GündemDünyadan Haberlerİlçe HaberleriTürkiye Gündemi

Sındırgı’da Yıldızlar Dans Etti

Sındırgı’da Yıldızlar Dans Etti

 

Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde Gökyüzü Gözlem Şenliği gerçekleşti. Dört gün boyunca devam eden şenlikte vatandaşlar gökyüzünü ve yıldızlar gözlemledi.

 

IŞIKLAR KAPATILDI, GÖKYÜZÜ ŞEKİL ALDI

Sındırgı Gökyüzü Gözlem Şenliği’nde dört gün boyunca çocuklara gökyüzü bilimini anlatan eğitimler verildi ve eğlenceli oyunlar gerçekleştirildi. Su roketi yarışması ise çocuklardan daha çok velileri heyecanlandırdı. Su roketi yapımı sonrasında, açık havada su roketi gösterisi gerçekleştirildi. Gökyüzü bilimcisi, Astronomi ve Uzay Bilimi Uzmanı Prof. Dr. Ethem Derman ise katılımcılara alan, yapılan etkinlikler ve görülebilecek gökyüzü şekilleri ile ilgili bilgi verdi. Işıklar kapatıldı, gökyüzü fotoğraflandı

GEZEGENLERİ GÖZLEMLEMEYE ÇALIŞTILAR

Gökyüzü şekilleri Mert Koçer tarafından tanıtıldı. Katılımcılar gökyüzü inceleme alanında buluşurken, kimileri teleskopla gezegenleri görmeye çalıştı, kimileri de gökyüzünün muhteşem görselini fotoğraf karelerine sığdırmaya çalıştı. Işık kirliliğinin önüne geçmek, gökyüzü şekillerinin daha net görülmesini sağlamak adına etkinlik boyunca alanda 21.00-06.00 saatleri arasında kırmızı düşük enerjili ışıklar haricinde ışıkların yakılması yasaklandı. Samanyolu altında gökyüzü hatıra fotoğrafları da astrofotoğrafçı Murat Yılmaz tarafından çekildi.

 

Aw681113 06

“SONSUZLUK İÇEREN GÖKYÜZÜNDE FARKLI BİR ÂLEME YOLCULUK “

Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, “Şimdi hep birlikte biz de merak içerisindeyiz. Burada pek çok uzaysever, gökbilimleriyle ilgilenen, astronomiye ilgi duyan amatörler, bilim insanları toplandılar. Gökyüzü Şenliği’nde hep birlikte farklı teleskoplarla gözlem yapacağız. Bilinmeyen o ufku, ufuk çizgisi olmayan sonsuzluk içeren gökyüzünde farklı bir âleme yolculuk gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.

“Amaç gökyüzündeki yıldızları, bizim dünyamız dışındaki evreni seyretmek”

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ise, “Şu anda Sındırgı Ulus Dağı eteklerindeyiz. Gerçekten Türkiye’nin her yerinden, hatta uluslararası ölçekte gelmiş insanlar var. Amaç gökyüzündeki yıldızları bizim dünyamız dışındaki evreni seyretmek. Biz de çok keyif aldık. Ben ilk kez bu kadar net görüyorum. Burası Karanlık Alan Parkı ilan edebileceğimiz bir yer. Şu anda kamera çekimi yapılırken benim yüzüme kırmızı ışık tutuyorlar çünkü gökyüzünü seyreden teleskoplar karanlık alan dediğimiz alanda bu aydınlatan flaş şeklinde bütün ışıklar gökyüzünü seyretmeyi engellediğinden dolayı şu anda buradaki binlerce insan bu konuda hassas bir şekilde dikkat ediyorlar. O yüzden karanlık alanı, karanlık olma özelliğini kaybetmesin diye kırmızı ışık, o da zorunluysa kullanılıyor” dedi.

“Ne kadar dünyamızı tanırsak o kadar biz kendimizi güvende hissediyoruz”

Bu tür şenliklerin çocukların gelişimine katkı sağladığını belirten Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş ise bölgenin çok önemli bir özelliği olduğunu belirterek İHA muhabirine şöyle konuştu:

“Kışın mayıs ayına kadar kar kaldığı gibi ormanların içerisinde bitki örtüsü olarak 33 tane de endemik bitkiyi barındıran bir nokta. Ama yer Türkiye’de özellikle Ege ve Marmara bölgesinde zifiri karanlık dediğimiz çok orijinal bir his saklıyor. Bu da özellikle gökyüzünü gözlemle alakalı müthiş işler çıkarmasına sebebiyet veriyor. Yani burada gökyüzünü en iyi izleyebileceğiniz, galaksileri en iyi görebileceğiniz ve muhteşem fotoğraflar çekebileceğiniz bir nokta olduğunu keşfettik. Ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile beraber yaptığımız bir proje ile Türkiye’de çok az yapılan bir Gökyüzü Gözlem Şenliğini burada yapma kararı aldık. Ve katılım muhteşem oldu. Burada özellikle öğrencilerimiz, farklı kesimlerden insanlar gökyüzüne meraklı olan insanlar buraya Prof. Dr. Ethem Derman öncülüğünde gökyüzünü sevenler, gökyüzünü fotoğraflamak isteyenler, gökyüzünle alakalı ilginç şeyler olmasını isteyenler buraya toplandılar. Özellikle Sındırgı’daki öğrencilerimizi, insanlarımızı buraya toplayarak bizler burada o gizemli yapısını gökyüzünün öğrencilerimize öğretmek istedik. Çünkü ne kadar dünyamızı tanırsak o kadar biz kendimizi güvende hissediyoruz.”

“Etkinlikten en çok çocuklar yararlandı”

Organizasyon ve eğitimlerde yer alan Prof. Dr. Ethem Derman güzel bir katılım olduğunu belirterek, “Gözlem şenliği yaptık. Nerede; Sındırgı Sarıcaova yaylasında yaptık. Yaklaşık bin 400 metre yukarıda. Güzel bir etkinlik oldu. Yaklaşık toplam bin kişiyi geçtik katılanların sayısını görürsek. Çünkü bazıları 1 gün kaldı bazıları 3 gün kaldı. 10 gün kalanlar bile vardı düşünebiliyor musunuz? Dolayısıyla uzun, çok sayıda katılımcının olduğu güzel bir etkinlik oldu. Son gün Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkanımız, Kaymakamımız herkes geldi, protokol de buradaydı. Onlara da gökyüzünü tanıttık. Onlara da gökyüzünü tanıtınca hoşlarına gitti. Ama bu etkinlikten en çok çocuklar yararlandı. Çünkü onlara çok güzel atölye çalışmaları yaptırdık. O atölye çalışmalarında işte gök haritası, gökyüzü haritası yaptılar. Güneş saati yaptılar, resim yarışması yaptılar” diye konuştu.

Astrofotoğrafçı Taner Selamet de, “İstanbul’dan geliyorum. Astrofotoğraf çekiyorum. Geceleri burada çok güzel bir samanyolu var. Onu çekmek için geldik. Gerçekten güzel fotoğraflar çıkardığımızı düşünüyorum. İstanbul’a gidince fotoğrafları işleyip daha güzel hale getireceğiz. Burada belediyenin de güzel çalışmalarını gördük. Her tarafı suladılar. Tuvalet güzeldi. Tekrar gelmeyi umut ediyorum önümüzdeki sene için. Bakalım kısmet diyelim” dedi.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu