GündemKöşe Yazıları

Soğuk Havalarda Ürtiker

Soğuk Havalarda Ürtiker

Havaların değişime uğradığı mevsimlerde alerjik reaksiyonlarda hemen kendini gösteriyor.Geçtiğimiz yıllarda ellerimde kaşıntıyla birlikte soğuk havalara karşı alerjim olduğunu öğrendim. Oldukça şaşırtıcı bir durumdu benim için haliyle konuyla ilgili hemen uzmanlardan bilgi alıp eldivenlerimle birlikte yaşamaya başladım.Konuyla ilgiliDermatoloji Uzmanı Dr. Emine Özge Aya’nın tavsiyelerine bir bakalım isterim bugün.Haftasonunuz güzel geçsin,keyifli okumalar dilerim.

Soğuk alerjisi, ‘soğuk ürtikeri’ olarak da bilinen vücudun soğuğa karşı gösterdiği alerjik tepkidir. Halk arasında ‘soğuk ısırması’ da olarak bilinir.

Soğuk havaya maruz kalınan alanda alerjiye sebep olan antikorlar kanda açığa çıkar. Soğuk alerjisinin tipik belirtileri vardır. Kaşıntı, kızarıklık, karıncalanma, uyuşma, ağrı ve yanma belirtileri baş gösterir. Soğuk alerjisi hapşırma, burun tıkanıklığı, astım gibi solunum yollarını da tetikleyebilir.Vücut ısısının düşmesi ile bağışıklık sistemi alerjik tepki verir. Soğuk rüzgâr, soğuk yiyecekler, soğuk suyla temas ile soğuğa maruz kalınan bölgelerde ortaya çıkar. Soğuk havaya maruz kalınan alanda alerjiye sebep olan antikorlar kanda açığa çıkar. Soğuk alerjisinin tipik belirtileri vardır. Kaşıntı, kızarıklık, karıncalanma, uyuşma, ağrı ve yanma belirtileri baş gösterir. Soğuk alerjisi hapşırma, burun tıkanıklığı, astım gibi solunum yollarını da tetikleyebilir. Soğuk bir şey yenilir veya içilirse dilde, dudaklarda, boğazda şişmeler görülebilir. Hatta nefes almayı zorlaştıracak kadar nefes yolu şişerek kapanabilir.Soğuk alerjisini önlemenin en iyi yolu soğuk havadan kaçınmaktır. Koruyucu kıyafetlerle vücudu korumak faydalıdır. Herhangi bir alerji belirtisinde dermatoloji doktoruna gidilmesi gerekir. Vücuttaki alerjik reaksiyonları kontrol etmek için ilaç tedavisi uygulanır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu