GündemEkonomiİlçe HaberleriSiyasetTürkiye Gündemi

Soma Maden Faciasının 9.Yılı

 SOMA MADEN FACİASININ 9.YILI

Soma Maden Faciasının 9.Yılı. TMMOB Balıkesir İl Koordinasyon Kurulu 2014 yılında yaşanan Soma faciasını hatırlattı. Ayrıca, yaşamını yitiren 301 madenciyi andı.

Kurul  yazılı açıklama yaptı. Aradan geçen dokuz yıl sonunda da ortaya çıkan gerçeklerin acı verici olduğunu belirtti. Ayrıca, Soma Faciası basit bir ihmal değil , madencilik bilgi ve birikiminin yok sayılmasının sonucudur dedi. Dahası, teknik bilgi ve alt yapı yetersizliğinin, iş güvenliği anlayışının görmezden gelinmesi olduğunu ifade etti. Ayrıca, yanlış politikaların sonucu 301 madencinin yaşamını yitirdiğini iddia etti.

Soma Maden Faciasının 9.Yılı

Soma Faciası sadece siyasi iktidarın işçi düşmanı çalışma düzeninin değil, çürümüş hukuk düzeninin de aynasıdır. Ayrıca, Dava süreci boyunca yaşananlar ve mahkemenin verdiği karar sonucu üzücü. Dahası, faciada kaybedilen 301 madencinin acısına, adaletsizlik ve haksızlık duygusunu da ekledi.

Sonuç olarak kurul, kamu kurumlarının sorumluluğunun yok sayıldığını söyledi. Ayrıca, maden şirketin sahiplerinin suçunu hafifleten yargılama süreci sonunda sorumlulara adeta göstermelik cezalar verilmiş, iktidar tarafından çıkarılan infaz indirimiyle de sorumlular neredeyse hapis bile yatmadan serbest kalmıştır. Bugün Soma Faciasının sorumluları dışarıdayken, acılı ailelerin gönüllü avukatlığını üstlenen Can Atalay ile Selçuk Kozağaçlı’nın cezaevinde olması, hukukun içinde bulunduğu içler acısı durumun göstergesidir.

Üzerinden kaç yıl geçerse geçsin 301 madencinin ölümünü ve sebep olan kurum ve kişileri asla unutmayacağız.

Ülkemizde ve dünyada yaşanan en büyük maden facialarından biri olarak kara lekelerle tarihe geçen Soma Maden Faciasında yaşamını yitirenleri saygıyla anıyoruz.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu