GündemKöşe Yazıları

Şimdi Reklamlar Apolyont Kirazı Nasıl Napolyon Oldu?

Şimdi Reklamlar Apolyont Kirazı Nasıl Napolyon Oldu?

 

Ulubat Gölü ‘nün eski adı Apolyont. Apolyont Gölü’nün bir tarafı kirazıyla meşhur .Haliyle bugün yediğimiz ve adına Napolyon dediğimiz kirazın adı da bu çağrışımdan geliyor. Köylerde kirazlar meşhurdur. Örnek Dağ köyü olarak bildiğimiz Bigadiç Aşağı-Yukarı Çamlı .Kirazının tadıyla apayrı bir değer katar köylerine.

Etraftaki hemen hemen her köyde kirazlar meşhurdur. Bu bölgede kirazlar  ‘Apolyont Kirazı’ diyerek ilkbaşlarda anılmış ancak söylem kolaylığı ile zaman içinde Napolyon kirazı olarak kalmıştır .Bugün Pazar  tezgahlarında duble kirazların üzerinde hep aynı etiket vardır: ‘Napolyon Kirazı’. Pazarcının dilinde “Gel geel Napolyon Kirazına geeel” vardır.

Napolyon’un Balıkesir’in dağ köylerinde yetişen kirazla nasıl bir ilişkisi olabilir? Tohumundan mı? Bu konunun Fransa ile nasıl bir ilişkisi var mı ki? Elbette ki hiçbiri değil. Aslında göl kirazı yada dağ kirazı deseler daha  doğru olabilirmiş. Mevcut adına bakınca elin Napolyon’unun reklamını güzel yapıyoruz. Zaten eskiden beri kendi ürünümüze de adına sahip çıkma eksikliğimizi düşününce hemen akıllara kendimizden önce ne hikmetse başkaları geliyor…

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu