GündemEkonomi

Sözat “Desteklemeler Hemen Ödenmeli”

Sözat “Desteklemeler Hemen Ödenmeli”

 

Karesi Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat çiftçinin yaşanan fiyat artışları altında ezildiğini ve desteklemelerin ödenmediğini söyledi. Üreticinin sıcak paraya ihtiyacı olduğunu ve desteklemelerin hemen ödenmesi gerektiğini belirtti.

 

Karesi Ziraat Odası Başkanı  Sözat yaptığı açıklamada “Artan fiyatlar karşısında çok yetersiz kalan Desteklemeler neden ödenmiyor Ekim zamanında ihtiyacını alabilmek ve ekimini zamanında ve yeterince yapabilmek için üreticinin en çok sıcak paraya ihtiyacı olduğu bu dönemde üretim için yeterli olabilecek miktarlara yükselterek desteklemeler hemen ödenmelidir ”dedi.

Toprağı Terk Eden Üreticinin Geri Dönüşü Zor!

Karesi Ziraat Odası Başkanı  Sözat “Bugünkü gıda fiyatlarını bile arar hale gelebiliriz. Ekmek, Sebze, Gıda kuyrukları oluşabilir. 15 sene öncesi tarımın ve üreticinin büyük sıkıntı yaşayacağını, Tarımı yapacak genç nüfusun köyden – kırsaldan kaçacağını, kalan nüfusun ise yeterli üretimi yapamayacağını söylemiştim. Arşivlerde görülebilir. Ne pahasına olursa olsun Üretici desteklenmeli toprağı terk etmesi önlenmelidir. Toprağını terk eden üreticinin tekrar toprağa dönmesi çok zordur. Hemen hemen hiç dönen yok denilebilir.”şeklinde konuştu.

Üretim Desteklenmeli

“Tüccar – Sanayici zarar ederse iş yerini kapatır. Durum normale dönünce iş yerini tekrar açabilir ama tarım üreticisi için durum böyle değil. Tarımın böyle bir şansı yok. Onun için çok ciddi bir üretim politikası uygulamaya koyarak Türkiye eskiden olduğu gibi üreten konumuna getirilmelidir. Türkiye için pandemi bir fırsat olabilir idi. Gıdada eli güçlü bir ülke konumunda olsaydı kapı kapı dolaşıp yüksek faizle kredi aramak yerine kapısı çalınarak ayağına gelinerek yeterli dövizi temin etmiş olurdu. Çok geç sayılmaz .Fakat zihniyet değişmelidir. Türkiye bu zor şartların altından kalkabilecek fedakar bir üreticiye sahiptir. Yeter ki ; Üretim desteklensin .Ürettiğinden para kazansın”HABER: NURSİMA AKYÜREK

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu