GündemKöşe YazılarıProf. Dr. Fatih SATIL

Su Yüzeyinde Hareketli Köprü Yapabilen Mühendis Karıncalar

Karıncalar âleminde şaşılacak derecede enteresan bir görev ve meslek taksimi vardır. İşte bu yazımızda da suda yüzen canlı köprüler yapan mühendis karıncalardan bahsedeceğiz.

Dünyanın hemen hemen her yerinde yaşayan ve istilacı bir karınca türü olan ateş karıncalarına öyle bir davranış şekli öğretilmiştir ki bu sayede önüne çıkan su engellerini aşabilmekte ve bir sel baskınında bile boğulmadan hayatta kalabilmektedirler.

Önüne çıkan bir su engelini aşmak için bu karıncaların binlercesi birbirine tutunarak bir arada kalır ve kendi vücutlarıyla suda batmayan canlı bir sal oluşturarak suda boğulmaktan kurtulurlar. Karıncalardan oluşmuş bu canlı sal, sudaki dalgalara rağmen sallana sallana yoluna devam edebilir. Bu esnada karıncaların neredeyse yarısı suyun altında kalırken, diğer yarısı da suyun yüzeyinde üst tarafta kalır. Peki, su altında kalanlar boğulmaz mı? Bu iş öyle bir disiplin içinde yapılır ki, salı oluşturan karıncalar bulundukları yeri nöbetle değiştir ve böylece hiç bir karınca uzun süre su altında kalmaz. Ayrıca, bu karıncalar, vücutlarındaki ince kıllar sayesinde küçük hava kabarcıklarını tutarak suyun altında bir süre bu hava kabarcıkları sayesinde nefes alabilirler.

Peki, on binlerce karınca nasıl dağılmadan bir arada suyun üzerinde kalabiliyorlar?

Ateş karıncaları adı verilen bu karıncaların binlercesini suyun yüzeyinde batmadan askıda kalabilmesi, karıncalar arasında müthiş bir işbirliği sayesinde gerçekleşir. Bu iş için her bir karınca yanındaki diğer karıncanın bacağını ağzı ile tutar, böylece birbirlerine yapışmış halde bir gurup oluştururlar. Dayanıklı olduğu kadar esnek de olan bu yapı, on binlerce karıncanın itişip kakışmadan ve sudaki dalgalara rağmen güvenli bir şekilde haftalarca bu şekilde su yüzeyinde yoluna devam edebilir.

Ayrıca bu ateş karıncaları, kendilerine verilen bu kabiliyetleri sayesinde bir su kanalı üzerinde canlı bir köprü oluşturarak karıncaların karşı tarafa geçmesini de sağlarlar.
Ateş karıncalarından ilham alan mühendisler de ilerde aynı mekanizma ile çalışacak robotlar tasarlayarak aşılmaz denilen engelleri aşmamıza yardımcı olacaklardır.
Doğadan ve içindeki canlılardan biz insanların çıkaracağı ne çok ders var, öyle değil mi?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu