Köşe Yazıları

Soğuk Algılığı Ve Grip Üzerine Etkili Bitki

Soğuk Algılığı Ve Grip Üzerine Etkili Bitki

Soğuk algınlığı ve grip tedavisi için pandemi sürecinde önerilen pekçok bitkinin yanısıra  ekinazya da ayrı bir önem taşıyor. Ekinezya aynı bağışıklık sistemini güçlendirmek ve vücudun enfek¬siyonlara karşı direncini arttırmak amacıyla da kullanılıyor.

Konuya dair derlediğim birkaç bilgi, arasında bilinen ismi mor koni çiçeğininde olması dikkat çekici.. Bu türe “koni” denmesi çok uygun.Görüntüsü itibarı ilede kendisi ile örtüşüyor. Echinacea Yunanca echinos kelimesinden kaynağını alır ve “konimsi” anlamına geliyor.Avrupalı yerleşimciler Kuzey Amerika’ya gelmeden yüzyıllar önce yerli topluluklar ekinezyanın en azından üç türünü tıbbi amaçla kullanırlarmış. Bu bitki Geniş Düzlükler’de yaşayan yerliler ve komşu bölgeler için evrensel düzeyde bir ilaç olmuş. Herhangi başka bir bitkiden çok daha fazla şifa amacıyla kullanılır ve Omaha ve Ponca yerlileri diş ağrısı için taze ekinezya köklerini çiğnerlermiş. Ekinezya köklerinin sıvısıyla yıkanmak yaralara ve yanıklara iyi gelir ve terin ateşli ısısını düşürürmüş.Toz ekinezya yaprakları ve kökleriyle kaynatılan çayı içerler ve diş eti, ağız ve boğaz acılarını hafifletmek için köklerini çiğnerler bazı topluluklar da ekinezyanın çeşitli reçetelerini soğuk algınlığına, öksürüğe, koliğe ve hatta yılan sokmasına karşı kullanırlarmış.

EKİNAZYANIN FAYDALARI

İlgili Makaleler

Soğuk algınlığı ve grip  Yaralar

Ekinezya günümüzün bitkisel tıbbında en çok araştırılmış bitkilerden biridir. Soğuk algınlığının şiddetini ve süresini azaltmasıyla bilinir. Bağışıklık sistemine sayısız etkisi vardır; bunların arasında antikor tepkisinin artması, virüslere karşı interferon seviyesinin yükselmesi ve enfeksiyona karşı beyaz kan hücrelerinin uyarılması sayılabilir. Ekinezyanın bazı kimyasal bileşenleri bitkinin türüne, bitkinin bölümüne ve özütleme tekniğine göre değişiklik gösterir. Polisakkaritler, glikoproteinler ve alkilamitler bağışıklık sistemini canlandıran, virüsleri ve bakterileri baskılayan tıbbi etkiye sahiptir. Ekinezyanın nasıl işe yaradığı araştırılmaya devam edilmektedir. Ekinezyanın günlük kullanımının soğuk algınlığını önlediği söylenemez ancak soğuk algınlığının süresini 1 ila 2 gün kısalttığına dair bir takım araştırmalar vardır. Yararlarını görebilmek için hastalığın ilk belirtileri başladığında uygun dozda alabilirsiniz.

EKİNAZYA ÇAYI NASIL YAPILIR?

ÇAY: 1 ya da 2 çay kaşığı ekinezya yaprağını/çiçeğini 1 bardak kaynar suya koyun ya da kökünden 1 çay kaşığı kadarını 1 ya da 2 bardak suyla 10 dakika kadar kaynatın.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu