GündemKöşe YazılarıProf. Dr. Nilay ŞAHİN

SİZDE DE BİR EGOİST VAR MI?

Bugün sizlerle maalesef çağımızın en önemli sorunlarından biri olan ego hastalığını paylaşmak istedim. Bazen aramızda bizi kızdıran birileri için “ay ne egoist” deriz ya işte o egodan. Egoistlik aslında psikiyatristlerin akıl hastalıkları içinde sınıflandırdığı bir durumdur.

Peki nedir bu egoistlik derseniz; kişinin kendini hep üstün, hep ben bilirim, sen bana muhtaçsın, ben senin üstündeyim gibi düşünlere sahip olmasıdır diyebiliriz. Ve bu hastalık pek çok otör kişi tarafından çok sıkıntılı bir durum olarak belirtilmiştir. Aslında şunu söylemek gerekir ki ego normalde herkeste var olan kişinin kendisidir yani insandır. Ama siz bunu şişirirseniz işte o zaman hastalık haline gelir. Şişmiş bir ego bizi öfkeli, sinirli, bencil ve şüpheci bir hale sokar. İşte bu duygu ve düşünceler ise kendimizi daha üstün görmemize neden olur. O zaman da ortaya egoist bir insan çıkar. Egoist insan genelde kibirli, kendini her şeyin en iyisine layık gören, herkesten üstün, iplerin onun elinde olduğunu düşünen insandır. Aslında bu egoist insanları birazda bizler yaratırız. Nasıl mı? Bir kişiyi sürekli översek, ona toz kondurmazsak o zaman işte o kişinin egosunu şişirir ve egoist bir kişiliğin gelişimine katkı sağlamış oluruz. Egoist kişi kibirli, bencil, öfkeli ve gururludur. Bu kişiler dünya kendi etraflarında dönüyor gibi düşünürler. Elde ettikleri makam ve mevkileri de maalesef kötüye kullanarak çalışanlarını ezerler.

Peki nasıl kurtulacağız biz bu egodan derseniz işte cevabı. Bu biraz zor elbette ama yapılamayacakta değil. İlk iş kişinin ben demeyi bırakmasıdır. Yaptığı işlerde bireysel çıkarlar yerine öncelikle toplumsal faydaları ön planda tutmalıdır. Çevresindeki insanların sorunları ile daha fazla ilgilenmeli ve onları empati yaparak dinleyip çözümleri çıkarcı olarak önermemelidir.
Egoistlik insanı sadece yalnızlaştırır; yani şişmiş bir ego küçük bir insan yaratır.

 

Prof. Dr. Nilay Şahin
Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı
www.drnilaysahin.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu