Takviye Gıdalar İçin Ortak Karar Yok Sayıldı!

CHP Balıkesir Milletvekili Eczacı Serkan Sarı TBMM Genel Kurulu’nda sağlıkla ilgili düzenlemelerin yer aldığı torba yasa görüşmeleri sırasında, takviye edici gıdaların denetimiyle ilgili kritik bir uyarıda bulundu.

Takviye Gıdalar İçin Ortak Karar Yok Sayıldı!
Takviye Gıdalar İçin Ortak Karar Yok Sayıldı!

Takviye Gıdalar İçin Ortak Karar Yok Sayıldı!

CHP Balıkesir Milletvekili Eczacı Serkan Sarı TBMM Genel Kurulu’nda sağlıkla ilgili düzenlemelerin yer aldığı torba yasa görüşmeleri sırasında, takviye edici gıdaların denetimiyle ilgili kritik bir uyarıda bulundu. Komisyon aşamasında tüm partilerin ortak mutabakatıyla alınan bir kararın yasa metnine eklenmediğini vurgulayan Sarı, “Komisyonda oy birliğiyle aldığımız karar uygulanmadı, bu Meclisin saygınlığına gölge düşürülmüştür” ifadeleriyle tepkisini dile getirdi.

CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülerek yasalaşan “Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı KHK’da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin ikinci bölümü üzerinde CHP Grubu adına söz aldı. Konuşmasında torba kanunun yapısal sorunlarına ve eczacılarla ilgili düzenlemelerdeki eksikliklere dikkat çeken Sarı, “Külliye’den gelen neyse o geçiyor; Meclisin iradesi yok sayılıyor” dedi.

Takviye Gıdalar İçin Ortak Karar Yok Sayıldı!

TORBA KANUN TEKLİFİ ELEŞTİRİSİ

CHP Milletvekili Sarı, kanun teklifinin “torba kanun” olarak Meclis’e getirilmesini eleştirdiğini belirterek, “İçerisinde uzunca süreden beri, sürekli dile getirdiğimiz her şey var; doktorlar var, eczacılar var, optisyenler var, diş hekimleri var, organ naklî var, kenevir var, sahra hastanesi var, ne ararsanız var ve burada ortak mutabakatla da bir sonuç almak istiyoruz. Ülkemizin temel sorunlarına kalıcı, katılımcı, kapsayıcı çözümler üretmeliyiz ve bu anlamda da çalışmalarımızı yerinde ve nitelikli bir şekilde planlamalıyız ama görünen o ki şu anda bunu başarmak pek de mümkün değil” diye konuştu.

“İlk basamak sağlık hizmetinin” önemli temsilcileri olan 46 bin eczacı ile 80 bine yakın eczane teknisyenini ilgilendiren yasal bir düzenlemeyi görüştüklerini ifade eden CHP’li Sarı, ilacın üretiminden son tüketiciye, hastalara ulaştırılana kadar özveriyle çalışan meslektaşlarının yaşadıkları sorunlara çözümler üretmek için talepleri bulunduğunu ifade etti.

“KARAR ORTAKTI, YASA METNİNDE YOK!”

“Takviye edici gıdalar, multivitaminler, sporcu destekleri, bitkisel ürünler ve kişisel destek ürünlerinin Sağlık Bakanlığı ruhsatıyla sadece eczanelerden satılması” yönünde komisyonda ortak bir karar alındığını hatırlatan Sarı, şunları söyledi:

“Sağlık Komisyonu Başkanımız, AKP Sözcüsü Sayın Ümmügülşen Öztürk, Bakan Yardımcımız Şuayıp Bey ve tüm komisyon üyeleriyle birlikte bu konuda uzlaştık. Ama yasa teklifine bu madde konulmadı. Peki, bu komisyon ne için toplanıyor o zaman? Oy birliğiyle alınan karar dikkate alınmayacaksa komisyonun varlığının ne anlamı var?”

“MECLİSİ İTİBARSIZLAŞTIRAN BİR TAVIR!”

Sarı, “Komisyonumuzu itibarsızlaştıran bir torba yasayla karşı karşıyayız” diyerek, “Buradan Külliye'den, Saray’dan ne geldiyse o geçiyor. Bu milletvekillerinin önerisi neden önemsenmiyor? Meclisin ciddiyeti neden yok sayılıyor?” ifadelerini kullandı.

Takviye Gıdalar İçin Ortak Karar Yok Sayıldı!

“SERMAYE İSTEMEDİ DİYE HALKIN SAĞLIĞINDAN VAZ MI GEÇTİNİZ?”

Sarı, söz konusu maddenin çıkarılmasının arkasında lobicilik faaliyetleri olduğunu da vurguladı.

“Hep birlikte ortak aldığımız karar ne yazık ki uygulamadı. Niye biliyor musunuz? Gıda Takviyesi ve Beslenme Derneği geçen hafta buradaydı, görüşme talep etti. Sermaye istemedi; milletvekilleri istedi, Meclis istedi, sermaye istemedi, bu satışa sınır gelmesin, kapı kapı gezelim, ev ev satalım, marketlerde satalım, benzin istasyonlarında satalım, kozmetik mağazalarında satalım, internette satalım, herkese satalım kimse bizim önümüze engel olmasın. Arkadaşlar, bu Meclis toplumun sağlığı için çalışmıyor mu, toplumun güvenliği için çalışmıyor mu? Sağlık okuryazarlığının bu kadar düşük olduğu bir süreç içerisinde toplum sağlığını korumak bizim boynumuzun borcu ama birtakım tekelleri aşamıyoruz görünen o ki. Umut ederim ki daha sonra hazırlayacağız, daha sonra getireceğiz derken yıllara sirayet eder bir şekilde sonraya bırakılmasın. Sayın Bakanımızdan, Bakan Yardımcımızdan alınan kararın bir an evvel bu Meclise getirilerek uygulanmasını talep ediyorum, yoksa bu Meclisin saygınlığına gölge düşürüldüğünü de ifade etmek isterim, bu da bize yakışmaz. İnternette satılan ürünler, markette satılan ürünler, bu mudur sağlığa verilen değer, önem gerçekten merak ediyorum.”

“ECZACILARIMIZA YENİ MALİ YÜKLER GETİRMEYİN”

Yasa teklifinde yer alan “toptan satış” ve “İTS stok affı” düzenlemelerine de dikkat çeken CHP’li Serkan Sarı, tanımı net yapılmayan düzenlemelerin eczacıları suç şüphesiyle karşı karşıya bırakabileceğini ifade etti. CHP’li Sarı şunları söyledi:

“İTS sistemi, Sağlık Bakanlığı kurmuş olduğu İlaç Takip Sistemi kesintiler sebebiyle, entegrasyon sebebiyle eczanelerde programlarda yaşanılan teknik sebeplerle bildirim hataları vermekte ve eczacılarımızın üzerinde stok olarak kalmakta ve bugün bakanlık bu anlamda bir adım attı. Bu stoktaki tutarsızlıkları affediyor, silerek eşitliyoruz ama bir eksiğimiz var, daha doğrusu üç eksiğimiz var. Bir: Yayınlanma tarihi. Yasa geçmiş tarihli olarak çıkıyor ‘15 Mart 2025 tarihinde uygulanacak.’ diye çıkıyor. Yasa geçmişe yönelik çıkar mı? Yasa bugün yürürlüğe girdiyse bugün itibarıyla yürürlükte olması lazım ama suistimal kaygısıyla 15 Mart tarihinde adres gösteriliyor. Böyle olmaz, bunu Komisyonda da vurgulamıştık, bu yasa ne zaman yürürlüğe giriyorsa o gün itibarıyla geçerli sayılmalı. Bu konuda bir düzenleme yapmamız gerekiyor.

“KONTROLE TABİ İLAÇLARIN MUAFİYETİ KALDIRILIMALI”

“Bir talebimiz de kontrole tabi ilaçlar. Bunların büyük bir çoğunluğu grip ilaçları, öksürük şurupları gibi güncel, aktif, sürekli kullandığımız ilaçlar muaf tutulmuştur. Bu muafiyet kaldırılmalı. Bunların da ilaç takip sisteminden düşürülerek stokların eşitlenmesi gerekiyor. Eczacılar olarak bu maddeyle ilgili son talebimiz vergi muafiyeti. Sonuç itibarıyla, önceden satılan, teknik aksaklıklar sebebiyle bildirimi yapılmamış olan ilaçları şimdi, yeniden çıkış yapacağız, bir daha fatura keseceğiz, daha önce faturasını kestik, Sosyal Güvenlik Kurumuna fişleri ile satışıyla faturalandırdığımız, belgelendirdiğimiz ürünleri şimdi, stok eşitliyoruz diye bir daha faturalandırmamız gerekiyor.

“ECZACILAR EK VERGİ YÜKÜNDEN KURTARILMALI”

Bu da ikinci bir vergi yükü. Zaten meslektaşlarımız ekonomik olarak zor durumda, sıkıntı içerisinde. Yeni bir mali yükle karşı karşıya bırakmayalım. Maliye Bakanlığımıza bu konuda çağrıda bulunuyorum. Yetkili arkadaşlarımızın bu konuda gerekli temasları kurarak, doğru bir şekilde bu düzenlemeyi yapacağından şüphem yoktur. En azından, meslektaşlarımızın atılmış olan bu güzel adımla, vergi yükü ve sorumluluğundan kurtarılarak bu zorlu sürecin içerisine düşmelerini istemem.”

“FİRMALAR İNDİRİM SÖZÜ VERİYOR, TUTMUYOR – BAKANLIK SADECE BAKIYOR”

CHP’li Serkan Sarı, kamu kurum iskontosu uygulamayan ilaç firmalarına da dikkat çekerek şunları söyledi:

“22 firma, 66 ilaca kurum iskontosu yapmıyor. ‘Yüzde 30 indirim yapacağım’ diyorlar, sonra yapmıyorlar. Bakanlık ne yapıyor? Sadece bakıyor. Oysa bu yasada her şeyin cezası var. Bu firmalara neden ceza kesilmiyor? Gözlerimizi kapattık, firmalar ne isterse onu yapıyor. O zaman niye yasa çıkarıyoruz? Bir firma fatura kestiğinde ticaretin üzerinden iskonto yapılır. Ama eczacıların SGK’ya kestiği faturalarda toplam cirodan iskonto yapılıyor. Bu adil değil, mutlaka düzenlenmeli.”

“ECZACI HASTASININ İLAÇ BİLGİSİNE BAKAMIYOR, MANTIKSIZ BİR YASAK”

İlaç danışmanlığı konusunda da ciddi engellerle karşılaşıldığını belirten Sarı, KVKK gerekçesiyle eczacıların kendi hastalarının ilaç bilgilerine erişemediğini vurguladı:

“Mali müşavir bakabiliyor, avukat bakabiliyor ama eczacı bakamıyor. VERBİS muafiyeti tanımlanmalı ki biz de sağlık hizmetimizi sağlıklı sunabilelim.”

“EURO KURU GERÇEKLERİ YANSITMIYOR, İLAÇ BULUNAMIYOR”

İlaç fiyatlandırmasında kullanılan euro kuru uygulamasını da eleştiren Sarı, “Euro kuru 46 lira ama ilaç fiyatlandırmasında 21 lira. Bu nedenle piyasada ilaç yok. Strip, enjektör, iğne ucu gibi ürünlerde fiyat farkı çok yüksek. Şeker hastası çocuklarımız için kullanılan striplerin fiyatı 57 lira, piyasada 150-400 lira arasında. Kutu başına en az 100 lira fark var. Bu çocukların sağlığını ‘tasarruf yapacağız’ diyerek yok sayamazsınız. Buna kimsenin vicdanı elvermemeli. Bakanlığımızı ve milletvekillerimizi bu konuda duyarlılığa davet ediyorum.” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi
eczacılar