Gündemİlçe Haberleri

Sındırgı Belediyesi’nin Leyleği Yuvasında

Sındırgı Belediyesi’nin Leyleği Yuvasında

 

Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde Belediye’nin çatısına leylek kondu. Sındırgı Belediyesi’nin Leyleği artık Yuvasında. Bu leylek ilçede ün yaptı. Belediye’nin inşaat onarımları sırasında dahi evini terk etmedi. Leyleğe Belediyede sahip çıktı ve özen gösterdi. Halk ilçe halkının da benimsediği leylek “Sağdıç” adını koydu.

İlçe Halı “Sağdıç” Diyor

“Sağdıç” adı verilen leylek, bu yıl da belediye binasındaki yuvasına yerleşti. Sağdıç leyleğin yuvası binanın projesinde de yer almıştı. Bu özelliği ile Türkiye’de tek olan proje ilçede ve ülkede takdir gördü. Sındırgı Belediyeyi binası 1962’de inşa etti.

Belediye Yuvayı Geçici Olarak Taşıdı

Ekipler eski binanın yıkımı için çatısındaki leyleğin uçması bekledi, leylek gidince aynı yuvayı geçici olarak direk üzerine taşıdı. İnşaat tamamlanıncaya kadar direk üzerindeki yuvada yaşayan leylek 2017’de inşaat tamamlanınca çatıdaki yeni yuvasına kavuştu.

Sındırgı’nın Tanıtımında Leylek Figürü Kullanılıyor

Sındırgı’nın leyleği İlçenin tanıtım logosunda da kullanılıyor. Kırsal mahallelerde yaşayan leylekler için de aynı duyarlılığın gösterildiği ilçede göç zamanı leylekler ölmesin diye elektrik kesintileri de yapılıyor.

Leylekler Ne Zaman Gelir?

Onların gelişi, havanın ısınıp doğanın uyanmaya başladığının yani baharın ve umudun müjdecisi. Artık gözler havada süzülen leyleklerde ve onların dolduracağı yuvalarda…

Leyleğin Anadolu’da başka hiçbir coğrafyada olmayan bir anlam ve önemi var. Leyleklerle anılan mekânlar, inançlar, deyimler, masallar, edebiyat eserleri, türküler, şarkılar… Leyleklerin hac için gidilen Mekke’den geçmesi de bu canlıya ayrı bir anlam katar Anadolu insanı için. Bu nedenle bu kuşlara büyük saygıyla bakılır. Pekçok yerde leyleklere ‘hacı leylek’ ve ‘hacı baba’ denmesi de bundan. Ayrıca “Leyleğe taş atanın kolu kırılır”, “Leyleği havada görürsen bütün yıl gezersin” gibi inançlar leyleklere bir kutsama getirirken doğayı da korur. İnsan dostu leyleklerin aile yapısı da şaşırtıcı… Tekeşli yaşayan leyleklerin erkeği tam bir centilmen.

Dişisinden yaklaşık bir ay önce gelerek yuvayı hazırlama işi erkeklerin görevi. Uzun mesafe yolcusu leylekler, kışı Sahra Altı da denilen Orta-Güney Afrika’da ve Hindistan’ın güneyinde geçiriyor. Baharda 500 bini aşkın leylek, sürü halinde kuzeye, Finlandiya’ya kadar olan bölgelere göç eder. Ve bu göç yolu Anadolu üzerinden geçer. Kışlıklarından yola çıkan leyleklerin göçleri 2-4 ay sürer ve nihayetinde üreme alanlarına ulaşır. Halk takvimine göre leyleklerin geliş zamanı (amed-i laklak) şubat sonuyla mart başı gibi gerçekleşir.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu