Stresi Yöneten Siz Olun: Strese Ne Sebep Olur?

Stresi Yöneten Siz Olun: Strese Ne Sebep Olur?

Stresi Yöneten Siz Olun: Strese Ne Sebep Olur? Stres bizi hem fiziksel hem de duygusal olarak birçok şekilde ve değişen yoğunluklarda etkiler.

Stresi Yöneten Siz Olun: Strese Ne Sebep Olur?

  • Araştırmalar, stresin bazen olumlu olabileceğini göstermiştir. Bizi daha uyanık yapar ve belirli durumlarda daha iyi performans göstermemize yardımcı olur.
  • Bununla birlikte, stresin yalnızca kısa ömürlü olması durumunda faydalı olduğu bulunmuştur. Aşırı veya uzun süreli stres, kalp hastalığı gibi hastalıklara ve kaygı ve depresyon gibi ruh sağlığı sorunlarına yol açabilir .

Kendinizi tehdit altında veya üzgün hissetmenize neden olan durumlarda, vücudunuz bir stres tepkisi oluşturur.

Bu, çeşitli fiziksel semptomlara neden olabilir, davranış şeklinizi değiştirebilir ve daha yoğun duygular yaşamanıza yol açabilir.

Kendinizi stresten korumaya çeşitli şekillerde de yardımcı olabilirsiniz:

1- Meditasyon

2-Sağlıklı Beslenmek

3-Egzersiz Yapmak

4-Kendinize Çok Yüklenmeyin

5-Güzel bir uyku alın.

Stresin fiziksel belirtileri

İnsanlar strese farklı tepki verirler. Stresin bazı yaygın belirtileri arasında uyku sorunları, terleme veya iştah değişikliği yer alır.

Bunun gibi belirtiler, vücudunuzda salındıklarında baskılar veya tehditlerle başa çıkmanıza olanak tanıyan stres hormonlarının hücum eder. Bu, ‘savaş ya da kaç’ tepkisidir. Adrenalin ve noradrenalin adı verilen hormonlar kan basıncınızı yükseltir, kalp atış hızınızı artırır ve ter miktarınızı artırır. Bu, vücudunuzu acil bir müdahaleye hazırlar. Bu hormonlar ayrıca cildinize giden kan akışını azaltabilir ve mide aktivitenizi azaltabilir. Başka bir stres hormonu olan kortizol, enerjinizi artırmak için sisteminize yağ ve şeker salar.

Bunun sonucunda baş ağrısı, kas gerginliği, ağrı, mide bulantısı, hazımsızlık ve baş dönmesi yaşayabilirsiniz. Ayrıca daha hızlı nefes alabilir, çarpıntı yaşayabilir veya çeşitli ağrı ve sızılardan şikayetçi olabilirsiniz. Uzun vadede kendinizi kalp krizi ve felç riskine sokuyor olabilirsiniz.

İnsanlar bu şeyleri, ya tehlikeden kaçmaya ya da kalıp savaşmaya ihtiyaç duyan eski atalarımızdan miras aldılar. Baskı veya tehdit geçtikten sonra, stres hormonu seviyeleriniz genellikle normale döner. Ancak sürekli stres altındaysanız, bu hormonlar vücudunuzda kalarak stres belirtilerine yol açar. Kalabalık bir ofiste veya aşırı kalabalık bir trende mahsur kalırsanız, kaçamazsınız, yani vücudunuzun sizi korumak için yaptığı kimyasalları kullanamazsınız. Zamanla, bu kimyasalların birikmesi ve ürettikleri değişiklikler sağlığınıza zarar verir.

Gazetemerhaba