GündemDünyadan Haberler

SINDIRGI’DA ÇÖMLEKÇİLİK SANATI

Avrupa Birliği IPA ll programı uluslararası çocuk merkezi tarafından finanse edilen ”Bilge Nesiller İçin Lider Çocuklar ”projesi kapsamında Bilge Seramik & Sanat sosyal girişim projesi ile Sındırgı ve Akhisar’daki Anaokulu öğrencilerine çömlekçilik eğitimi verildi.

ÖĞRENCİLER ÖĞRENİYOR

Proje koordinatörü Muhammet Asil Çetin yaptığı açıklamada:Balıkesir Sındırgı ve Akhisarda’ki anaokullarında okumakta olan çocuklara bu sanatın Piri kurumundaki 83 yaşındaki Yalçın akkayalı ustam ve kalfası Nefise Kadıoğlu ile bu eğitimleri verdik.Toplamda yaklaşık 750 anaokul öğrencisine çömlekçilik seramik eğitimini vererek; çocukların toprağa dokunmasını, üretimi öğrenmelerini, sanat ve kültürümüzü tanımalarını, sağlıklı kaplarda beslenme bilincinin yerleşmesini sağladık. Toprak sanatı bizim önemli bir kültürümüz. Müzelerde sergilenen ürünlerin çoğu bu sanat ürünüdür. Eskiden atalarımız alüminyum ve plastik kap kullanmazmış. Hem sağlık açısından hem de kullanışlılık ve dekoratif açıdan Toprak kapların cazibesi büyük. Çocuklarımız bu kadim sanatı ve kültürü öğrensinler, toprağa dokunsunlar diye bu eğitimleri yapıyoruz.”dedi.

SANATA YATKINLIK GELİŞİYOR

Çetin açıklamasının devamında “Çocuklarımız da bu sanatı yakından gördüler, deneyimlediler, onların çamura dokunurkenki heyecanlarını görmek çok gurur vericiydi. İnsanın kendi elleriyle ürettiği bir eserinin olması çok hoş bir duygu.Uzmanların yaptığı araştırmaya göre toprağa dokunmak çocuktaki demir eksikliğini gideriyor ve negatif enerji alıyor.Çocuklar yumuşacık çömlek toprağına dokunarak birşeyler üretebilmenin farkına varıyor ve üretim sırasında yapacağı ürünü düşünerek üç boyutlu düşünmeyi sağlıyor. Çömlekçilik sanatı sabır, denge, odaklanma, hayal gücü gerektiren bir sanat. Özellikle çocuklarda çok daha farklı duyguların gelişmesine sebep oluyor. Bu sebeple karakter oluşumunun başlangıcında olan çocuklara bu sanatı öğretmek çok önemli.

TOPRAK SAĞLIKTIR

Toprak temizdir sağlıklıdır, Toprak berekettir, Toprak birçok nesnenin hammaddesidir ve 4 Ana elementin en zenginidir, Toprak insanın da yaratıldığı hammaddedir. Bilge seramik ve sanat sosyal girişim projesi Avrupa Birliği ve Avustralya büyükelçiliğinin desteği ile kurulup yerelde de sındırgı belediyesi nin destekleriyle kuruldu. Sındırgı da kaybolan Toprak sanatını tasarımcı gençlerin modern tasarımlarıyla kadınlara istihdam oluşturarak, çocuklara sanat, doğa, kültür bilinci aşılayarak geleceğe taşıyoruz. Sındırgı Kültür caddesi’ndeki atölyemize tüm sanatseverleri, dekoratif ve kullanışlı ürün almak isteyen herkesi davet ediyoruz. Aldığınız her ürün bu sanatın geleceğe aktarılmasında bir katkı olacaktır.Sındırgı’nın bereketli topraklarından üretilen yüzlerce kullanışlı ve dekoratif ürünler üreterek Toprak sanatını yaşatıyoruz ve nesillere öğretip geleceğe aktarıyoruz. Sındırgı’nın toprağı yağlı hamur gibi olduğu için rahatlıkla birçok ürün üretilebiliyor. Öyle ürünler üretiyoruz ki bırakın Türkiye’yi yurtdışından 3 ülkeden sipariş aldık. Koleksiyonluk ürünler üretiyoruz. Ürünlerimizde öyle emek ve işçilik var ki; mesela yağcıbedir halı motiflerini bu ürünlerin üzerine işliyoruz. Gün gelecek bu ürünler müzelerde sergilenecek. ‘’dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu