SağlıkBalıkesir Merhaba Blog Yazıları

‘Stres’ Beyindeki Zaman Algısını Etkiliyor

Ankara Üniversitesi'nin yürüttüğü bir araştırmaya göre, stres beyindeki 'zaman' algısını değiştiriyor.

‘Stres’ Beyindeki Zaman Algısını Etkiliyor

Ankara Üniversitesi’nin yürüttüğü bir araştırmaya göre, stres beyindeki ‘zaman’ algısını değiştiriyor. Araştırmacılar, stres altındayken beynin ‘zaman’ algılama süreçlerinde bazı değişiklikler olduğunu tespit etti.

Prof. Dr. Metehan Çiçek liderliğinde yürütülen araştırma, ‘dopamin’ ve ‘stres’ faktörlerinin beynin zaman algılama süreçlerindeki rolünü inceledi. Çalışmanın sonuçlarına göre, stres, zaman algısı bakımından beynin yürütücü kontrolünü bozuyor. Dopamin düzeyi yüksek olan bireyler ise zamanı daha doğru algılıyor.

Çalışmanın ikinci aşamasında 44 sağlıklı bireyin tükürük örneklerinden DNA metilasyonu incelendi. Bu inceleme sonucunda, dopamin düzeyi yüksek olan bireylerin zamanı daha doğru algıladığı belirlendi. Bu bulgu, stres altında dopamin seviyesinin artmasıyla beyin aktivasyonlarının daha verimli hale geldiğini gösterdi.

'Stres' Beyindeki Zaman Algısını Etkiliyor

Araştırma bulguları, depresyon, şizofreni ve parkinson gibi hastalıkların tedavisi ve tanısında yeni ufuklar açabilir. Özellikle depresyon hastalarında zaman algısının bozulmasının nedenini anlamak açısından bu sonuçlar önem taşıyor. Dr. Güvem Gümüş Akay ve Dr. Gözde Vatansever tarafından kaleme alınan doktora tezlerinin yanı sıra, araştırma sonuçları uluslararası bir bilimsel dergide de yayımlanacak.

 

 

AA

Uzmanlar Uyarıyor! Böbrek Yetmezliği Vakaları Artıyor

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu