GündemEğitim

Sınava hazır mısınız?

12 Mart’ta yapılacak olan YGS sınavına sayılı günler kala Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Şenol Yılmaz, aileleri ve öğrencileri uyardı. Büyükşehir MERHABA’ya sınava dair öğrencilerin yapması gerekenleri anlatan Yılmaz, sınav anında dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

 

 

YGS’ye girecek olan öğrenciler için sayılı günler kaldı. Bu dönemde ders çalışmayı bırakıp, motive edici faaliyetlerde bulunulması gerektiğini söyleyen RAM Müdürü Şenol Yılmaz, öğrencilere ve ailelerine önemli tavsiyelerde bulundu.

 

Sınav kaygısı ve stresinin başarıyı azaltan en önemli etkenlerden olduğunu söyleyen Karesi Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Şenol Yılmaz, öğrencilerin ders çalışmayı bırakması ve kendilerini sınava motive etmesi gerektiğini söyledi. YGS’de son hafta çalışması nasıl olmalı? Sınav günü hangi besinler tüketilmeli? Bu süreçte aileler neler yapmalı? Tüm bu soruların cevabı haberimizde…

 

Dikkat Edin!

YGS sınavının son haftasında konu anlatımlı ders çalışma metodunun bırakılması gerektiğini söyleyen RAM Müdürü Şenol Yılmaz, ‘Son hafta içerisinde olduğumuz için öğrenciler, konu anlatımı çalışma ve konu tekrarlarından kaçınmalılar.  Daha çok deneme yaparak açıklarını tamamlama yoluna bakmalılar. Sınav psikolojisine hem zihnen hem bedenen tam adapte olabilmeleri için deneme  yaptıkları saatleri sınav saati ile aynı şekilde ayarlamalılar. Sınava çok az bir zaman kala beslenme düzenlerinde ani bir değişim vücudun dengesini olumsuz etkileyebilir. Öğrenci bu hafta çalışma süresince aralarda küçük şeker ve bir miktar çikolata tüketmek öğrencilerin iyi hissetmelerini sağlar. Aşırı gazlı, kafeinli ve türevi içeceklerden çok fazla tüketilmemelidir. Özellikle sınavdan bir gün önce çay, kahve tüketimine dikkat edilmeli. Özel bir durum yoksa sakinleştirici, ağrı kesici gibi hapları kullanmalarını tavsiye etmiyoruz’ ifadelerini kullandı.

 

Başarının Sırrı

Sınavda başarının sırlarını veren Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Şenol Yılmaz, ‘Öğrenciler girecekleri sınavla ilgili olarak “Düşünce Kodlarını” olumlu ayarlamalılar. Öğrencilerimiz ne istediklerini netleştirip, ne istediklerine karar vermeliler. Hedeflerine odaklanıp ne istediklerini bilmeliler. Çok çalışmak başarıyı garanti etmez. Sadece akıllı çalışmak başarıyı garanti eder. Bu nedenle sınavın sonucuna odaklanmalı öğrencilerimiz’ ifadelerini kullandı.

 

‘Uykunuzu İyi Alın’

Sınav günü öğrencilerin uyku düzenlerinin doğru olması gerektiğini söyleyen RAM Müdürü Şenol Yılmaz, ‘Sevgili öğrencilerimiz; ‘Beyninizi ve bedeninizi sınava hazırlamak için en az 40 gün önceden kendinizi disipline edin. Beyninizi şaşırtmayın. Akşam yatış ve sabah kalkış saatlerinizi ayarlayın. Uykuyu çok iyi alın. Çünkü Bedeninizin dinlenmeye Beyninizin uyumaya ihtiyacı vardır’ ifadelerini kullandı.

 

Sınav Günü Bunlara Dikkat!

Sınav günü yapılması gerekenleri de anlatan RAM Müdürü Şenol Yılmaz şu ifadeleri kullandı; ‘Öğrenciler sınavdan 40 gün önce küpeleriyle vedalaşsınlar. Çünkü sürekli kulaklarında küpeyle dolaşmak beyne veri ileten sensörlerin çalışmasını engeller. Öğrenciler sınava girecekleri mekâna en az 45 dakika önce gitmeliler. Mekânı görüp orada bulunmak öğrencileri motive edeceği gibi rahatlamalarını da sağlayacaktır. Sınavdan önce öğrencilerimiz, aileleri ve arkadaşlarıyla sınava dair konuşmalıları.

 

Ailelere Önemli Tavsiyeler

Çocukları sınava girecek olan ailelere önemli tavsiyelerde bulunan Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Şenol Yılmaz şu ifadeleri kullandı; ‘Çocuğunuzun ergenlik döneminde olduğunu unutmayın. Bu dönem  çalkantılı ve ikilemli bir dönemdir. Çocuğunuzun geleceği konusundaki endişeleriniz çocuğunuza yansır. Bu nedenle öncelikle aileler kaygılarını azaltmaya çalışmalıdırlar. Beden dili ve ses tonu ile verdiğiniz mesajlara dikkat edin. Anne babalar bazen çocuklarına; “Sınav bizim için önemli değil, kazanamazsan da olur. Canını sıkma, kafana takma” gibi önerilerde bulunmaktadırlar. Ancak eğer anne-baba çocuklarına bunları söylerken, beden dili ve ses tonları desteklemiyorsa yani ağızlarından çıkan ile bedenlerinin söylediği çelişiyorsa öğrenci daha çok beden diline dikkat edecektir. Ebeveynlerin kaygılı, üzüntülü halleri çabucak algılanır. Meli-malı kelimeleri dikkatle kullanılmalı. “En az şu kadar net yapmalısın. Kimya ve biyolojiden full yapmalısın. Başarılı olmalısın. Dikkatli olmalısın. kendini dersine vermelisin. Bu yıl mutlaka kazanmalısın” türünden zorunluluk ifade eden cümleler öğrencinin kaygısının artmasına neden olmaktadır.’

 

Serap Tetik Acar

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu