Cemi Tugay CHP’den İstifa Etti

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, CHP’de yaşanan mutlak butlan süreci ve peş peşe gelen görevden alma kararlarının ardından partisinden istifa ettiğini açıkladı. Tugay’ın kararı, İzmir siyasetinde yeni bir dönemin kapısını araladı.

Cemi Tugay CHP’den İstifa Etti
Cemi Tugay CHP’den İstifa Etti

CHP’de mutlak butlan kararı sonrası başlayan tartışmalar yeni bir aşamaya taşındı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, partisinden istifa ettiğini duyurdu. Tugay, bundan sonraki süreçte İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini bağımsız olarak sürdüreceğini açıkladı.

Karar, yalnızca CHP içindeki tartışmalar açısından değil, İzmir siyaseti bakımından da dikkat çekici bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Bu adımla birlikte İzmir’de uzun yıllar sonra ilk kez CHP üyesi olmayan bir büyükşehir belediye başkanı görev başında olacak.

“İhraç Kararları Endişe Verici”

Cemil Tugay, açıklamasında CHP’de son dönemde yaşanan sürecin partiye zarar verdiğini belirtti. Özellikle üst üste alınan ihraç kararları, bazı il başkanlarının hedef alınması ve İzmir İl Başkanlığı’ndaki değişim, Tugay’ın kararında etkili oldu.

Tugay, parti içindeki gelişmeleri “haksızlık” ve “kabul edilemez yanlışlar” olarak değerlendirdi. Açıklamasında, iyi niyetli çabaların beklenen sürede sonuç vermeyeceğini gördüğünü belirten Tugay, birçok partilinin de haksız biçimde hedef yapılmaya devam edeceğini düşündüğünü ifade etti.

3 Gün Önce “İstifa Düşüncem Yok” Demişti

Kararı daha çarpıcı hale getiren ayrıntılardan biri ise Tugay’ın kısa süre önce yaptığı açıklama oldu. Cemil Tugay, geçtiğimiz günlerde kendisine yöneltilen istifa iddialarına karşı “İstifa etme gibi bir düşüncem yok” demişti.

Tugay o açıklamasında CHP’nin kendileri için bir çatı olduğunu, seçmenlerin de kendilerini bu siyasi kimlikle tercih ettiğini vurgulamıştı. Ancak parti içindeki son gelişmelerin ardından kararını değiştirdi ve CHP üyeliğinden ayrıldığını duyurdu.

İzmir İl Başkanlığı Kararı Süreci Hızlandırdı

CHP Merkez Yönetim Kurulu’nun İzmir İl Başkanı Çağatay Güç ve mevcut il yönetimini görevden alması, süreçteki kritik başlıklardan biri oldu. Görevden alınan Güç’ün ihraç talebiyle Yüksek Disiplin Kurulu’na sevk edildiği öğrenildi.

İzmir İl Başkanlığı görevine Utku Gümrükçü getirildi. Bu gelişme, CHP’de mutlak butlan kararının ardından başlayan iç tartışmanın İzmir teşkilatına da doğrudan yansıdığını gösterdi.

Özel’e Destek Vermişti

Cemil Tugay, mutlak butlan kararının ardından yaptığı açıklamalarda Özgür Özel ve Genel Merkez iradesinin yanında olduğunu duyurmuştu. İzmir olarak üzerlerine düşeni yapacaklarını söyleyen Tugay’ın istifa kararı, bu nedenle parti içindeki ayrışmanın boyutunu daha görünür hale getirdi.

Tugay’ın açıklamasında “bir gün geri dönebilme umudu” vurgusu yapması ise kapıların tamamen kapanmadığı şeklinde yorumlandı. Ancak mevcut tablo, CHP’deki krizin belediyeler ve teşkilatlar üzerinden daha da derinleştiğini ortaya koydu.

Kurultay Süreci Bekleniyor

CHP’de mutlak butlan kararının ardından olağanüstü kurultay tartışmaları da sürüyor. Özgür Özel’e yakın ekibin topladığı 833 ıslak imzalı olağanüstü kurultay talebi Genel Merkez’e iletildi.

Kaynak: Açık Kaynak Araştırması -Sosyal Medya İçerikleri
chp Cemil Tugay