GündemKöşe Yazıları

Siyasette sular ısınıyor

2019 yılında Türkiye iki önemli seçime gidecek. İlki Mart ayındaki yerel seçimler, diğeri ise yıl sonundaki Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri. Seçim çalışmaları aslında şimdiden başladı. Kampanyalar başlamasa da siyasiler mitingler, toplantılar, açılışlar gerçekleştiriyor peş peşe.

Balıkesir’de de hazırlıklar var. Adaylar belli değil. Kimin ne olacağı da belli değil Balıkesir’de ama kulis çalışmaları sürüyor. Tabi bu çalışmalarda basına yansıyan bazı gelişmelerde. Balıkesir’de AK Parti içinde bir rekabet olduğu bir gerçek. Edip Uğur’un başkanlıktan istifası ve partisinden ayrılması ile AK Parti’de dengeler bozuldu. Ben söylemiyorum ama birçok kişi hem konuşuyor hem de yazıyor, bir ‘Abi’lik, ‘Abla’lık mücadelesi başladı parti içinde. Uğur’u birlik olarak gönderenler şimdi kendi içlerinde mücadele içinde.

Bir yanda Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, diğer yanda Ali Aydınlıoğlu, öteki tarafta Sema Kırcı. İl Başkanı Hasan Demiraslan ise bu kadar etkili değil. Diğerleri gibi siyasette kurt olamadı henüz. Bu bir gerçek.

Türkiye Gazetesi Yazarlarından Süleyman Özışık geçenlerde Balıkesirle ilgili bir yazı kaleme aldı. Bu yazıda AK Parti MKYK toplantısında Cumhurbaşkanı ve Genel Başkan Recep Tayip Erdoğan’ın Aydınlıoğlu’na söylediği sözleri ve sitemi kaleme aldı. Bu mesaj Balıkesir’de çok şeylerin değişeceğinin sinyalleri olarak algılandı. Yani AK Parti’de Balıkesir bölümünde bir partiyi kontrol mücadelesidir gidiyor. Herkes güç peşinde. Bu partiye önemli oranda oy kaybettirmiş durumda. Önüne geçilmezse devamı gelecek. Anketler kötü.

 

****

 

CHP’de de durum çok farklı değil aslında. Burada da gizli bir mücadele var. Bazen gizi aşıyor alenen ortaya çıkıyor. Büyükşehir için Ahmet Akın ismi geçiyor. Adayım demiyor ama ona hazırlık yapıyor. Ama diğer tarafta ise Mehmet Tüm gerçeği var. Tüm’ün Akın’ı istemediği dillendiriliyor. Oda diğer yanda kulislerini hızlandırıyor.

CHP her dönem adaylar ile kaybetmiştir yerel seçimleri Balıkesir’de. Sami Sözat faciası mesela. Eski CHP’lileri milletvekilliği döneminde sürdüren, üzerlerinde bası kuran kişiye CHP’lilerin oy vermesi mümkün değil. Verende oldu olmadı değil ama CHP’ye uzak bir isim Sözat. Ahmet Akın ismi çok dillendiriliyor Balıkesir’de. İyi bir hava yakalamış Akın. Tabi CHP bu. Sağ gösterip sol vurabilir. Vurduğu yumruk boşa çıkabilir de. Bekleyip göreceğiz. CHP’deki mücadele nasıl sonuçlanacak. CHP’nin kafa yapısı farklı. Kazanmamak için çalışıyor Balıkesir’de.

 

***

Gelelim MHP’ye. MHP’ye açık söyliyeyim kimse imkan vermiyor. Bahçeli’nin AK Parti’ye yakınlaşması, tabanda iyi yankı bulmadı. Tabanda demeyelim, sempatizan ve partiye gönül verenlerde. Balıkesir’de yerel seçimlerde başarı elde edebileceğini düşünmüyorum MHP’nin. Hele de önemli isimlerini İYİ Parti gibi yeni bir heyecana kaptırmışken. O nedenle MHP’de zaten bir mücadele yok. Heyecanlar yitirilmiş durumda.

 

***

 

Birde siyaset dünyasının yeni bir oluşumu var. İYİ Parti. Çoğunluğu MHP kökenli, ama Demokrat Parti, Anavatan, CHP, Vatan Partisi, Saadet gibi bir çok yapıdan da güç alan bir oluşum. Yeni bir heyecan İYİ Parti. Henüz çiçeği burnunda olduğu için ne partiiçi mücadele ne kavga var. İlerisini bilemeyiz. Balıkesir’de ve Türkiye’de nasıl bir etki göstereceğini de bekleyip göreceğiz.

Balıkesir bir yıl içinde çok şeylere gebe. Bekleyip göreceğiz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu