GündemKöşe Yazıları

Şirketlerin Blokzincir Teknolojisini Kullanabilecekleri Birkaç Alan

Şirketlerin Blokzincir Teknolojisini Kullanabilecekleri Birkaç Alan

Bugün iş insanlarımızın yakınboyut takip etmesi gereken bir yazı hakkında bilgi vermek istiyorum.Bir Bilişim Uzmanının söylemlerinden oluşan cümlelere göz atın istiyor ve keyifli okumalar diliyorum.

Blokzincir (Blockchain) teknolojisinin potansiyeli hayatımıza girmeye başlayan NFT’ler, Covid-19 aşı takip sistemleri ile daha iyi anlaşılmaya başlandı.Bu yönde teknoloji alanlarını kullanabilecek şirketlerin hangi alanlara odaklanabileceği birkaç bilgiyi bugün sizlerle paylaşmak istedim. Şirket sahiplerimize umarım küçükte olsa bir fayda sağlar.Bence küçük görünen ancak uygulama ve pratikte oldukça büyüyen bir fayda bu…

Blokzincir teknolojisinin birçok sektörü etkileyerek mevcut bazı iş alanlarının yok olmasına ya da dönüşmesine sebep olmaya başladığına dikkat çeken LPS Bilişim Hizmetleri CEO’su Gökhan Önal, “Kurumların blokzincir teknolojisine yaptıkları harcamalar 2021 yılında bir önceki yıla göre yüzde 50 artarak 6 milyar 600 milyon dolara ulaştı. Bu büyüme trendinin aynı çizgide 2024 yılına kadar sürmesi ve teknolojinin kullanım alanının özellikle üretim tarafında daha fazla çeşitlenmesi bekleniyor” dedi. Güvenlik

Uçtan uca şifreleme metodu ile değiştirilemez bir işlem kaydı oluşturan blokzincir teknolojisi, verilere yalnızca dosya sahibi veya izin verilen kullanıcıların erişmesine olanak tanıyarak güvenlik anlamında benzersiz bir imkân sunuyor. Blockzincir teknolojisi herkese açık olsa da veriler gelişmiş şifreleme kullanılarak doğrulanıyor ve şifreleniyor. Bu şekilde verilerin saldırıya uğrama ve değiştirilme olasılığı azalıyor.

Veri Depolama

Verileri farklı boyutlarda parçalama ve veriyi istediği lokasyonda tutma gibi fonksiyonlara sahip olan bu teknoloji, yüksek hız ve dış tehditlere karşı üst düzey koruma sunarken sınırsız sayıda, boyutta ve formattaki verinin de süresiz olarak depolanmasına ve güvenli bir şekilde ortak kullanıma açılabilmesine izin veriyor.

Veri Transferi

Blokzincir teknolojisi, kullanıcıların verileri yüklemesi, indirmesi ve silebilmesi, diğer kullanıcılar için okuma/yazma erişim izni verebilmesi ve veri sahipliğini yönetebilmesine de olanak sağlar. Sistem sayesinde özel dosyalar, üçüncü tarafların ticari amaçlarla veya daha da kötüsü amacı dışında kullanmaları riskinden uzak bir şekilde rahatlıkla izin erişimi verilen kişiler ile paylaşılabilir.

Yedekleme

Blokzincir teknolojisi, sadece işlemleri ve blokları depolamak için değil, aynı zamanda şifrelenmiş belgeleri ve verileri yedekli depolamak için de kullanılabilen merkezi olmayan ağ yapısının kendisidir.Bu nedenle de değiştirilemez veri yedekleme için mükemmel bir araç olabilir. Bulut depolama sistemleri, veri güvenliği için başvurulan bir kaynak olarak tasarlanmış olsalar da, bilgisayar korsanlarına ve hatta altyapı sorunlarına karşı risk unsurları barındırıyor.

Tedarik zinciri takibi

Tedarik zinciri sistemi içerisinden tüm işlemler kalıcı, belgelenebilir, güvenli ve şeffaf bir şekilde tutularak takip edilebilir. Bu sistem gecikmeleri ve insan hatalarını önemli ölçüde azaltabilir. Aynı zamanda, tedarik zincirinin her noktasında maliyetleri, emeği, israfı ve emisyonları izlemek için kullanılabilir. Bu durumun ürünlerin gerçek çevresel etkisini anlamak ve kontrol etmek için ciddi etkileri bulunur.  Dağıtılmış kayıt, ürünlerin güvenilirliğini veya adil ticaret durumlarını doğrulamak için de kullanılabilir. Aynı zamanda sistem sayesinde işletmelerin ve tüketicilerin ürünlerin menşe yerlerinden satış noktasına kadar tüm kalite kontrol perspektifinden nasıl performans gösterdiğini görmelerine olanak tanır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu