Süt üreticilerinin sütlerini satışı ile ilgili yeni bir yönetmelik yayınlandı. HAYKOOP Başkanı Faruk Özen, yönetmeliğin üretici lehine olduğunu vurguladı.
Balıkesir Hayvancılık Kooperatifleri Bölge Birliği (HAYKOOP) Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Özen, 16 Nisan 2015 günü resmi gazetede yayımlanan Çiğ Sütün Sözleşmeli Usulde Alım ve Satımı’na ilişkin yönetmeliğin üretici açısından yararlı olduğunu belirtti. Faruk Özen, açıklamasında; “Yönetmelik ticari ilkeleri kapsadığı kadar izlenebilirlik konusunda da faydalar sağlayacak” dedi.
Çiftçinin ürettiği sütlerin belli bir bölümü çiftçi örgütleri tarafından pazarlanmış olsa da halen eski usullerde karşılıklı güvene dayalı alım satımlar devam ettiğine, bu yöntemini sıkıntılarına dikkat çeken Özen, “Bu geleneksel alım ve satımlardan bir takım sıkıntılar doğuyor. Alıcı firmalar zaman zaman keyfiyet göstererek üreticileri sıkıntıya sokuyor. Ödemeler başta olmak üzere sütün alımı ve kalite standartları konusunda tek taraflı uygulamalar yapılıyor. HAYKOOP Merkez Birliğimiz başta olmak üzere Üretici Örgütleri uzun zamandır ilgili Bakanlığa ve Ulusal Süt Konseyi’ne bu konuda taleplerde bulunuyordu. Üretilen sütlerin Ülke genelinde tek tip sözleşmeler ile satılması yaşanan sıkıntılar için tek çözüm yolu olacaktı. Nihayet birlik ve kooperatiflerin ortak talepleri olan bu konuda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı beklenen yönetmeliği yayımladı” dedi.
ARTIK SÖZLEŞME ZORUNLU
Özen, yeni yönetmelik ile süt alım ve satımını üreticinin üyesi veya ortağı olduğu birlik ve kooperatifler aracılığı ile alıcı firmalar arasında sözleşmeye dayalı yapılmasının zorunluluk hale geldiğini, aksi takdirde buna uymayanlara maddi cezalar uygulanacağına dikkat çekti. HAYKOOP Başkanı Faruk Özen, “Birliğimiz 2008 yılından itibaren sözleşmeli olarak kooperatiflerin sütlerini pazarlamaya başlamıştı. Bizim dışımızda diğer üretici birliklerinin de sözleşmeli süt satışları mevcut, bu sözleşmelerimiz süresi sonuna kadar geçerliliğini sürdürecek. Ancak şu an için sözleşme yapılmadan süt alım ve satımı yapan üreticilerimiz ve kooperatiflerimiz derhal üyesi veya ortağı olduğu birlik ve kooperatifler aracılığı ile sözleşme imzalamak zorundalar. Bu yönetmeliğin bir faydası da çiftçinin örgütlenmesine veya örgütüyle bağlarını kuvvetlendirmesine imkan tanıyacak.
Sözleşmeler belli bir alım satım ve ödeme disiplini getireceği gibi firmalara da üretim planlaması yapabilme açısından fayda getirecek. Ayrıca sözleşmelerin bir kopyası Tarım İlçe Müdürlüklerine teslim edilecek ve bu sayede izlenebilirlik sağlanacak. Tüm taraflar için hayırlı olan bu yönetmeliğin sektöre olumlu katkılar sağlayacağını düşünüyoruz” açıklamasında bulundu.Haber Merkezi