Gündemİlçe Haberleri

SINDIRGI’DA LAVANTA HASATI

Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde kırsal mahallelerdeki kıraç alanların kullanımını arttırmak ve salatalık, domates gibi ürünlerin yanında ekonomik kazancı yüksek olan alternatif tarım ürünlerinin de  yetiştirilmesi adına örnek teşkil eden projeler Sındırgı Belediyesi ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile devam ediyor.

 

Vatandaşların yetişme şartlarını öğrenmesi ve teknik bilgiye sahip olması adına farklı kırsal mahallelerdeki vatandaşların çalıştırıldığı ve 2016 yılında Büyükşehir Belediyesi ile birlikte oluşturulan örnek lavanta bahçesinde üçüncü hasat gerçekleşti.

 

“Fotoğrafçıların Yeni Adresi Lavanta Tarlası “

 

Örnek lavanta bahçesi renkli görüntüsü ve mis kokusu ile hasat dönemi öncesinde ilçeye gelen fotoğraf tutkunları, düğün fotoğrafçıları ve vatandaşlar lavanta tarlasında fotoğraf çektirmek için birbirleriyle yarıştı. Sadece ilçedeki vatandaşlar değil çevre il ve ilçelerden de fotoğraf çektirmek ve lavanta tarlasında vakit geçirmek isteyen vatandaşların tercihi Sındırgı oldu.

 

Geniş ve farklı kesimden vatandaşların katılımı ile gerçekleşen hasat şenliğinde Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş’da vatandaşlarla sohbet etti.

 

Hasat başlamadan önce lavantanın yetişme süreci ve hasat dönemi ile ilgili vatandaşlara bilgi verildi.

 

Sındırgı Belediyesinin başlattığı tarımsal destek projesi kapsamında da yurt içinden ve yurt dışından birçok vatandaşa lavanta yetiştiriciliği konusunda teknik destek verildi. 5000 metrekare üzerine dikilen 5500 kök lavantanın ilk hasadından yaklaşık 10000 lira gibi kar elde edilmişti.

Her hasat döneminde kazancın arttığını belirten başkan Yavaş “ Lavantanın ekonomik katkısının arttırılmasını sağlamak için Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Çiftçi Eğitim Merkezinde lavanta yağına çevriliyor. Bunun yanında lavanta hanımeli çarşısında işlenen keselere konulara ev kokusu olarak da değerlendiriliyor. “ dedi.

 

Sındırgı Belediyesi tarafından oluşturulan fotoğraf köşesi ise hasat şenliğine katılan vatandaşların ilgi odağı oldu.

 

“Lavanta Tarlası Arıcılara da Katkı Sağlıyor ”

 

İlçede arıcılık yapan ve lavanta tarlasına yakın yerde kovanları bulunan arıcılar baldaki verimin ve kalitenin arttığını belirtti. Üretilen ballar da analize gönderildiğinde lavanta balı olarak nitelendirildi. Lavanta kokusunun ve özünün hakim olduğu ballar şifa kaynağı halini alıyor. Çeşitli bölgelerde lavanta dikiminin gerçekleştirilmesi için büyükşehir ve belediyesi işbirliği ile vatandaşlara destek sunuluyor.

Lavantanın aşırı sulamaya ihtiyaç duymaması, kıraç araziyi sevmesi ve aynı kök ile 20 yıla kadar ürün elde edilmesi alternatif tarım için cezbedici özellik taşıyor.

 

Hasat Şenliği öncesinde konuşan Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş”

Şenlik havasındaki lavanta hasadı. Bu gün vatandaşımız işçimiz Sındırgılı lar ve ilgili arkadaşlar beraber üçüncü lavanta hasadını yaptık.  Müthiş bir ortam, renk görsellik ve koku… Bir turizm beldesine yakışacak en güzel çiçeklerden birisi lavanta. Biz bu maksatla üç yıl önce büyükşehir belediyemiz  kırsal hizmetler daire başkanlığı ile birlikte yaptığımız çalışmanın meyvesini toplamaya devam ediyoruz.  Burhaniye’de büyük şehir e ait BAÇEM’de lavantanın yağını çıkartarak belediyemize de ciddi bir gelir elde ediyoruz. Burada çalışan işçiler çoğunlukla hem belediyemiz hem de ormanda çalışan arkadaşalar ve bunlar farklı köylerden farklı mahallelerden olduğundan dolayı da burada lavanta ekiminin, hasadının nasıl olduğunu öğrenmiş oluyorlar. Böylece kendi köylerinde de bu ürünleri yetiştirme imkânı buluyorlar.  Şuan da birkaç tanede çalışmalar var. Önemli olan burada Sındırgıya değer katabilecek yeni ürünler, alternatif ürünler yapabilmek gerekiyor. İnsanlar hem görsel olarak huzur buluyorlar hem de para kazanıyorlar. Bizlerde belediye olarak artık yapacağımız bu tür projelerle halkamıza katkı sunuyoruz. Şehrimizi termallerle turizmle yağcı bedir halısı ile büyüttüğümüz gibi buna yeni katkılar sunabilecek işler yapmaya çalışıyoruz. Lavanta bunun için çok önemli bir yer tutuyor. Oluşturduğumuz lavanta tarlası özellikle bu yıl fotoğraf tutkunlarının da yeni adresi oldu. İnşallah önümüzdeki sezon ufak dokunuşlarla çevresini de güzelleştirerek fotoğraf alanlarını çoğaltacağız. Amacımız hem turizmde kullanılsın hem alternatif tarım ürünü olsun. Lavantanın her türlü alanda kullanılması acısından da önemli tıbbı aromatik bitkiyi Sındırgı’da yetiştirmenin gururunu yaşıyoruz. Lavanta yetiştirmek isteyen vatandaşlarımıza da her türlü teknik destek için kapılarımız açık. Termalin, Yağcıbedir halılarının, doğal güzelliklerinin yanında Sındırgı Lavanta tarlalarıyla da anılabilen bir ilçe olacak. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. ” Sözlerine yer verdi.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu