GündemElif YavaşKöşe Yazıları

Soğuk Çay Tarifi

Soğuk Çay Tarifi

Çay tiryakileri aramızda mı? Çayı nasıl seversiniz bilmem ama her yiğidin yoğurt yiyişi farklı olduğu gibi er kişinin çay içişi de farklı olsa gerek. Erzurumluların kendi yöresel “kıtlama şeker” dedikleri kristal, büyükçe küp şekerleri var mesela. Çok sıcakken hüp diye çay bardağını boğaza indirip o arada şekeri ağızda kıtlatarak içmeleri meşhurdur. Ama Erzurum dedelerinden bu şekilde aşırı sıcak çayı birden içtiklerinden, aralarında gırtlak kanserine yakalananlarını duyarsınız. Çayını limon suyu yahut dilimlenmiş limonla, içine bir tatlı kaşığı bal damıtarak, son zamanlarda Profesör Doktor Canan Karatay hocanın tarifindeki “tereyağlı çay” şeklinde, “tavşankanı renk” tabirindeki kıvamda, çocuklarımıza halk arasında “paşa çayı” diye içirdiğimiz ılık ve çok açık tondaki hâliyle, koyu demli yahut süttozu içerikli içenlerini duyarsınız.

Peki, soğuk çay sever misiniz? Yıllar sonra bir ya da iki kez misafirlikte isteksizce tattığımı söyleyebilirim soğuk çayı. Dondurmalı, kremşantili, karamelli, bol sütlü köpüklü şekliyle ev yapımı soğuk kahveyi denedim. Lâkin soğuk çay kültürünü kişisel gelişim romanları, yabancı filmler, deniz ortamlı sohbette beğendim diyebilirim belki. Küçük Mucizeler Dükkânı, Bir Yumak Mutluluk serisi gibi başyapıtların yazarı olan dünyaca ünlü yazar Debbie Macomber’ın romanları sayesinde soğuk çay kültüründen haberdar oldum. Romanda bahsedilen o karakterlerin örgü kursundaki dostluğu, “çiçekçi-pastaneci-kitapçı-örgücü” dörtlemesinin kültürel mekânlarında gelişen soğuk çaylı ikramlar, limonlu buzlu çayın tadı, misafire ikram edilen kurabiye ve buzlu çay çeşitleri inanın ki çok dikkatimi çoğaltmıştı. Alkollü ve aşırı gazlı içecekler hariç, öteki meyveli yahut ev yapımı tarzı sıcak soğuk içecek çeşitlerine bayılan biriyimdir. Sizler de yeni bilgilere her daim açık olun. Önce sıcacık çay, Türk usulü geleneksel çay demleme tarifimize bir bakalım. Ardından sizleri soğuk çay tarifiyle baş başa bırakıyorum. Yazması benden, deneyip içmesi sizden. Mevsiminde içtiğiniz bir bardak buzlu çayınız sıcacık muhabbetlerle demlensin.

 “Çay Demleme” Geleneksel Tarifi:    “Orta boy demlikler için 5 yemek kaşığı kuru çay ilave edilir. Daha sonra alt demliğe soğuk su ilave edip, suyun kaynaması beklenilir. Su kaynarken üst demlikteki çay çöker, demlenir ve kıvama gelmiş olur. 10 dakikalık bir bekleme süresinin ardından çay servis edilmeye hazır hâle gelir.” (İnternet ana sayfadan)

Yapımı İçin Malzemeler:

    • 1 litre su
    • 3 adet poşet çay
    • 1 çay bardağı şeker
    • 3 adet limon

“Soğuk Çay” Tarifi Nasıl Yapılır?

Önce çayı demleyin.

Daha sonra poşet çayları çıkarın.

Demlediğiniz çayı bir sürahiye alın.

Limonların suyunu sıkıp çaya ilave edip karıştırın.

Çayınız soğuyunca limon dilimleri, buz ve nane ile servis edebilirsiniz.

 Afiyet olsun…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu