiyatla satış yapıyoruz. Tüm kullanıcılara hayırlı olsun” denilmişti.

KÖZLENMİŞ MISIR KOKUSU

Balıkesir’de genellikle pazarlarda yer alan ve közlenmiş mısır kokusunun tüm tezgahlara yayıldığı tanelerinin haşlanarak tereyağlı satıldığını görüyoruz. Tane mısır 1 TL ile 1,5 TL arasında değişiyor. Haşlanmış mısır ise tuzlanarak ve tereyağlı lezzeti ile esnafların ve müşterisinin sevdiği bir lezzet olarak biliniyor. Mısır üretimi Balıkesir ve ilçelerinde de sık olarak yapılıyor. İç tüketimde yaygınlaşan mısır üretimi bu yıl üreticisini memnun edenler arasında. Peki mısır nasıl pişirilir? Faydaları nelerdir? İşte sizin için derlediğimiz bilgiler ışığında Mısır lezzeti…

Mısır nasıl seçilir?

Mısır nasıl haşlanır sorusuna geçmeden evvel önce doğru mısırı seçmek gerekiyor.İyi bir mısırı anlamanın en iyi yolu mısır tanelerine elinizle bastırmak. İyi bir mısır her zaman yumuşaktır ve elinizle mısır tanelerine bastırdığınızda parçalanabilir. Bu yüzde mısır alırken mutlaka kontrol edin.
Mısır nasıl haşlanır?

Mısır haşlamak için:

1. Seçtiğiniz mısırları yapraklarından ayırın. – Yaprakları atmayın –
2. Mısırları düdüklü tencereye yerleştirin. Boyu uzun olan mısırları ise ikiye bölün.
3. Mısırdan ayırdığınız yaprakları da mısırların arasına yerleştirin.
4. Mısırların üzerinie iki parmak geçecek şekilde su ekleyin
5. Düdüklü tencerenin kapağını kapatın ve ocağa alın.
6. En az 1 saat süreyle pişirmeye bırakın.
Mısırı daha güzel ve lezzetli hale getirmek için işte bilmeniz gereken püf noktaları:

Öncelikle şunu bilmelisiniz ki mısırı haşlamak zaman ister. En az 1 saat boyunca suda kaynamaya bırakmalısınız. Aksi takdirde mısır taneleri sert kalacağından, yerken zorluk yaşayabilirsiniz. Mısır haşlamanın püf noktalarından bir diğeri ise mısır pişerken suyun içine tuz atmamak. Atılan tuz mısırın pişme süresini uzatacaktır. Eğer mısırı tuzlu seviyorsanız, yerken atmalısınız.

Dilerseniz mısırlar kaynerken bir çay kaşığının ucuyla şeker atabilirsiniz. Bu hem mısıra tat verir hem de yumuşatır.

Haşlanmış mısırın faydaları saymakla bitmiyor.

Kanserden korur
Hamilelik için faydaları besinlerdendir
Kalp sağlığı için önemlidir.
Alzheimer’ı önleyici etkisi vardır.
Enerjiyi arttırır.
Kolesterolü düşürür.
Kilo vermeye yardımcı olur.
Diyabet ve hipertansiyonu önler.
Göz sağlığına iyi gelir.
Sinemaseverlerinde lezzet aşkı olan patlatılmış mısırlar…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu