GündemEkonomiTürkiye Gündemi

Sözat: “Çiftçi İcra Dosyalarına Mahkum Ediliyor”

Sözat: “Çiftçi İcra Dosyalarına Mahkum Ediliyor”

Balıkesir Karesi Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat çiftçilerin yaşadıkları sıkıntılara ilişkin konuştu. Sözat yapılan zamlara dikkat çektiği konuşmasında 2002 yılında 2,5 milyar borcu olan çiftçinin, 2021 yılında 180 milyar borca ulaştığını dile getirdi. “İcra Dosyaları 3 misli artıyor!” dedi

“Varlık İçinde Darlık Çekiyoruz”

Balıkesir Karesi Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat Türk milleti, bir kuru ekmek ve kuru soğana muhtaç hale getirilmiştir diyerek yanlış uygulanan tarım politikaları sonucunda çiftçinin yok olmaya mahkum edildiğine işaret etti. “Bu cennet vatanda varlık içinde darlık çekiyoruz! Üretici şikâyetçi ayrıca tüketici şikâyetçi bir terslik var! “dedi.

“Çiftçinin Yaşadığı Durum Ve Sonrası…”

Yaşanan bu tersliğin yönetim hatasından kaynaklandığını ifade eden Sözat uygulanan yanlış politikalar sonucu Ekim zamanında mazot, gübre ve ilaca yapılan zamlar ortada dedi. Balıkesir Karesi Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat,“Hasat öncesi sıfır gümrük ithalat serbest depolar dolu. Hasatta ürün fiyatları dip yapıyor. Üretici zararda sonrası; Tarlalar ekilmiyor! Boş Kalıyor! Halen 3-3,5 Milyon Hektar arazi boş ekilmiyor. Haliyle üretim düşüyor zararda olan üretici borçlarını ödeyemiyor. Son 18 Yılda borçlar devasa boyutlara geldi! 2002 yılında 2,5 milyar borcu olan çiftçinin 2021 yılında borcu ayrıca 180 milyar liraya ulaşıyor. İcra Dosyaları ayrıca 3 misli artıyor!” dedi.

“Genç Nüfus Tarımdan Kaçıyor”

Sami Sözat,“Tarımdan kaçışlar başlıyor. Tarımı yapacak toprağı işleyecek genç nüfus kalmadı. Halen 55- 65 yaş arası üretim yapıyor. Sonra oda terk edecek tarımı! Üretim azlığından çareyi ithalatta arayan zihniyetin tarımı getirdiği son durum bu!” şeklinde konuştu. Sözat, “nüfusun hızla arttığı bir ortamda daha çok üretim yapılması gerekirken, ayrıca İthalatçı olmak gıda güvenliğini büyük sıkıntıya sokacak. Bu gerçeği göz arda edemeyiz! Çare; üretim, üretim, üretimdir. Param var, ayrıca ithal ederim anlayışı değildir ”ifadelerine yer verdi.

“Çiftçiyi Dolar Üzerinde mi uyuyor Zannediyorsunuz?”

“Milli ve sürdürülebilir bir tarım politikasına ihtiyaç vardır; Bu politika Ekim zamanında mazota zam. Tarlaya 1 damla su akıtmadan peşin sulama parası almak asla olmamalı diyen Sözat, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu yanlıştan acilen dönülmelidir. Çiftçinin ödeme periyodu hasat sonrasıdır. Ürününü hasat etmeden borcunu nasıl ödeyecek? Ödemesi mümkün mü? Siz çiftçiyi; ayrıca dolarların üzerinde mi uyuyor zannediyorsunuz. Doğrusu dolarla yapılan borç senetlerinin üzerinde oturduğudur. Çiftçi borçlu-Haciz kapıda iken nasıl uyuyacak? Ey benim elleri nasırlı kalbi vatan sevgisiyle dolu üretici-çiftçi kardeşim her ne kadar hakkını helal etmesen bile bizler yine ’de inadına ayrıca üretimden vazgeçmeyelim!” Semra Aman Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu