GündemEkonomiTürkiye Gündemi

Sözat “Zamansız Kapatılan Gübre Fabrikası İle Yine Çiftçiye Darbe Vuruldu”

Sözat “Zamansız Kapatılan Gübre Fabrikası İle Yine Çiftçiye Darbe Vuruldu”

Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat üretici çiftçi kesiminin yaşadığı zorluklara dikkat çekti. Gübre ve yem fiyatlarının yüksekliğine işaret eden Sözat, “çıkmaza giren çiftçiler dururken, bir gübre fabrikasının kapatılmasını anlamak mümkün değil” değerlendirmesinde bulundu.

“Bir Yandan Fiyatlar Uçtu Diğer Yandan Gübre Zamanı Gübresiz Kalındı”

Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat Ziraat Odası toplantı salonunda dün bir basın açıklaması yaptı. Sami Sözat,“Tarımda belirsizlikler ve ayrıca sıkıntılar giderek artmaya devam ediyor. Yaşanan zorluklar üreticiyi de pandemiyi de unutturdu. Bıçak kemiğe dayanalı çok oldu. Bıçak kalbimize saplandı. İflaslar ve ödeme zorlukları ile boğuşan çiftçilerimiz bir yanda tarımdan kaçış hızlandı dedi. Sözat “Yeni ekim döneminde tarlaların sürülemediği ve ayrıca mazot alınamadığı için çiftçinin perişan olduğunu söyledi. Kredi kanalları dolu. Tohum pahalı. Tüm bunların yanında  yeni bir sorun daha ayrıca Gübre Fabrikalarının gübre satamaması” şeklinde konuştu.

“Gübre Fabrikasının Kapatılma Kararı Doğru Olabilir Ancak Zamanlaması Büyük Yanlış”

Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat ,Balıkesir’in Bandırma ilçesinde müsilaj tehlikesi nedeniyle uyarılan ve önlem almadığı gerekçesiyle kapatılan BAGFAŞ gübre fabrikasının kapatılmasını eleştirdi. Hesapsız kitapsız yapılan işler var diyen Sözat, “Türkiye’de tarım politikalarındaki yanlışllar sürüyor. Basında çıktı okudum. Doğru ise fevkalade yanlış. Bandırma  Bagfaş Gübre Fabrikası kapatılmış! Çok yanlış” dedi .Çiftçi gübre bulamıyor diyen Sözat gübresiz ekim yapılmaz bu eksiklikler giderilmeli ve ayrıca gereken önlem alınmalı “ifadelerine yer verdi.

“Üretim ve Rekolte Düşüşü İthalatı Beraberinde Getirir”

Çiftçinin kaybetmesi ülkenin kaybetmesi anlamını taşır diyen Sözat, “ Üretim ve rekolte düşüşü ithalatı beraberinde getirir ve ithalattan kurtulamayabiliriz. Bu kayıpların önlenmesi için çırpınıyoruz Türkiye’nin emeğini boşa harcamamak için gübre sıkıntısı giderilmelidir” dedi. Zaman fabrika kapatma zamanı değildir diyen Sözat üretim yap diyerek ayrıca dışarıdan yapılan ithalatlara karşıyız. BAGFAŞ’ın kapatılması zamanlama olarak yanlıştır. Kapatılma nedeni doğru olabilir ancak zamanlama büyük hatadır. Sonuçları sezon zamanında alırsınız.

“Tarım Kumar Oyununa Döndü”

Sözat, “Dünya gübre tüketim ortalaması dekara 10kg,Avrupa’da gübre tüketim ortalaması dekara 23kg iken Türkiye’de 5.8 kg idi. Şimdi daha da düşecek. Gübre bulamamanın yanında ürünün fiyatlarında da sıkıntı var.Bunlara bir çare aranmalı, üretim arttırılmalıdır. Tarım kumar oyununa döndü. Hiçbirşey üreticinin insiyatifine değil. İklime yenildik. Girdi fiyatlarına, ayrıca ürün fiyatlarına yenildik .Bu olumsuzluklara rağmen üretim yapan bir çiftçi dünyanın hiçbir ülkesinde bulamazsınız. Şimdide fabrika kapatmakla tarımsal üretimin köküne kibrit suyu dökülüyor .Sonuç ise gübre fabrikası kapatmak ayrıca tarımsal üretime darbedir ”şeklinde konuştu.Haber&Foto: Nursima&M.Can Akyürek

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu