GündemDünyadan HaberlerGörüntülü Haberler

Şizofreni hastaları cam sanatıyla rehabilite oluyor

Devlet Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde tedavi gören şizofreni hastaları cam sanatı eğitimi alarak rehabilite oluyorlar. Türkiye’de şizofreni hastalarının topluma kazandırılması için kurulan, hastalar tarafından işletilen ve Türkiye’de tek olma özelliği taşıyan Mavi At Kafe’de şizofreni hastaları hayatlarını tek başlarına devam ettirebilecek becerilerde kazanıyorlar.

 

Balıkesir Devlet Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi şizofreni hastalarının toplum yaşamına kazandırılması için kurulan ve hastalar tarafından işletilen Mavi At Kafe’de hastalar cam sanatıyla rehabilite oluyor. Her gün Mavi At Kafe’de kişisel temizlik, yemek yapma, ev temizliği gibi eğitimler alan hastalar aynı zamanda halka açık olan kafeteryada da gelen müşterilere çay kahve ikramında bulunuyorlar. Çeşitli mesleki eğitimlerde alan hastalar cam sanatı eğitimi de almaya başladı. Şizofreni hastaları cam sanatı kursunda yaptıkları çeşitli hediyelik eşyaları belediyeler denetiminde kurulan pazarlarda satarak gelir elde ediyorlar.

ŞİZOFRENİ HASTALARI TOPLUMA KAZANDIRILIYOR

Mavi At Kafe’nin şizofreni hastalarının işlettiği bir kafeterya olduğunu söyleyen Balıkesir Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. İlyas Yıldıran, günde 30’a yakın hastanın kafede çeşitli aktivitelerde bulunduğunu belirtti. Hastaların yemek ve hijyen tarzı beceriler kazandırılması için eğitimler de verdiklerini ifade eden Yıldıran, “Kafeteryamızda birde atölyemiz bulunuyor. Atölye kısmında şuanda cam işçiliği sanatı yapılıyor. Bu kafeteryayı kurmamızdaki amacımız evden çıkmayan ve gününü odasından çıkmadan geçiren hastalarımızı topluma kazandırmak. Aynı zamanda hastalarımızı kendilerine yeter haline getirmek istiyoruz. Kafeteryamız için belediyelerimiz ve Halk Eğitim Merkezi’nden destek alıyoruz.” dedi.

TÜRKİYE’DE HASTALARIN ÇALIŞTIĞI TEK İŞYERİ

Mavi At Kafe’nin Türkiye’de hastaların işlettiği ilk ve tek işletme olduğunu söyleyen Yıldıran, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile işletmenin korumalı işyeri olması için çalışma yürüttüklerini açıkladı. Yapılacak olan çalışma ile hastaları sigortalı ve maaşlı hale getirmek istediklerini belirten Yıldıran, görüşmelerinin sürdüğünü söyledi. Yıldıran hastaların resim, ebru, takı gibi çeşitli sanatsal faaliyetlerde de bulunduklarını sözlerine ekledi.

MERKEZİN ÖNCELİĞİ REHABİLİTE

Balıkesir Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezi’nde görevli Psikiyatri uzmanı Umut Karasu, hastaların Mavi At Kafe’ye gelmelerindeki öncelikli amacın rehabilite olduğunu söyledi. Hergün 30’a yakın şizofreni hastasının merkeze geldiğini ifade eden Karasu, hastaların burada aldıkları eğitimler ile bir evde tek başına yaşayabilecek beceriler kazandığını kaydetti. Şizofreni hastalarının genelde evlerinden dışarı çıkmadıklarını söyleyen Karasu, “Merkezimizde hastalarımız bulaşık, çamaşır yıkama ve yemeğini yapabiliyor. Bu hastalarımız genelde kendilerini evlerine hapsederler, toplumdan kendilerini dışlarlar ve yanlarından aile bireylerinden bir yada iki kişi olur. Ama bu merkezimiz sayesinde evlerinden dışarı çıkarak tek başların yaşayabilecek duruma geliyorlar” dedi.

HASTALAR NELER SÖYLEDİ?

Hüseyin Çokgüzel: “Buranın 7 senelik hastasıyım. Burada 5 seneden beri çalışıyoruz. Sağolsunlar doktor ve hocalarımız bizlere bu fırsatı sundular. Hocalarımıza çok teşekkür ediyorum.”

Feridun Aydoğmuş: “3-4 yıl önce burada çalışmaya başladım. Gayet güzel. Çalışmalarımızda güzel oluyor. Hocalarımız yardımcı oluyorlar bize bu rehabilitasyon merkezinde.”

İlkay Birben: “3-4 aydır burada Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde iş yapmaya başladım. Öğrenmeye çalışıyorum. Doktorlarımıza teşekkür ederim.”Devrim Derin

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu