Gündem

SIRADAN İNSANLARLA BÜYÜK BAŞARI

“Günün birinde bir delikanlı, elindeki şiirleri o devrin en büyük yayıncılarından birine göstererek:

   “Bunların telif hakkını satmak istiyorum” dedi. Yayıncı, şiirlere bir göz attıktan sonra şu cevabı verdi:

“Bunları basamam… Hiçbiri beş para etmez!”

Pes etme niyetinde olmayan delikanlı, kararlı ve öz güvenli sesiyle:

“Çok yazık!”dedi. “Büyük bir servet kazanmak fırsatını kaçırdınız. Çünkü sizinle anlaşmak ve ileride yazacağım bütün eserlerin telif hakkını da size satmak istiyordum.”

Yayıncı gerçekten büyük bir fırsat kaçırmıştı.

Peki, kimdi o? Şimdi sıkı durun, emniyet kemeriniz bağlayın. O delikanlının adını sizlere açıklıyorum: “Victor Hugo”. Sefiller adlı kitabının yazarı yani.

 

Hayat böyledir işte. Kimi zaman insanın ayağına büyük fırsatlar gelir de o fırsatı değerlendirmeyi bilemez, en yakınındaki insanın kıymetinin bile geç anlar. Sıradan insanlardan büyük başarılar doğar. Kabuğuna çekilen, sessiz sakin olup kimseye zararı olmayan, elindeki kitabıyla bir köşecikte usulca oturan sıradan insanların içinde kim bilir ne büyük cevherler barınıyordur. Victor Hugo’nun Sefiller eserini öğrencilik yıllarımda okumuştum. Üniversiteye başlamadan evvel en bilinen Türk ve dünya kitaplarını okuyup tamamlayan biriyim. Sefiller gibi ünlü romanları aslında orijinal diliyle okumak gerekir eğer yabancı diliniz iyiyse. İnsanın ikinci ve üçüncü bir yabancı dili öğrenmesi gerçekten mühimdir. Özellikle Rusçadan Türkçeye çevrilen klasiklerin çeviri dilini anlayamamışımdır. Çeviri olunca o ülkenin esprisini, kültürünü, orada geçen kelimelerin tam anlamını harfi harfine çevirebilmek ve yorumlayabilmek çevirmen ve okur için de azim ister.

Kişi kendini küçümsememeli. Kim bilir yeni doğan gün nasıl sürprizlerle bizi selâmlayacak ve yeni gün nelere gebedir bilemeyiz. Eğitime yapılan yatırım hiçbir zaman boşa gitmez. Belki hemen görünmez ama bilgiye yapılan yatırımlar yıllar sonra kendini gösterir. Sıradan deyip de küçümsediğimiz bir çocuk bile gün gelince bizi başarıyla yönetebilir. Hiç ummadığımız bir insan günün birinde vali olup koca bir şehri idare edebilir. Yazarlar da böyledir. İlginç karakterlerine, giyimine, şivesine anlam veremediğimiz bir yazarın kitabını okuyun bir de. Dıştan bakınca bilgisiz gibi görünen o yazarın kitabında belki de yaşamöyküsüne dair gerçek anılardan beslenen muhteşem öykülere tanık olacaksınız. Sıradan insanlardan büyük başarılar doğar ansızın. O insanın eğitimiyle yakından ilgilenmek, yeteneği doğrultusunda bir çocuğu desteklemek, bir dostumuza ilham vermek, emin olun olumlu sonuçlarla çevreye aksedecektir. Fırsatlar herkese sunulur da kimse bunu tam zamanında değerlendirmesini bilemez. Doğru zamanda, doğru insanlarla, doğru işler yapıp dosdoğru yolda başarıya ulaşmanızı temenni ederim.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu