Son 3 Yılda 4 Bin 380 Turizm Tesisi Kapatıldı
Son 3 yılda turizm yeterliliklerini sağlamadığı tespit edilen 4 bin 380 turizm tesisi kapatıldı
Son 3 Yılda 4 Bin 380 Turizm Tesisi Kapatıldı
Son 3 yılda turizm yeterliliklerini sağlamadığı tespit edilen 4 bin 380 turizm tesisi kapatıldı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan incelemeler sonucunda, son 3 yılda turizm yeterliliklerini sağlamadığı tespit edilen 4 bin 380 turizm tesisi kapatıldı.
Belediyeler ve İl Özel İdareleri Kapatma İşleminde Yetkili
2021 ve 2023 yıllarında Turizmi Teşvik Kanunu’nda yapılan değişikliklerle, belediyeler ve il özel idarelerine, iş yeri açma ve çalışma ruhsatı verilen işletmelere 6 ay içinde turizm işletme belgesi alma zorunluluğu getirildi. Bu sürede belge almayan işletmelerin ruhsatlarının iptal edilmesi hükme bağlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın mevzuat değişikliğinin ardından başlattığı yoğun incelemeler sonucu, eksikliklerini tamamlamayan 4 bin 380 tesis kapatma kararı aldı. Kapatma işlemi, belediyeler ve il özel idareleri tarafından gerçekleştirildi.
İstanbul, En Çok Kapanan Tesisle Birinci Sırada
Toplamda 25 bin 908 turizm tesisi bulunan Türkiye’de, yapılan incelemeler sonucu tesislerin yüzde 16,9’unun kapatılmasına karar verildi. Son 3 yılda en fazla kapatma kararı verilen il, 767 tesisle İstanbul oldu. İstanbul’u 515 tesisle İzmir ve 499 tesisle Sakarya izledi.
Kapatma kararına ilişkin detaylı iller sıralaması ise şu şekilde:
- Muğla: 424 tesis
- Antalya: 386 tesis
- Aydın: 226 tesis
- Çanakkale: 179 tesis
- Bursa: 149 tesis
- Balıkesir: 131 tesis
- Denizli: 127 tesis
- Kocaeli: 125 tesis
- Nevşehir: 107 tesis
- Mersin: 61 tesis
Bakan Ersoy: “Yoğun Bir Program Yürütüyoruz”
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, geçtiğimiz günlerde katıldığı bir televizyon programında, turizm tesislerinin kapatılmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Ersoy, belediyeleri kapatma işlemlerini tamamlamaya zorladığını belirterek, “Son 3 yılda çok etkili ve yoğun bir program yürütüyoruz. Bugüne kadar kimsenin yapmadığı bir çalışma. Bütün belgeleri düzenli hale getiriyoruz ve eksikliklerini tamamlamayanları kapatıyoruz” ifadelerini kullandı.
Bakan Ersoy, Kartalkaya Kayak Merkezi’ndeki Grand Kartal Otel’deki yangınla ilgili de açıklamalarda bulunmuştu.
Bülten
2025 Yılı Dini Gün ve Geceler: Anlam ve Önemi