GündemKöşe YazılarıProf. Dr. Nilay ŞAHİN

ŞİŞTİN Mİ?

Prof. Dr. Nilay Şahin
Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı
www.profdrnilaysahin.com
prof.dr.nilaysahin-instagram

Evet bu hafta sizlerle uzun süredir yazmak istediğim karın şişliği sorununu paylaşmak istiyorum. Karın şişliği çok yaygın görülen ve maalesef insanları fazlasıyla sıkıntıya sokan bir durumdur. Öncelikle yaşam kalitesini azaltan bir durumdur. Peki neden karnımız şişer; işte bu sorunun cevabı.
Karın şişliğinin en yaygın nedenleri arasında irritabl barsak sendromu ve hazımsızlık gelmektedir. Bu hastalarda şişkinlik yanında karında gerginlikte bulunmaktadır. Ancak sadece şişkinlik varsa ön planda kabızlık düşünülmelidir. Diğer nedenlerden biri de bağırsak gazıdır. Özellikle bazı besinler tüketildikten sonra bağırsakta kalır ve bağırsak gaz üretimini artırarak şişkinliğe neden olabilir. Bir başka nedende fruktoz ve mannitol gibi içeriği bulunan gıdaların tüketiminin ince bağırsaktaki su miktarını arttırarak karında şişliğe yol açmasıdır. Diğer çok sık görülen sorunlardan biri de karın kaslarında zayıflık olmasıdır. Bu gazın vücuttan uzaklaştırılmasını zorlayan bir durum olarak şişliğe neden olmaktadır. Havanın aşırı yutulması da karında şişliğe katkıda bulunan bir faktördür. Bağırsaklarda ki hareket azalması yine önemli şişlik nedenlerinden biridir.
Karın şişliği nedenleri arasında unutulmaması gerekenlerden biri de çölyak hastalığı ve gluten hassasiyetidir. Son yılların en bilinir durumlarından biri olan gluten allerjisi ciddi bir karın şişliğine yol açabilir. Bu durumun varlığını anlamanın en iyi yolu da diyetimizden glüteni çıkartmaktır. Glutensiz bir diyetle eğer rahatlıyorsanız işte sorunu bulmuş sayılırsınız.
Pankreas sorunları da şişlik yapabilir. Özellikle pankreasta görülen iltahabi durumlar önemlidir. Yine çoklu yumurtalık kistleri özellikle alt karın bölgesinde şişliğe neden olabilir.
Elbette önemli olan sorunlardan biri de psikolojik faktörlerdir. Aşırı stres ve anksiyete de karında şişliğe neden olabilir. Tüm nedenler dışlandığında göz önünde bulundurulması gereken nedenler arasındadır.
Herkese rahat ve şiş olmayan günler dilerim…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu