Köşe Yazıları

ŞİMDİLERDE DAHA DA DEĞERLİ: EGZERSİZ YAPMAK!

Prof. Dr. Nilay Şahin

Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

www.profdrnilaysahin.com

prof.dr.nilaysahin-instagram

Evet egzersiz yapmak gerçekten şimdilerde daha kıymetli. Neden mi? Çünkü hayatımız ilerleyen teknoloji, hayatımıza giren bazı kolaylıklar ve üstüne virüse bağlı karantina süreçleri derken çok fazla hareketsiz bir hale geldi. Oysa ki egzersiz yapmak, hareket etmek vücut sağlığı için çok önemlidir. 

Aslında spora zorunlu bir iş olarak değil de sevdiğimiz bir iş olarak bakarsak onu hayatımıza sokabiliriz. Çünkü hayatımızın hangi alanında olursa olsun zorla yaptığımız bir şey eninde sonunda biter. Tıpkı zorla yapılan spor gibi. İnsan vücudu gerçekten çalışmak için yaratılmıştır. Hareketsiz kalmak vücut için çok zararlıdır. O nedenle çeşitli nedenlerle hareketsiz kalan herkesin mutlaka sevdiği bir spora yönelmesi sağlıklı bir yaşam için şarttır. Toplumumuzda egzersiz sıklıkla zayıflamak amacıyla yapılmaktadır. Oysa ki egzersizin öyle faydalı yönleri var ki bunları bilen ve kavrayan herkes eminim ki egzersiz yapmak için elinden geleni yapacaktır.

Egzersiz başta kişinin kendini iyi hissetmesini, daha enerjik kalmasını ve hatta daha uzun yaşamasını sağlar. Herkesin bildiği gibi kilo kontrolünde egzersiz etkin bir yöntemdir. Yine kalp hastalığı ve kötü kolesterol yüksekliği bulunanlarda egzersiz faydalıdır. Hatta kalp krizi geçirdikten hemen sonra başlanan egzersiz programları bulunmaktadır. Yüksek tansiyonu olanların egzersiz yaptığında tansiyon değerlerinin düştüğü görülmüştür.

Yine egzersiz yapmak şeker hastalığından, yüksek tansiyondan, kolesterol sorunlarından ve yoğun kireçlenme gelişmesinden kişiyi kısmen de olsa koruyabilir. Egzersizin güzel faydalarından biri de son yılların önemli bir sorunu olan uykusuzluğa olan olumlu etkisidir.

Aslında egzersizin hayatımıza kattığı artıları saymak sanırım bir köşe yazısına sığmaz. Tek bilmemiz gereken bence HAREKET BEREKETTİR.

Herkese bol hareketli, sağlıklı günler dilerim…

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu